GuidePedia

0


Γκουτζάνης Σπύρος
Ένα ερώτημα πλανάται επάνω από την πολιτική σκηνή, διατρέχοντας κομματικά και δημοσιογραφικά γραφεία: Πόσο θα αντέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη νέα τροπή που πήρε το σκάνδαλο των υποκλοπών; Θα καταφέρει να φθάσει μέχρι την λήξη της τετραετίας ή θα συρθεί σε πρόωρες εκλογές, σε συνθήκες κατάρρευσης, συμπαρασύροντας και τη ΝΔ;

Οι παράμετροι που θα καθορίσουν την απάντηση είναι πολλοί: από το τα στοιχεία που υπάρχουν σε “λάθος” χέρια για την ενοχή του Μαξίμου, μέχρι την ένταση που θα προσλάβει ο “εμφύλιος” πόλεμος που έχει ξεσπάσει στο σύστημα που μέχρι πρότινος στήριζε με κάθε τρόπο τον πρωθυπουργό. Τέλος, θα καθοριστεί και από τη στάση που θα κρατήσουν οι υπόλοιποι βασικοί παράγοντες του επιχειρηματικού και εκδοτικού συστήματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να ελέγξει την πρώτη φάση του σκανδάλου, που ξέσπασε λίγο πριν το Δεκαπενταύγουστο. Στις 30 Σεπτεμβρίου, μάλιστα, τα “Νέα” το διακήρυξαν με το αμφιλεγόμενο πρωτοσέλιδο “Υποκλοπές τέλος”. Το σύστημα που στηρίζει τον πρωθυπουργό δεν ήρε την εμπιστοσύνη του προς αυτόν σ’ εκείνη την πρώτη φάση. Ένα μήνα μετά, όμως, η ίδια εφημερίδα όπως και το “Βήμα” του ίδιου συγκροτήματος, άνοιξαν ξανά το θέμα των υποκλοπών με νέα στοιχεία, που φωτογραφίζουν ως υπεύθυνο του παράνομου συστήματος υποκλοπών τον Γρηγόρη Δημητριάδη. Ζητούν, μάλιστα να χυθεί «άπλετο φως στην υπόθεση των υποκλοπών». Στην πραγματικότητα ζητούν την παραπομπή του Γρηγόρη Δημητριάδη στην Δικαιοσύνη.

Αυτό που μεσολάβησε και άλλαξε η στάση του συγκροτήματος το περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας: «Ο Γρηγόρης Δημητριάδης, δηλαδή ο πρωθυπουργός, παρακολουθούσε και τον Βαγγέλη Μαρινάκη». Σύμφωνα με πληροφορίες, το περασμένο Σάββατο ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε συνάντηση στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, η οποία διήρκεσε μία ώρα και είκοσι λεπτά, αλλά δεν τα βρήκαν, όπως φάνηκε την επόμενη ημέρα από την δήλωση Βρέντζου μετά το επίμαχο πέναλτι.

Εκμεταλλευόμενος ένα λάθος σφύριγμα, ο μιντιάρχης, ως ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού τον έριξε στη μάχη. Μετά από δύο ημέρες η ΠΑΕ Ολυμπιακός εξέδωσε ανακοίνωση που περιγράφει σαν εχθρό την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι εφημερίδες και το κανάλι του επιχειρηματία άλλαξαν γραμμή και ασκούν σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους δημοσιογράφους που μέχρι τώρα υμνούσαν τον πρωθυπουργό.

Ο “εμφύλιος”, όπως ήδη έχει χαρακτηριστεί, είναι μία από τις παραμέτρους που θα καθορίσουν την απάντηση στο ερώτημα “πόσο μπορεί να αντέξει ο πρωθυπουργός;” Φυσικά το να παραδώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Γρηγόρη Δημητριάδη στη Δικαιοσύνη σαν υπεύθυνο των υποκλοπών θα ισοδυναμούσε με αυτοχειριασμό. Όχι μόνο επειδή ο ανιψιός ήταν στην πραγματικότητα ο “αντ’ αυτού”, αλλά και επειδή κανείς δεν ξέρει πως μπορεί να αντιδράσει ο Γρηγόρης Δημητριάδης εάν τον “ρίξουν στα θηρία”, δεδομένου πως γνωρίζει σχεδόν όλα τα μυστικά του θείου του και πρωθυπουργού. Γι’ αυτό και το ενδεχόμενο αυτό πρέπει μάλλον να αποκλειστεί.

