GuidePedia

0


Όλα όσα ειπώθηκαν στη Σύνοδο ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ αποδεικνύουν ότι η Τουρκία έχει την απροκάλυπτη προστασία και υποστήριξη της Γερμανίας σ΄ ότι κάνει και αυτό το πέραν κάθε αμφισβήτησης γεγονός προκαλεί ένα εύλογο ερώτημα για την ελληνική κυβέρνηση: με ποια λογική τον περασμένο Ιούλιο έκανε την επιλογή να προσδεθεί χωρίς καμία απολύτως εγγύηση στο “γερμανικό άρμα” , παραχωρώντας στο Βερολίνο πλήρη ελευθερία κινήσεων στο ρόλο του διαμεσολαβητή! Η ελληνική επιλογή αποδεικνύεται καταστροφική και κάποιοι θα πρέπει κάποια στιγμή να εξηγήσουν με ποιο σκεπτικό πήραν αυτή την απόφαση.

Το Militaire.gr παρουσιάζει μία σύνοψη όσων ειπώθηκαν στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ στο ΝΑΤΟ, από την οποία προκύπτει ότι και στο ΝΑΤΟ, όπως και στην ΕΕ υπάρχει διχασμός, τον οποίο η Τουρκία θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί.

Το κλίμα ήταν άσχημο για την Τουρκία, αλλά αυτό που έκανε εντύπωση ήταν ότι η Γερμανία “έλαμψε δια της απουσίας” της σ΄ όποια συζήτηση έγινε για την Τουρκία! Γι΄ αυτό και ο εκνευρισμένος Τούρκος ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου τη χαρακτήρισε …τίμιο διαπραγματευτή. Μεταξύ κατεργαραίων όχι μόνο ειλικρίνεια αλλά και υποστήριξη…

Ενδεικτικό του άσχημου κλίματος που υπήρχε για την Τουρκία είναι το επεισόδιο που έγινε μεταξύ του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και της Αμερικανίδας ομολόγου του Κέι Μπέιλι Χάτσισον. Ο μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, πρέσβης, Μπασάτ Οζτούρκ, μίλησε σε ιδιαίτερα έντονο ύφος στη Χάτσισον, η οποία αφού τον ανέχτηκε για μερικά λεπτά, αποχώρησε εκφράζοντας με χειρονομίες την απόγνωση της.

Η παρέμβαση Πομπέο που ήταν εξαιρετικά επικριτικός για την Τουρκία, ασφαλώς και προκάλεσε εντύπωση. Μένει να διαπιστωθεί αν επρόκειτο για προσωπική του στρατηγική στην προσπάθεια του να “χτίσει” το δικό του πολιτικό προφίλ και να αναδειχτεί ως ο επόμενος υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία ή αν όσα είπε δείχνουν ότι κάτι αλλάζει στην πολιτική των ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά.

Καυστικός ήταν και ο Γάλλος ΥΕΞ , αλλά αυτό ήταν αναμενόμενο. Οι σχέσεις Γαλλίας-Τουρκίας είναι ψυχροπολεμικές.

Υπήρξε όμως κι ένα “μέτωπο χωρών” που εξέφρασαν επιφυλάξεις για “τη μεταφορά διμερών διαφορών εντός της Συμμαχίας”. Μεταξύ αυτών η Σλοβακία, η Νορβηγία,η Πορτογαλία,η Ολλανδία, η Τσεχία, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς που όμως προσφέρθηκε να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο. Στάση που αποτελεί στήριξη προς την Τουρκία τήρησαν Ιταλία, Ισπανία και Πολωνία.

Για ακόμη μία φορά αποδείχτηκε η ανυπαρξία του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ, ο οποίος απέφυγε συστηματικά να πάρει θέση για τη συμπεριφορά της Τουρκίας και απέφυγε να απαντήσει ακόμη και σε ερωτήσεις που είχαν να κάνουν με τις αρνητικές για την Άγκυρα τοποθετήσεις. Όπως ισχυρίζονται ελληνικές πηγές είπε ψέματα για το “μηχανισμό αποσυμπίεσης” μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και την ενδυνάμωση του. Το ερώτημα είναι γιατί επιτέλους η ελληνική κυβέρνηση δεν καταγγέλει δημόσια το ρόλο του Στόλντεμπεργκ, εφόσον όπως λένε ψεύδεται ασύστολα.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top