GuidePedia

0


Λυκοκάπης Γιώργος
Η Αίγυπτος μοιάζει διατεθειμένη να κλείσει κάθε “ανοιχτή διπλωματική θύρα” με την Τουρκία, καθώς φέρεται να ανέστειλε τις συνομιλίες που πραγματοποιούσε με το τουρκικό κράτος (σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών) για ζητήματα ασφάλειας, για τις οποίες είχε κάνει αναφορά με δημόσια δήλωση του, ο υπουργός Εξωτερικών της ηγέτιδας δύναμης του αραβικού κόσμου Σάμεχ Σούκρι.

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του Al Arabiya, το οποίο εμφανίζει δυσαρεστημένη την αιγυπτιακή κυβέρνηση από τις καθυστερήσεις “που παίζει” η Τουρκία στην Λιβύη, στο ζήτημα της αποχώρησης των στρατιωτικών συμβούλων και των φιλότουρκων μισθοφόρων-τζιχαντιστών που είχε κουβαλήσει, προς την υπεράσπιση του καθεστώτος Σαράτζ.

Ήταν αυτά τα στίφη με τα οποία η Τουρκία και οι Λίβυοι εγκάθετοι της σχεδίαζαν να καταλάβουν τα πετρελαϊκά αποθέματα της Σύρτης το περασμένο καλοκαίρι και τελικώς σταμάτησαν χάρη στην αποφασιστική παρέμβαση της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η Τουρκία φέρεται να ζήτησε «περισσότερο χρόνο» για να αποσύρει τους στρατιωτικούς της συμβούλους και τους μισθοφόρους-τζιχαντιστές από τη Λιβύη, την οποία ζητεί εντόνως και ο ΟΗΕ, όπως και όλα τα κράτη που εμπλέκονται στην λιβυκή σύγκρουση.

“Παίζει καθυστερήσεις” η Τουρκία

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση φέρεται ιδιαίτερα εκνευρισμένη με την τακτική της Άγκυρας, παρόλο που η τελευταία επιδίδεται σε ορισμένες κινήσεις καλής θέλησης για να καλοπιάσει το αραβικό κράτος. Η κυβέρνηση Ερντογάν απαίτησε από τα μέσα ενημέρωσης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (του κυριότερου κόμματος της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης) που φιλοξενούνται στην Τουρκία να σταματήσουν να επικρίνουν το αιγυπτιακό καθεστώς.

Ταυτόχρονα έσπευσε να καθησυχάσει το καθεστώς Σίσι για ορισμένες τουρκικές υπηκοότητες που παραχώρησε σε Αιγύπτιους αντικαθεστωτικούς (μεταξύ άλλων και στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας), υποσχόμενη πως αυτοί θα τερματίσουν κάθε πολιτική τους δράση. Η Αίγυπτος φέρεται να απαίτησε πιο δραστικά μέτρα και συγκεκριμένα την έκδοση των ηγετικών στελεχών της Αδελφότητας, που από την άνοδο του στρατηγού Σίσι στην εξουσία έχουν καταφύγει στην Τουρκία.

Ουσιαστικά το καθεστώς Σίσι ζητά “σε μία κόλλα χαρτί” τα στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, με τον ίδιο τρόπο που ο Ερντογάν παραδίδει τους μουσουλμάνους Ουιγούρους στην Κίνα, προκειμένου να προσεγγίσει και το Πεκίνο! Ο Τούρκος πρόεδρος “πλάσαρε” στην Αίγυπτο πως θα μπορούσε να “αδρανοποιήσει” πολιτικά την Μουσουλμανική Αδελφότητα, κάτι που (πάντα με βάση το δημοσίευμα) δεν φαίνεται να ικανοποιεί το αιγυπτιακό καθεστώς.

Το Al Arabiya σημειώνει πως η Τουρκία ήθελε να εφαρμόσει μέτρα «σε δύο φάσεις» έναντι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, με την Αίγυπτο να απαιτεί να “κοπούν μαχαίρι” οι σχέσεις του Ερντογάν με την ιστορική οργάνωση του πολιτικού Ισλάμ στον αραβικό κόσμο. Η απαίτηση της Αιγύπτου μοιάζει δύσκολο να πραγματοποιηθεί, με δεδομένη την απόλυτη εργαλειοποίηση της οργάνωσης από το τουρκικό καθεστώς, όπως έχει συμβεί με την παλαιστινιακή Χαμάς (που έχει τις ρίζες στην Αδελφότητα) με τον Τούρκο πρόεδρο να αδυνατεί να διαρρήξει πλήρως τις σχέσεις μαζί της, όπως ζητεί το Ισραήλ.

Η “κακοπιστία” των Εμιράτων

Ο Σάμεχ Σούκρι είχε αναφέρει πως «εάν διαπιστώναμε μία πραγματική μεταβολή στην τουρκική εξωτερική πολιτική, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για την αποκατάσταση των σχέσεων», κάτι που δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει ο Ερντογάν, που προσπαθεί να βρει ημίμετρα, όπως και τα γνωστά “παζάρια” που προτείνει στην Αίγυπτο με τις θαλάσσιες ζώνες, εις βάρος φυσικά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια αντίδραση της αιγυπτιακής ή της τουρκικής κυβέρνησης για το δημοσίευμα, το οποίο πρέπει να σημειώσουμε πως προέρχεται από ένα διεθνές μέσο ενημέρωσης, που εδρεύει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ένα αραβικό κράτος που δεν επιθυμεί την παραμικρή “ανοιχτή θύρα” με τον Ερντογάν. Η τουρκική προπαγάνδα έχει αναφέρει παλαιότερα πως είναι η «κακοπιστία» των Εμιράτων που αποτρέπει την Αίγυπτο από το να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Τουρκία.

Αξίζει να σημειώσουμε πως τα Εμιράτα δεν “ενθουσιάστηκαν” με την εξομάλυνση των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το τουρκόφιλο Κατάρ, με την Ντόχα να δίνει από τότε γραμμή στο Αλ Τζαζίρα, να περιορίσει την επικρίσεις του εις βάρος των καθεστώτων της Μέσης Ανατολής. Ο Ερντογάν έχει στο νου του να πετύχει μία αντίστοιχη συμφωνία εξομάλυνσης με τις αραβικές χώρες, αλλά φαίνεται να μην μπορεί να καθησυχάσει την ανασφάλεια που νιώθουν τα αραβικά καθεστώτα, από τα νεοοοθωμανικά σχέδια του.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top