GuidePedia

0

Aλέξανδρος Τάρκας
Επίσκεψη λίγων ωρών, με αυστηρό χαρακτήρα εργασίας και χωρίς περιττές φιέστες (προεκλογικού) τύπου, θα πραγματοποιήσει, στην Αθήνα, στις 21 Φεβρουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο του 4ου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου.

Ο επικεφαλής του Στέητ Ντηπάρτμεντ θα ζητήσει από την κυβέρνηση συγκεκριμένα “deliverables” (παραδοτέα αποτελέσματα) με συνεδρίαση της Μικτής Επιτροπής του άρθρου V της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) και την έκδοση Κοινού Ανακοινωθέντος, το οποίο θα δίνει έμφαση σε ζητήματα του ΝΑΤΟ, στην ετοιμότητα παροχής πρόσθετης βοήθειας στην Ουκρανία και στην ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

Το Κοινό Ανακοινωθέν του Στρατηγικού Διαλόγου, σε αντίθεση με το μάλλον αόριστο λεξιλόγιο των τριών προηγούμενων γύρων (2018, 2019, 2021), θα αντικατοπτρίζει, με σαφείς διατυπώσεις, τις συνθήκες που επικρατούν έναν χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η περιγραφή του καινούριου διεθνούς σκηνικού θα γίνει και από τον ίδιο τον κ. Μπλίνκεν αφενός με ομιλία του στο Μουσείο της Ακρόπολης και αφετέρου στο πλαίσιο κοινών δηλώσεων με τον ομόλογό του Ν. Δένδια. Επικεφαλής στις ελληνοαμερικανικές συνομιλίες θα είναι ο πεπειραμένος γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών (πρώην πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον) Χάρης Λαλάκος και η βοηθός υπουργός Εξωτερικών Κάρεν Ντόνφριντ. Προς απογοήτευση πολλών υπουργών, που αναζητούν τηλεοπτική προβολή ενόψει της μέγγενης της απλής αναλογικής, δεν προβλέπεται η πανηγυρική παρουσία τους στα πάνελ του Στρατηγικού Διαλόγου, όπου θα συμμετάσχουν υπηρεσιακοί παράγοντες.

Παράλληλα, ο κ. Μπλίνκεν, πέραν των δηλώσεων για την ομαλή συνεργασία των μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν θα ριψοκινδυνεύσει την ανάληψη κάποιας μεσολαβητικής πρωτοβουλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Το Στέητ Ντηπάρτμεντ εκτιμά ότι, λόγω των -σχεδόν ταυτόχρονων- εκλογών στις δύο χώρες και της προβλεπόμενης -επίσης σχεδόν ταυτόχρονης- μετεκλογικής αστάθειας, δεν υπάρχουν περιθώρια για σημαντικά βήματα. Στην παρούσα φάση, ελπίζεται μόνον να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας Αθήνας-Άγκυρας με μεγαλύτερη εμπλοκή της Ουάσιγκτον, αν χρειαστεί. Η γερμανική ανάμιξη αποδείχθηκε (ως συνήθως) κατώτερη των περιστάσεων και οι συνεννοήσεις των συμβούλων Άννας-Μαρίας Μπούρα και Ιμπραχίμ Καλίν ετεροβαρείς υπέρ της Τουρκίας.

Η προσεκτική στάση του κ. Μπλίνκεν αποδίδεται και στην παλαιά εξοικείωσή του με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ελάχιστοι στην Αθήνα θυμούνται ότι, υπό την ιδιότητα του ανώτερου μέλους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας επί προεδρίας Κλίντον το Φεβρουάριο του 1999, ο κ. Μπλίνκεν ήταν από τους εμπνευστές του σχεδίου για την αποτροπή ελληνοτουρκικού πολέμου λόγω της υπόθεσης Οτσαλάν. Βάσει του συγκεκριμένου σχεδίου, η Ουάσιγκτον είχε προειδοποιήσει την Άγκυρα ότι θα έδειχνε μεν ανοχή στην επιχείρηση σύλληψης του Οτσαλάν, αλλά θα παρεμπόδιζε τουρκικά αντίποινα κατά της Αθήνας για την παρουσία του Κούρδου ηγέτη στην Ελληνική Πρεσβεία του Ναϊρόμπι.

Πάντως, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα είναι σίγουρα μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσουν οι κύριοι Μπλίνκεν και Δένδιας, ενώ υπάρχει ακόμα ασάφεια ως προς την ατζέντα, τη διάρκεια και τη μορφή των συζητήσεων του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη. Το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει την -ως καταχρηστική- αξιοποίηση της επίσκεψης ενόψει εκλογών, αλλά η αμερικανική πλευρά δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά της. Επίσης, το Μαξίμου φέρεται έτοιμο να παρουσιάσει μία επίπλαστη εικόνα περί άμεσης προμήθειας μαχητικών F-35, αλλά στην πραγματικότητα οι παρούσες διαβουλεύσεις αφορούν μόνον την έγκυρη προώθηση της γραφειοκρατικής προεργασίας. Άλλωστε η Ελλάδα ούτε διαθέτει σήμερα ούτε μπορεί να παρουσιάσει δεσμευτικό προγραμματισμό για τα απαιτούμενα χρήματα (άνω των 3 δις), ενώ το πλήθος παραγγελιών έχει ήδη «φρακάρει» τη λειτουργία των αεροναυπηγικών μονάδων της Lockheed Martin και οι παραδόσεις, ούτως ή άλλως, θα καθυστερούν.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top