Γιώργος Σκαφιδάς
Πολυπληθής ουκρανική αντιπροσωπεία (υπό την πρώτη κυρία Ολένα Ζελένσκα και τον δήμαρχο του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο) βρέθηκε αυτήν την εβδομάδα στο Νταβός της Ελβετίας όπου διεξήχθη το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, διεκδικώντας μεγαλύτερη βοήθεια (οικονομική και στρατιωτική) για την εμπόλεμη Ουκρανία.
Ωστόσο, παράλληλα τις περασμένες ημέρες συνέβησαν και άλλα πολλά:Οι Ρώσοι έπληξαν κτιριακό συγκρότημα στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 45 αμάχων, σύμφωνα με τις Αρχές της Ουκρανίας. Πρόκειται για τη φονικότερη επίθεση που έχει σημειωθεί κατά αμάχων στην Ουκρανία τους τελευταίους σχεδόν τέσσερις μήνες, σύμφωνα με το FrontlineWar Crimes Watch project του πρακτορείου Associated Press.
Οι Βρετανοί έδωσαν το πράσινο φως για την αποστολή δυτικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, προς ενίσχυση των δυνάμεων του Κιέβου. Με βάση όσα ανακοινώθηκαν, βρετανικά τανκ τύπου Challenger II θα μπορούσαν να έχουν μεταφερθεί στην Ουκρανία μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Οι Ολλανδοί ανακοίνωσαν, και εκείνοι έπειτα από τους Αμερικανούς, ότι πρόκειται να στείλουν συστοιχίες Patriot στην Ουκρανία, με φόντο τη συνάντηση που είχε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον.
Μέλη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων μετέβησαν στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ για να εκπαιδευθούν στη χρήση του αμερικανικού συστήματος αεράμυνας Patriot. Με βάση όσα έχουν διαρρεύσει στον αμερικανικό Τύπο, η εκπαίδευσή τους θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε ολίγους μήνες.
Μέλη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, που έχουν μεταβεί στο Γκράφενβερ της Γερμανίας, ξεκίνησαν να εκπαιδεύονται στη χρήση των αμερικανικών τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης Bradley. Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ επισκέφθηκε τους – περισσότερους από 600 – Ουκρανούς στρατιώτες στη βάση του Γκράφενβερ.
Ο Μίλεϊ είχε επίσης συνάντηση, την πρώτη δια ζώσης, με τον αρχηγό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Βαλέρι Ζαλούζνι, στην Πολωνία.
Η ηγεσία του γερμανικού υπουργείου Άμυνας άλλαξε, με την Κριστίνε Λάμπρεχτ να παραιτείται και έναν πολιτικό ονόματι Μπόρις Πιστόριους να παίρνει τη θέση της. Εάν πιστέψουμε τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τότε «ο Πιστόριους είναι ένας εξαιρετικά έμπειρος πολιτικός με διοικητική εμπειρία, που έχει εμπλακεί στην πολιτική ασφαλείας για χρόνια και που – με την ικανότητα, τη διεκδικητικότητα και τη μεγάλη του καρδιά – είναι το κατάλληλο άτομο για να οδηγήσει την Bundeswehr σε αυτήν την εποχή της αλλαγής».
Εάν πιστέψουμε, από την άλλη πλευρά, τον Τζέιμς Σνελ του New Lines Institute, τότε «είναι δύσκολο να μην γελάσει κανείς» βλέποντας έναν Γερμανό πρώην δήμαρχο (της πόλης Osnabrück) και άλλοτε κρατιδιακό υπουργό Εσωτερικών και Αθλητισμού (στην Κάτω Σαξονία) που δεν κατείχε ποτέ του ούτε στρατιωτικό βαθμό ούτε κάποιο εθνικό/ομοσπονδιακό αξίωμα όπως είναι ο («φίλος» του Σολτς) Πιστόριους να αναλαμβάνει τα ηνία της Bundeswehr σε μια εποχή ιστορικών αλλαγών (βλ. Zeitenwende) όπως είναι η τρέχουσα.
Αυτήν την εβδομάδα (20 Ιανουαρίου) πραγματοποιείται όμως, στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία, και μια νέα συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την άμυνα της Ουκρανίας (Ukraine Defense Contact Group), με τη συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν, του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κ.ά. Σύμφωνα με όσα είχαν διαρρεύσει ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές (στις 18 Ιανουαρίου), Αμερικανοί και Γερμανοί ετοιμάζονταν μάλιστα να προχωρήσουν σε μια νέα «μεγάλη ανακοίνωση» για την Ουκρανία, ενδεχομένως προαναγγέλλοντας την αποστολή εκεί γερμανικών αρμάτων Leopard (μέσω Πολωνίας ή όχι, μένει να φανεί).
Οι δυτικοί προχωρούν, λοιπόν, σε νέα βήματα ενίσχυσης των ουκρανικών δυνάμεων ενόψει των μαχών που αναμένονται μέσα στο 2023. Η ουκρανική πλευρά έχει διαμηνύσει ότι χρειάζεται περί τα 300 tanks και πολλαπλάσια ΤΟΜΑ. Τα tanks που ετοιμάζονται να στείλουν οι δυτικοί εκεί είναι ωστόσο ολίγες δεκάδες, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, ενώ και οι σχετικές διαδικασίες, αναφορικά με τα tanks και με τους Patriot που θα μεταφερθούν στην Ουκρανία, παίρνουν χρόνο (όχι απλώς εβδομάδες αλλά μήνες).
Το εάν θα μπορέσουν οι Ουκρανοί, με αυτά τα νέα οπλικά συστήματα που θα έχουν στη διάθεσή τους, να ανακτήσουν και άλλα από τα προς τα παρόν «χαμένα» εδάφη (της Κριμαίας συμπεριλαμβανομένης;) είναι αμφίβολο. Ωστόσο η Δύση στέλνει έτσι, , το μήνυμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι δεν κάνει πίσω στη στήριξή της προς το Κίεβο, υπενθυμίζοντάς του ότι ο εν εξελίξει πόλεμος φθοράς θα συνεχίσει να έχει μεγάλο κόστος και για την ίδια τη Μόσχα, μια Μόσχα η οποία ξεκινά το 2023 με περισσότερες μεν ουκρανικές «κτήσεις» αλλά και με πολύ μεγαλύτερα προβλήματα (στρατιωτικά, οικονομικά) καθώς και πολύ μεγαλύτερες απώλειες (υλικού, εσόδων, έμψυχου δυναμικού) σε σχέση με πέρυσι… Είναι αυτά τα προβλήματα αρκετά ώστε να πτοήσουν τον Πούτιν; Φαινομενικά, προς το παρόν όχι…
Δημοσίευση σχολίου