ΟΤούρκος ειδικός Γ.Μουσταφά σε μια αποτίμηση των ναυτικών δυνάμεων της περιοχής μας, τονίζει ότι “ Από τα Πολεμικά Ναυτικά της Ανατολικής Μεσογείου (Τουρκία, Ελλάδα, Αίγυπτος, Ισραήλ, Συρία, Κύπρος, Λίβανος, Ιορδανία, Παλαιστίνη) μόνο τρεις χώρες (Τουρκία, Ελλάδα και Αίγυπτος) διαθέτουν Πολεμικά πλοία επιπέδου «Φρεγάτας» στην δύναμη τους.
“Αν και υπάρχουν πλοία υψηλής χωρητικότητας στο Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ και της Συρίας, αυτά τα πλοία ταξινομούνται ως ΤΠΚ ή κορβέτες.
Φρεγάτες του Τουρκικού Ναυτικού:
Το Τουρκικό Ναυτικό είναι το Πολεμικό Ναυτικό με τον μεγαλύτερο αριθμό φρεγατών (16 σε 3 κλάσεις) μεταξύ όλων ναυτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Περισσότερες από τις μισές φρεγάτες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού είναι άνω των 30 ετών και περιμένουν να αντικατασταθούν. Η μέση ηλικία των φρεγατών στο τουρκικό ναυτικό είναι τα 36 έτη”, αναφέρει ο ίδιος, παραθέτοντας στην συνέχεια όλα πολεμικά πλοία των ναυτικών δυνάμεων Ελλάδος, Ισραήλ, Αιγύπτου κτλπ.
Το τουρκικό σχέδιο ελέγχου ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου
Αυτό που κατανοούμε εδώ είναι το γεγονός ότι οι Τούρκοι ρίχνουν πλέον τεράστιο βάρος στο Πολεμικό Ναυτικό τους, ( αναφέροντας όλα τα υπό εξέλιξη προγράμματα τους), με σκοπό την κυριαρχία στην ευρύτερη περιοχή μας.
Οι Τούρκοι “τρέχουν” ήδη το πρόγραμμα κατασκευής της Φρεγάτας αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής TF-2000, άγνωστο από ποια κονδύλια.
Ενώ ο προϋπολογισμός διατέθηκε για τον λεπτομερή σχεδιασμό του πλοίου από την Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας (SSİK), αποφασίστηκε να ναυπηγηθεί το πρωτότυπο πλοίο στη Διοίκηση του Ναυπηγείου Κωνσταντινούπολης”, ανέφερε ο τουρκικός τύπος.
“Η TF-2000, το οποίο θα είναι το πλοίο με το υψηλότερο εκτόπισμα του προγράμματος MİLGEM, και θα έχει τη βασική ικανότητα λειτουργίας αποστολής να ανιχνεύει κατευθυνόμενους πυραύλους μικρού/μεσαίου/μεγάλου βεληνεκούς χαμηλού/μεσαίου/μεγάλου υψόμετρου και βαλλιστικούς πυραύλους, χρησιμοποιώντας τη θάλασσα ως ασπίδα για να τους καταστρέψει πριν πλησιάσουν στη στεριά”, είχε δηλώσει πρόσφατα Τούρκος Αξιωματούχος.
Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, θα τοποθετήσει επίσης όπλο Lazer σε πολεμικά πλοία, ειδικά σε Φρεγάτες κλάσης iSTIF και TF-2000, σημαίνοντας αυτόματα συναγερμό στην Αθήνα.
Το σύστημα ηλεκτρονικών επιθέσεων με λέιζερ NAZAR, που αναπτύχθηκε για την καταστροφή πυραύλων, έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο της τουρκικής Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων.
Το τουρκικό Laser είναι σε θέση να εξουδετερώνει πυραύλους από μεγάλες αποστάσεις σε σύγκριση με τα συστήματα αντιμέτρων που βρίσκονται σήμερα σε ισχύ (Phalanx CIWS).
Οι Τούρκοι αναφέρουν αυτή την απόσταση ως περίπου 2 φορές σε σχέση με τα υπάρχοντα συστήματα.
Περιττό να αναφέρουμε το μέγα κίνδυνο που διατρέχει ο ελληνικός στόλος από τέτοιου είδους τουρκικά οπλικά συστήματα.
Οι "γείτονες" σχεδιάζουν εδώ και καιρό, ναυτικές βάσεις στα Μικρασιατικά παράλια, με μη επανδρωμένα σκάφη και μίνι υποβρύχια απέναντι από ελληνικά νησιά, ενώ σε κοντινές αποστάσεις Ντάλαμαν αλλά και αλλού σμήνη μη επανδρωμένων αεροσκαφών διαφόρων δυνατοτήτων θα “σκεπάσουν” την ναυτική δύναμη κτυπώντας χωρίς ανθρώπινο κόστος ελληνικές υποδομές.
Την ίδια ακριβώς στιγμή κινητές συστοιχίες βαλλιστικών πυραύλων σε συνεργασία με ραντάρ μεγάλης εμβέλειας θα σαρώνουν το Αιγαίο, και θα προετοιμάζονται για κτυπήματα σε υποδομές στην ελληνική ενδοχώρα.
Επίσης, το πρώτο σύστημα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης μεγάλης εμβέλειας της Τουρκίας (EIRS) τοποθετήθηκε και λειτουργεί, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, στα Άδανα!
Το ραντάρ διαθέτει βεληνεκές 400-600 χλμ και δυνατότητα ανίχνευσης βαλλιστικών πυραύλων.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ολοκληρώθηκαν οι πρώτες εργοστασιακές δοκιμές αποδοχής και ήδη το ραντάρ EIRS αντικατέστησε ένα ραντάρ TRS-22XX στα Άδανα με άδεια προσωρινής αποδοχής.
Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία ετοιμάζει ναυτική mega-βάση στην περιοχή της Καρπασίας συνοδεύεται, από ειδική «ναυτική ομάδα ταχείας κρούσης», που θα αποτελείται από διάφορα σκάφη επιφανείας και υποβρύχια.
Από τα στοιχεία που υπάρχουν, πρόκειται για προκεχωρημένο σταθμό που θέλει να εξασφαλίσει τον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό της νοτιοανατολικής πτέρυγας της ‘Γαλάζιας Πατρίδας”, ενώ προβλέπεται η παρουσία και τουρκικών UCAV Kizilelma.
Εκτός των πλοίων επιφανείας (από πυραυλακάτους έως κορβέτες, φρεγάτες, drones θαλάσσης), στη Βάση της Καρπασίας, οι Τούρκοι προγραμματίζουν να στήσουν ραντάρ, αισθητήρες, πυραυλικά συστήματα και άλλα σύγχρονα μέσα συλλογής πληροφοριών για την επιτήρηση των θαλασσών και του εναέριου χώρου σε συνδυασμό με ήδη υπάρχοντα στην οροσειρά του Πενταδακτύλου.
Ως γνωστόν ετοιμάζεται επίσης η ναυτική βάση στην Καρπασία από την Τουρκία, η οποία μαζί με την αεροπορική βάση στο Λευκόνοικο, θα αποτελέσουν τις κύριες υποδομές των τουρκικών δυνάμεων για έλεγχο της κυπριακής ΑΟΖ και μέρους της Ανατολικής Μεσογείου.
Έτσι “ βλέπουν” οι “γείτονες” το δικό τους σενάριο ενός ελληνοτουρκικού γενικευμένου πολέμου με την χώρα μας στο μέλλον, και για αυτόν ακριβώς τον σκοπό εργάζεται νυχθημερόν η τουρκική αμυντική βιομηχανία.
Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και προτάσεις το τι πρέπει να γίνει
Σε συνδυασμό με την αγορά των Τριών Φρεγατών FDI από Γαλλία, το πρόγραμμα Κορβετών, τον εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής των Φρεγατών κλάσης ΥΔΡΑ, και την αναβάθμιση των συσσωρευτών των υποβρυχίων μας, οφείλουμε να πράξουμε και άλλα.
Η χώρα μας θα πρέπει να αναπροσαρμόσει τάχιστα όλες τις πολιτικές της που υπήρχαν πριν, και με ένα νέο σχέδιο οφείλει να κινηθεί πάνω σε δύο άξονες:
Εκπαίδευση των Εφέδρων στις νησιωτικές περιοχές και τον Έβρο.
Κατασκευή UCAV από την ελληνική αμυντική βιομηχανία
Κατασκευή μικρών αυτόνομων μη επανδρωμένων συστημάτων σε συνεργασία με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Σύμφωνα με την νέα διεθνή πρακτική, τα μη επανδρωμένα οχήματα και στις Τρεις διαστάσεις έχουν κατακλύσει τις ένοπλες δυνάμεις πολλών χωρών, ενώ κυριαρχούν και στο πεδίο συγκρούσεων στην Ουκρανία.
Εμείς από την ιστοσελίδα μας δεν αναφέρουμε ούτε την ισχύ του αντίστοιχου ελληνικού όπλου, ούτε το δραστικό βεληνεκές του, αφού τίποτα από όλα αυτά δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα.
Τονίζουμε όμως ότι, η νέα αποκάλυψη θα είναι ότι αυτό το σύστημα ελληνικής κατασκευής σύστημα ( εφόσον ολοκληρωθούν όλα), θα στοχεύει αποκλειστικά εναέριους και θαλάσσιους στόχους.
Το θωρακισμένο τροχοφόρο όχημα με όπλο laser ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ, αναπτύσσει ταχύτητα 100 χιλιομέτρων, θα έχει την δυνατότητα να “τηγανίζει” τουρκικά ελικόπτερα, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και σκάφη σε απόσταση η οποία δεν είναι ανακοινώσιμη προς το παρόν.
Τοποθέτηση πλατφόρμας του όπλου Laser σε ελληνικά πολεμικά πλοία όλων των τύπων
Έγινε γνωστό επίσης ότι έχει δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτόν, μια ρομποτική πλατφόρμα laser με το όνομα «Ποσειδώνας», η οποία μπορεί να τοποθετηθεί σε πολεμικά σκάφη διαφόρων κλάσεων, με στόχο την εξουδετέρωση των τουρκικών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων.
Τα συστήματα laser υποστηρίζονται από τη γεννήτρια ηλεκτρικής ενέργειας που ονομάζεται «Δίας».
Πρόκειται για μια ελληνική τεχνολογική επανάσταση, εφόσον γίνουν πραγματικότητα όλα αυτά, αφού τροχοφόρα οχήματα του στρατού και πολεμικά σκάφη θα μπορούν να “ κατεβάζουν” εκτός από τα τουρκικά UAV, ενδεχομένως και πυραύλους επιφανείας του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, ακυρώνοντας το “καλό χαρτί” των Τούρκων σε οποιαδήποτε ελληνοτουρκική πιθανή σύγκρουση σε στεριά και αέρα.
Όπλα σαν αυτό σε ικανούς αριθμούς μπορούν να προκαλέσουν τέτοια ζημιά στο επιτιθέμενο, ειδικά σε νησιωτική περιοχή, που δεν μπορεί να βάλει ο ανθρώπινους νους, ειδικά όταν έχουμε σωστή συνεργασία και δυνατότητα συνεχών πληροφοριών.
Δημοσίευση σχολίου