Τα κατεχόμενα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού έθνους. Αυτό δήλωσε ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.
Πρόσθεσε μάλιστα, ότι όσο εξελίσσεται η τεχνολογία αναπτύσσεται και η σχέση με την Τουρκία.
Σε ομιλία του σε διαδικτυακό συνέδριο με τίτλο “Συνομιλίες Γενεύης 5+1 και το όραμα λύσης των δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας” που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Έγκε της Τουρκίας, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε πως όσο εξελίσσεται η τεχνολογία αναπτύσσεται και η σχέση μεταξύ τους με την Τουρκία.
“Εμείς είμαστε ένα αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού έθνους. Εμείς είμαστε συσπειρωμένοι με την Τουρκική Δημοκρατία. Αν κοιτάξετε σε κάθε πλατφόρμα επικοινωνίας είμαστε 100% ενσωματωμένοι με την Τουρκία. Νιώθουμε, ζούμε κάθε περιστατικό μαζί”, ανέφερε.
O Ερσίν Τατάρ υπενθύμισε πως υποστηρίζουν ότι “τα δυο κράτη στην Κύπρο μπορούν να έρθουν κοντά μόνο με μια συνεργασία” και πως “δεν μπορεί να υπάρξει ένα μέλλον με την ιδέα ομοσπονδίας ή μιας ενωμένης Κύπρου”.
Ο κατοχικός ηγέτης πρόσθεσε πως “εμείς απαιτούμε την κυριαρχική ισότητά μας. Στη Γενεύη εκφράσαμε ότι είμαστε ένας ξεχωριστός λαός, ότι έχουμε μια ξεχωριστή ιστορία, πως με τους δεσμούς μας με την Τουρκία και τους ενεργειακούς μας πόρους είμαστε ένας τελείως διαφορετικός κόσμος, πως εδώ και 60 χρόνια αυτοδιοικούμαστε και επομένως έχουμε κυριαρχικό δικαίωμα, πως αν είναι να γίνει μια συμφωνία πρέπει να υπάρχει η έγκριση και των δυο πλευρών. Η στήριξη και η συμβολή που μου έδωσε στις συνομιλίες της Γενεύης ο Υπουργός Εξωτερικών της εγγυήτριας χώρας, κύριος Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε μεγάλο νόημα”.
Το Κυπριακό βγήκε εκτός των συνόρων της Κύπρου λέει ο Ολγκούν
Αλλάξαν οι συνθήκες στην Κύπρο και γύρω από το νησί και το κυπριακό πρόβλημα βγήκε εκτός των συνόρων της Κύπρου, δήλωσε ο τ/κ διαπραγματευτής, Εργκιούν Ολγκούν.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, μιλώντας σε εκπομπή του παράνομου «Μπαϊράκ» ο Ολγκούν εξέφρασε την άποψη ότι το Κυπριακό έφερε αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο. «Λόγω του προβλήματος έρχονται αντιμέτωπα δύο μέλη του ΝΑΤΟ», ανέφερε προσθέτοντας ότι κλονίζεται η ενότητα και η αλληλεγγύη εντός του ΝΑΤΟ.
Σημειώνοντας ότι τίθεται σε κίνδυνο και η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ολγκούν υποστήριξε ότι το Κυπριακό έχει πλέον πάψει να είναι πρόβλημα που αφορά μόνο τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους και μετατράπηκε σε πρόβλημα που ενοχλεί τους «παίκτες» στην Ανατολική Μεσόγειο.
Είναι απαραίτητο να τεθούν επί τάπητος στοιχεία που θα ενθαρρύνουν την ελληνοκυπριακή πλευρά να συναινέσει σε μια συμφωνία, είπε προσθέτοντας ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει κίνητρο να συνάψει μια συμφωνία σε «ισοτιμία».
Στη Γενεύη, πρόσθεσε, τέθηκαν επί τάπητος τα στοιχεία της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο και υποστήριξε ότι η ισοτιμία είναι αναγκαία για την ισότητα στην Κύπρο και θα μπορούσε να επιτευχθεί με το ίσο καθεστώς της τουρκοκυπριακής και της ελληνοκυπριακής πλευράς. Σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να τύχει διαπραγμάτευσης η ισότητα, ο Ολγκούν είπε ότι αυτό θα προκαλούσε παραβίαση της αρχής της ισότητας.
Η τ/κ πλευρά, συνέχισε, δεν είπε αναγνωρίστε το ψευδοκράτος και μετά θα αρχίσουμε διαπραγματεύσεις. Ζητούν, πρόσθεσε, να διασφαλιστεί το ισότιμο διεθνές καθεστώς και η κυριαρχική ισότητα και με την αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου καθεστώτος των πλευρών θα μπορούσε να υπάρξει αποτέλεσμα γρήγορα.
Στο μεταξύ, ο τ/κ Τύπος αναδημοσιεύει σήμερα άρθρο από την χθεσινή Χουριέτ, του Φατίχ Τσιεκιργέ για το παρασκήνιο της άτυπης πενταμερούς στη Γενεύη, όπου ο Τούρκος αρθρογράφος αναφέρεται σε «έγγραφο που πάγωσε το τραπέζι στη Γενεύη».
Σύμφωνα με το άρθρο, στην συνάντηση τον λόγο είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος μίλησε περίπου 40 λεπτά, και υπερασπίστηκε τη θέση για λύση ομοσπονδίας. Στη συνέχεια, αναφέρει, πήρε σειρά ο Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ρώτησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Δεν είστε εσείς που πριν από 4 χρόνια στο Κραν Μοντανά μου είπατε ότι οι Ελληνοκύπριοι ποτέ δεν πρόκειται να μοιραστούν την εξουσία με τους Τουρκοκύπριους και ότι εσείς δεν θα μπορέσετε να πείσετε το λαό σας για αυτό το θέμα;».
Σύμφωνα με τον Τούρκο αρθρογράφο, αυτή η ερώτηση του Τσαβούσογλου έπεσε σαν πάγος στο τραπέζι. Ακολούθησε διάλογος μεταξύ του Τούρκου Υπουργού και του ΠτΔ με τον Τσαβούσογλου να ρωτά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κατά πόσο στο Κρανς Μοντάνα, «δεν ήσασταν εσείς που μου είπατε ξανά ότι ‘ο λαός μου δεν είναι έτοιμος να μοιραστεί ακόμη και τα νοσοκομεία με τους Τουρκοκύπριους;’»
Ο Τσιεκιργέ έγραψε ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πλέον ‘φτάνει πια’ σε αυτά τα παιχνίδια διπλοπροσωπίας που συνεχίζονται για χρόνια και του παρουσίασε έγγραφο, το οποίο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε καταθέσει στο Κραν Μοντανά με το οποίο απέρριψε την εκ περιτροπής προεδρία. Η ε/κ πλευρά, γράφει ο Τούρκος αρθρογράφος, αρχικά το αμφισβήτησε, αλλά όταν το έγγραφο τους δόθηκε επικράτησε σιωπή.
Δημοσίευση σχολίου