Σε κατάσταση «lock on» η Τουρκία αναζητά διέξοδο από τον επερχόμενο εφιάλτη.
Κώστας Σαρικάς«Εάν αποτύχει το σχέδιο μας για την αγορά 40 νέων αεροσκαφών F-16 με δυνατότητα VIPER και τον εκσυγχρονισμό των 80 αεροσκαφών μας F-16 και η Ελλάδα πραγματοποιήσει και τα τρία σχέδια, δηλαδή ολοκληρώσει τον εκσυγχρονισμό F-16 και την αγορά των Rafale και αγοράσει και τα F -35, τότε στην περίπτωση αυτή όταν φτάσουμε στο 2025-2026, η ελληνική πλευρά σε μαχητικά αεροσκάφη θα έχει το πάνω χέρι». Η δραματική διαπίστωση του Abidin Unal αποτυπώνει τη σκληρή πραγματικότητα την οποία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι γείτονες πάνω από το Αιγαίο τα επόμενα χρόνια. Και αποδεικνύει γιατί η Άγκυρα κλιμακώνει κατακόρυφα την ένταση σα να μην υπάρχει αύριο.
Ο Abidin Unal δεν είναι ένας υπερήλικας απόστρατος που μιλάει εκ του ασφαλούς και χωρίς γνώση του σύγχρονου αεροπορικού πολέμου. Είναι ο τελευταίος Τούρκος Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας ο οποίος έχει δώσει διαταγή για κατάρριψη εχθρικού μαχητικού. Ήταν μόλις πριν από επτά χρόνια στις 24 Νοεμβρίου 2015 όταν F-16 της TuAF εξαπέλυσε πύραυλο και κατέρριψε το Ρωσικό SU-24 όταν είχε σύμφωνα με την Άγκυρα παραβιάσει για 17 δευτερόλεπτα τον Τουρκικό εναέριο χώρο στα σύνορα με τη Συρία.
Γνωρίζει άριστα τις δυνατότητες των μαχητικών 4,5 και 5ης γενιάς όπως είναι τα Rafale και τα F-35. Ενώ έχει προσωπική αντίληψη για τις δυνατότητες των Ελληνικών «γερακιών» τόσο από την εμπειρία του στον αέρα όσο κυρίως από τις παραστάσεις που έχει ως Ανώτατος Επιτελής και Αρχηγός της TuAF για δυο χρόνια.
«Τα Rafale και Viper εξισορροπούν το ένα το άλλο. Γιατί και τα δύο έχουν δυνατότητες 4,5ης γενιάς. Το πρόβλημα εδώ είναι με τα F-35 5ης γενιάς. Στην περίπτωση αυτή, ένα αεροσκάφος 5ης γενιάς θα βρίσκεται στα χέρια της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, κάτι που γίνεται πλεονέκτημα για την Ελλάδα. Αν δηλαδή δεν μπορέσουμε να εκσυγχρονίσουμε τα F-16, τότε η επιχειρησιακή υπεροχή στο πλαίσιο των μαχόμενων αεροσκαφών θα περάσει στα χέρια της άλλης πλευράς», τόνισε ο Τούρκος πρώην Αρχηγός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hurriyet. Αποκαλύπτοντας την αγωνία που επικρατεί στην Τουρκική πολεμική αεροπορία αλλά και γιατί οι γείτονες «καίγονται» να σπάσουν το μπλόκο του Κογκρέσου και να προχωρήσουν σε συμφωνία-‘’ανάσα.
Αυτό όμως που δεν είπε ο Abidin Unal– το οποίο φυσικά και γνωρίζει καλά- είναι ότι ένα ακόμα δεδομένο που προκαλεί «vertigo» στους Τούρκους ιπτάμενους είναι και η ύπαρξη στο Ελληνικό οπλοστάσιο του πανίσχυρου αντιαεροπορικού πυραύλου Meteor. Δύο Meteorκάτω από τα φτερά καθενός από 24 «game» changer Rafale-τις επόμενες εβδομάδες η HAF θα διαθέτει ήδη 12-αποτελούν τον απόλυτο εφιάλτη κάθε ιπτάμενου που θα βρεθεί απέναντί του. Και αυτή είναι μια από τις αιτίες που η Άγκυρα έχει ήδη στραφεί προς τους Βρετανούς προκειμένου να αποκτήσει μαχητικά Typhoon Eurofighter. Αεροσκάφους το οποίο μπορεί να φέρει και αυτό Meteor στο οπλοστάσιο του. Έτσι δεν είναι απίθανο ακόμα και αν οι γείτονες αποκτήσουν Viper να προχωρήσουν και σε deal για την αγορά Eurofighter.
Η μάχη πλέον για την Άγκυρα είναι διπλή και δείχνει ότι πολύ δύσκολα μπορεί να κερδηθεί. Με εκβιασμούς και το γνωστό ανατολίτικο παζάρι θα επιχειρήσει να ανατρέψει τους συσχετισμούς στο Κογκρέσο προκειμένου να ανάψει η κυβέρνηση Μπάιντεν το ‘’πράσινο’’ φως για να αποκτήσει 40 καινούργια F-16 και να αναβαθμισει ακόμη 80. Ενώ πλέον ταυτόχρονα όπως φαίνεται και από τις τελευταίες δηλώσεις Τσαβούσογλου θα επιχειρήσει να βάλει φρένο στην ειλημμένη απόφαση της Oυάσιγκτον να τιμωρήσει την Τουρκία και να επιβραβεύσει την Ελλάδα με την αποδέσμευση 20 συν 20 stealth μαχητικών 5ηςγενιάς F-35.
Δημοσίευση σχολίου