"Η ΤΔΒΚ αποκτά καθεστώς παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών", είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:
"Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) έγινε μη μέλος κράτος παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (OTS), ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Έγραψε στο Twitter ότι όλα εξελίσσονται «βήμα προς «βήμα», αναφερόμενος στις προσπάθειες της Άγκυρας για διεθνή αναγνώριση της τουρκικής κοινότητας στη Βόρεια Κύπρο.
Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η Τουρκία στέκεται στο πλευρό της ΤΔΒΚ.
Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα Ηνωμένα Έθνη τον Σεπτέμβριο κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ».
Η Κύπρος έχει βυθιστεί σε μια διαμάχη δεκαετιών μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων παρά μια σειρά διπλωματικών προσπαθειών από τον ΟΗΕ για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης.
Οι εθνοτικές επιθέσεις που ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ανάγκασαν τους Τουρκοκύπριους να αποσυρθούν σε θύλακες για την ασφάλειά τους.
Το 1974, ένα ελληνοκυπριακό πραξικόπημα με στόχο την προσάρτηση της Ελλάδας οδήγησε στη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας ως εγγυήτρια δύναμη για την προστασία των Τουρκοκυπρίων από διώξεις και βία. Ως αποτέλεσμα, η ΤΔΒΚ ιδρύθηκε το 1983.
Έχει δει μια συνεχόμενη ειρηνευτική διαδικασία τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης μιας πρωτοβουλίας του 2017 στην Ελβετία υπό την αιγίδα των εγγυήτριων χωρών Τουρκία, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο, να αποτυγχάνουν.
Η ελληνοκυπριακή διοίκηση εισήλθε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, την ίδια χρονιά οι Ελληνοκύπριοι ματαίωσαν το Σχέδιο Ανάν του ΟΗΕ για τον τερματισμό της μακροχρόνιας διαμάχης.
Σήμερα, η τουρκική πλευρά υποστηρίζει μια λύση που βασίζεται στην ισότιμη κυριαρχία των δύο κρατών στο νησί. Από την άλλη, η ελληνική πλευρά θέλει μια ομοσπονδιακή λύση που θα βασίζεται στην ηγεμονία των Ελλήνων."
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Οι κινήσεις της Άγκυρας δεν θα σταματήσουν αναφορικά με την διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους που επιδιώκει αφού σύμφωνα με άρθρο μας στις 27 Οκτωβρίου 2022, επισημαίνουμε ότι θεωρούμε ως βέβαιο ότι στις 15 Νοεμβρίου θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για δυσάρεστες εκπλήξεις στην Κύπρο σε σχέση με το ψευδοκράτος, το μέγεθος των οποίων μπορεί να μην είναι αυτό που ευελπιστούν οι Τούρκοι και οι τουρκοκύπριοι, αλλά ούτε θα είναι μηδενικό ή αμελητέο όπως θα θέλαμε.
Προσπάθεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους της ΤΔΒΚ από τρίτες χώρες.
Σε αυτές συγκαταλέγεται η Ουγγαρία με τον Πρόεδρο της οποίας ο Ερντογάν συμπλέει σε πολλά θέματα, αλλά και η Συρία, η οποία αν προβεί σε τέτοια ενέργεια θα μπορεί να οριοθετήσει στη συνέχεια την ΑΟΖ της με εκείνη του ψευδοκράτους, παίρνοντας έτσι μερτικό από την πίτα των θαλάσσιων κοτασμάτων υδρογονανθράκων της Κύπρου μας.
Φυσικά όταν λέμε Συρία, εννοούμε και Ρωσία ταυτόχρονα.
Με αυτόν τον τρόπο η Ρωσία και η Τουρκία θα μπουν σφήνα στις εταιρείες συμφερόντων της Δύσης, αμφισβητώντας την κυριαρχία της Κύπρου στα κοιτάσματά της.
Αποτέλεσμα να περιπλακεί και να καθυστερήσει η τόσο ζωτική από πλευράς ενέργειας εκμεταλλευσιμότητα για την ΕΕ, των Κυπριακών θαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Η Τουρκία έχει ήδη συνεγείρει τις χώρες του Οργανισμού Τουρκικών χωρών, προκειμένου να προβούν στην αναγνώριση του ψευδοκράτους, καθώς και τις χώρες του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, οπότε και αναμένουμε εξελίξεις και από αυτές τις χώρες, με το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν να αποτελούν τις πλέον επικίνδυνες χώρες για αναγνώριση του ψευδοκράτους.
Δυσάρεστη έκπληξη χωρίς να αποκλείεται παντελώς θα αποτελούσε τυχόν αναγνώριση του ψευδοκράτους από τον Λίβανο, που στην παρούσα φάση οριοθέτησε την ΑΟΖ του με το Ισραήλ.
Στρατικοποίηση του ψευδοκράτους
Παράλληλα η Τουρκία θα ενισχύσει τις κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο, με UAV, πολεμικά πλοία και λοιπό στρατιωτικό υλικό, προκειμένου να μπορεί να επιβάλλει τετελεσμένα τη διχοτόμηση της Κύπρου, μετά την αναγνώριση των κατεχομένων από άλλα κράτη που προανέφερα.
Στρατιωτική επιθετική ενέργεια από πλευράς Τούρκων από τα κατεχόμενα, κατά της ελεύθερης Κύπρου αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί ολοκληρωτικά κρίνεται ως απίθανο, το επόμενο χρονικό διάστημα, αφού θα συναντούσε δυναμική αντίδραση εκτός από την Εθνοφρουρά, από Ελλάδα- ΗΠΑ-Γαλλία-Ισραήλ τουλάχιστον.
Δημοσίευση σχολίου