Αν και γίνονται κινήσεις συμβιβασμού μεταξύ του Μαξίμου και του μεγαλομιντιάρχη, το ενδεχόμενο τώρα πλέον να τα βρουν και να επανέλθουμε στα προηγούμενα, σαν να μην συνέβη τίποτε, είναι εξαιρετικά δύσκολο, αφού αμφότεροι έχουν ανταλλάξει βαριές κουβέντες και έχουν εκτεθεί δημοσίως κατά τρόπο που έχει κόψει τις μεταξύ τους γέφυρες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγγειλε δημοσίως «πιέσεις και εκβιασμούς από τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ και των εφημερίδων». Ο δε Βαγγέλης Μαρινάκης απάντησε μιλώντας για «τακτικές υποκόσμου». Με άλλα λόγια, αμφότεροι ξεπέρασαν το όριο. Η μάχη πια μοιάζει να είναι μέχρις εσχάτων. Στην καλύτερη περίπτωση για την κυβέρνηση, τα ΜΜΕ του συγκροτήματος θα κρατήσουν ισορροπίες σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ονόματα και διάλογοι στο διαδίκτυο;

Η επόμενη πράξη του νέου κύκλου ήταν η δημοσιοποίηση από το Documento των 33 ονομάτων που η εφημερίδα αναφέρει ότι παρακολουθούνταν από το παράνομο κακόβουλο λογισμικό Predator. Δεν είναι δίχως σημασία ότι το Μαξίμου δεν αμφισβήτησε τις υποκλοπές. Απλά δηλώνει ότι δεν είναι υπεύθυνος ο πρωθυπουργός. Ήδη στα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία κυκλοφορούν πληροφορίες για ακόμη 100, ακόμα και 300 ονόματα.

Στην αμήχανη συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη Δευτέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι το Predator λειτουργεί στην Ελλάδα και επομένως ότι τρεις μήνες μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης η κυβέρνηση δεν έχει παραπέμψει τους υπεύθυνους, ούτε και έχει πραγματοποιηθεί κάποια σοβαρή έρευνα για τον εντοπισμό τους, εάν είμαστε τόσο καλοπροαίρετοι, ώστε να πιστέψουμε ό,τι μας σερβίρει το Μαξίμου. Πάντως, το προσχέδιο του πορίσματος της επιτροπής Pega του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρει ότι δόθηκε ο αναγκαίος χρόνος στους υπεύθυνους της εταιρείας που έφερε το Predator να καταστρέψουν τα στοιχεία και να καλύψουν σε μεγάλο βαθμό τα ίχνη τους.

Το επόμενο ερώτημα που σχετίζεται με το πόσο μπορεί να αντέξει η κυβέρνηση είναι τα στοιχεία που θα δημοσιοποιήσει το Documento, ή ενδεχομένως άλλα μέσα ενημέρωσης. Ήδη κυκλοφορούν αποσπάσματα από πραγματικές ή fake απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες υπουργών. Αυτό, όμως, που “καίει” τους βουλευτές της ΝΔ είναι αν θα δημοσιευθούν στοιχεία που να αποδεικνύουν την ενοχή του Γρηγόρη Δημητριάδη, πέρα από τα λογικά συμπεράσματα. Σ’ αυτή την περίπτωση –λένε οι ίδιοι– «η κυβέρνηση θα έχει τελειώσει».

