GuidePedia

0


Ιωάννης Χάρχαρης
Το Κογκρέσο θα πρέπει να προχωρήσει στην πώληση F-35 στην Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να εξαρτήσει τυχόν νέα F-16 ή πακέτα αναβάθμισης για την Τουρκία με ορισμένες προϋποθέσεις

Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας στις ΗΠΑ, η διοίκηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να προωθήσει στο Κογκρέσο, προς έγκριση, ένα σχέδιο στο πλαίσιο του οποίου «οι Τούρκοι θα πάρουν F-16 και οι Έλληνες F-35».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προέτρεψε χθες την κυβέρνηση των ΗΠΑ να δείξει αποφασιστικότητα σε ό,τι αφορά την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για την αίσια έκβαση του ζητήματος.

Από την πλευρά του, ο Άντονι Μπλίνκεν απάντησε ότι «οι ΗΠΑ εκτιμούν τη συμβολή της Τουρκίας στον διάδρομο των σιτηρών» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για την αποφυγή της επισιτιστικής κρίσης, χωρίς να γίνει καμιά αναφορά στο θέμα των μαχητικών αεροσκαφών, όπως προκύπτει και από την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Λευκός Οίκος έχει το μισό δίκιο: η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει το κοινό μαχητικό κρούσης επόμενης γενιάς, αλλά η Τουρκία εξακολουθεί να μην αξίζει νέα F-16.



Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ανέλαβε τα καθήκοντά του υποσχόμενος να κατευνάσει τον Ερντογάν ή να κατευνάσει τις εκρήξεις του.

Σύντομα, όμως, η ομάδα εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν άρχισε να απορρίπτει την αποφασιστικότητά του και να παραιτείται από τις υποσχέσεις του. Ο Ερντογάν, ήταν έξαλλος που το Κογκρέσο είχε απορρίψει την πώληση F-35 στην Τουρκία μετά την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, μια κίνηση που υπονόμευσε την ασφάλεια του ΝΑΤΟ γενικά και τα F-35 ειδικότερα. Αντί να θεωρήσει τον Ερντογάν υπεύθυνο για τις πράξεις του, ο Μπάιντεν προσπάθησε να κατευνάσει το παράπονο του Ερντογάν παρέχοντάς του αναβαθμισμένα F-16.

Εδώ είναι το πρόβλημα: Αντί να ενισχύσει την ειρήνη, οποιαδήποτε αύξηση της αεροπορικής δύναμης της Τουρκίας θα υπονομεύσει την περιφερειακή ασφάλεια. Η Τουρκία βλέπει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως ευκαιρία για κέρδος, όχι ως αγώνα για ελευθερία.

Σήμερα, ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την αεροπορία του όχι για να περιπολεί στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά για να βομβαρδίζει κουρδικά χωριά στο Ιράκ και τη Συρία. Τουρκικά F-16 συνεχίζουν να παρενοχλούν τους Γεζίντι, που προσπαθούν να αναρρώσουν από το τραύμα του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Ερντογάν έχει επίσης αναπτύξει F-16 στο Αζερμπαϊτζάν, το οποίο απειλεί ανοιχτά την Αρμενία. Οι υπερπτήσεις F-16 σε ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο. «Το να δώσουμε στην Τουρκία F-16 έχει σχεδόν τόσο στρατηγικό νόημα όσο το να δώσουμε στη Ρωσία πυραύλους, για να χτυπήσουν την Ουκρανία ή να παρέχουμε στη Χεζμπολάχ γιλέκα αυτοκτονίας», αναφέρει αμερικανικό μέσο ενημέρωσης.

Αυτό που κάνει την τελευταία πρόταση του Λευκού Οίκου διαφορετική, είναι ότι η ομάδα του Μπάιντεν θέλει να ξεπεράσει την αντίθεση του Κογκρέσου τόσο προσφέροντας στην Ελλάδα ένα ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα όσο και συνδέοντας την πώληση με την Τουρκία, που εγκαταλείπει την αντίθεσή της για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.



Τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία, θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ικανότητα του ΝΑΤΟ. Η είσοδός τους στο ΝΑΤΟ θα συμβόλιζε επίσης την ενότητα της Ευρώπης. «Ωστόσο, η επιβράβευση του τουρκικού εκβιασμού και η ενθάρρυνση του μελλοντικού εκβιασμού του Ερντογάν, θα αντιστάθμιζε οποιοδήποτε κέρδος που θα μπορούσαν να φέρουν στη συμμαχία», αναφέρει το μέσο.

Το Κογκρέσο θα πρέπει να προχωρήσει στην πώληση F-35 στην Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να εξαρτήσει τυχόν νέα F-16 ή πακέτα αναβάθμισης για την Τουρκία, με ορισμένες προϋποθέσεις: το τέλος της κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία, την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από το Ιράκ και τη βόρεια Συρία, το τέλος στις υπερπτήσεις ελληνικών νησιών και άρση του αποκλεισμού κατά της Αρμενίας. Χωρίς αλλαγή στη συμπεριφορά του Ερντογάν, η σύνεση υπαγορεύει τόσο η τουρκική συνιστώσα της πώλησης όπλων όσο και η επέκταση του ΝΑΤΟ να περιμένουν μέχρι να υπάρξει αλλαγή καθεστώτος στην Τουρκία.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top