Στην Βουλή οι καταγγελλόμενοι

Το θέμα έχει και την κοινοβουλευτική του πτυχή, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να το φέρει στην Βουλή. Ήδη, μετά τον συντονισμό της αντιπολίτευσης, τα πρόσωπα που φέρονται να έχουν την ευθύνη για την λειτουργία του Predator (Γρηγόρης Δημητριάδης, Φέλιξ Μπίζιος, Γιάννης Λαβράνος και Ταλ Ντίλιαν) καλούνται να καταθέσουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Οι ανωτέρω δεν καλύπτονται από το απόρρητο, χωρίς αυτό να σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι θα πάνε να καταθέσουν. Πιθανολογείται πως θα απαντήσουν στην πρόσκληση, στέλνοντας υπόμνημα. Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταθέσει ερώτηση στον πρωθυπουργό, ζητώντας του να πει αν κάποιος υπουργός από τα ονόματα που αποκάλυψε το Documento τελούσε και υπό νόμιμη παρακολούθηση της ΕΥΠ, πέραν των Ανδρουλάκη και Κουκάκη. Κύκλοι της Κουμουνδούρου φωτογραφίζουν “μητσοτακικό” υπουργό να παρακολουθείτο από την ΕΥΠ και μάλιστα ότι ο ίδιος ενημερώθηκε πρόσφατα, προκειμένου να μην κάνει κινήσεις που τον εκθέτουν πολύ.

Εν τω μεταξύ η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ είναι μουδιασμένη. Η αναμονή νέων στοιχείων, αλλά κυρίως η αντιπαράθεση με το συγκρότημα Μαρινάκη, που ήταν βασικός στυλοβάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκαλούν μεγάλη ανησυχία στους “γαλάζιους” βουλευτές. Ακόμη και αν δεν προκύψουν στοιχεία ενοχής του Γρηγόρη Δημητριάδη, είναι πιθανόν να πάνε σε εκλογές με απομαγνηγοφωνημένες συνομιλίες υπουργών να σέρνονται στο διαδίκτυο και ίσως το ισχυρότερο μιντιακό συγκρότημα να είναι σκληρά απέναντι. Παρεμφερές είναι το ερώτημα για τη στάση που θα τηρήσουν τα υπόλοιπα Μίντια, εάν δηλαδή θα συνεχίσουν να στηρίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ή θα τον εγκαταλείψουν, θεωρώντας τον “ξοφλημένο”, με αποτέλεσμα να διαφοροποιήσουν την στάση και να υιοθετήσουν πιο ισορροπημένη σε σχέση με την αντιπολίτευση.

Ρήγμα και συνωμοσιολογία

Είναι σαφές ότι υπάρχει βαθύ ρήγμα στο σύστημα που στήριζε τον πρωθυπουργό και εξ αυτού προέκυψαν και τα στοιχεία για τις υποκλοπές. Το εάν οι κατέχοντάς τα θα αποφασίσουν να δημοσιοποιήσουν και τα υπόλοιπα, σε ποιο χρόνο και σε ποιες δόσεις, μένει να φανεί. Πιθανότατα θα εξαρτηθεί και από το εάν οι βασικοί εξωθεσμικοί “παίκτες” θα συμφωνήσουν για την διάδοχη κατάσταση. Το αρχικό σενάριο της άμεσης αλλαγής πρωθυπουργού εν πλω έχει υποχωρήσει αλλά δεν έχει εγκαταλειφθεί.

Ο πρωθυπουργός αμύνεται καταφεύγοντας σε θεωρίες συνωμοσίας για κύκλους ανωμαλίας που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της χώρας. Εν ολίγοις καταγγέλλει ότι δέχεται πιέσεις και εκβιασμούς –φωτογράφισε τον Βαγγέλη Μαρινάκη– ενώ την στάση της αντιπολίτευσης που ζητά κάθαρση της υπόθεσης, επιχειρεί μα την συνδέσει με τον Πούτιν και τον Ερντογάν που θέλουν να τον ρίξουν! Υπό το φως των νέων δεδομένων, αυτά που εξαρχής έμοιαζαν προφάσεις εν αμαρτίαις, ακούγονται γελοία και βέβαια δεν πείθουν τους “γαλάζιους” βουλευτές που έχουν ολοένα και μεγαλύτερη δυσκολία να υποστηρίξουν δημοσίως τον πρωθυπουργό τους.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top