GuidePedia

0


Νέες στρατιωτικές παραγγελίες για ελληνικά ναυπηγεία και η υπόθεση τεσσάρων φρεγατών των ΗΠΑ προάγουν τη συμμαχία μεταξύ Ουάσιγκτον και Αθήνας: συζητούνται επίσης δεξαμενόπλοια για φυσικό αέριο.

Τα παραπάνω αναφέρει η ιστοσελίδα formiche.net, σε κείμενο του Francesco De Palo.

Ο ελληνικός ναυτιλιακός τομέας είναι ένα από τα διαρκή σύμβολα της συμμαχίας ΗΠΑ- Ελλάδας. Αυτό είναι ένα δόγμα που εδώ και 4 χρόνια πραγματοποιείται από την αμερικανική διπλωματία στην Ελλάδα, με τον επιτευχθέντα, πλέον, στόχο την καθιέρωση μιας σχέσης διαρκούς διαλόγου, αφού η κυβέρνηση Τσίπρα κοίταζέ περισσότερο προς την Ανατολή παρά προς τη Δύση.

Σήμερα ορισμένοι καρποί της ευρωατλαντικής επιλογής της Αθήνας υλοποιούνται ακριβώς με τη θαλάσσια φωνή: έτσι η Ελλάδα γίνεται το νέο προπύργιο των ΗΠΑ στη Μεσόγειο.

ΦΡΕΓΑΤΕΣ: 3,4 δισ. ευρώ ήταν το ποσό που ζήτησε το Παρίσι από την Αθήνα για δύο ολοκαίνουργιες φρεγάτες Fremm. Οι Αμερικανοί προσφέρουν 4 στην ίδια τιμή, 3 εκ των οποίων κατασκευής στην Ελλάδα (με τα σχετικά έσοδα) σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία Nany , πράγμα που σημαίνει ότι θα μειωθούν οι μεγάλες καθυστερήσεις της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας. Έτσι, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προσπαθεί να κλείσει τον κύκλο της συμμαχίας στο Αιγαίο συνδέοντάς το με στρατιωτικές παραγγελίες…Με αυτόν τον τρόπο, τα ελληνικά ναυπηγεία θα λάβουν το μεγαλύτερο πρόγραμμα που σχετίζεται με το ναυτικό κατά τα τελευταία 20 χρόνια.

ΑΜΥΝΑ: Η πιθανή αγορά αμερικανικών πλοίων θα ήταν η πιο πρόσφατη σε μια σειρά επιχειρήσεων που διεξήχθησαν στον άξονα Ουάσιγκτον-Αθήνας, σε συνδυασμό με τις τριβές που είχαν τα κράτη με την τουρκική κυβέρνηση και οι οποίες ξεκίνησαν μια ευρεία συζήτηση για την πιθανή αντικατάσταση της τουρκικής βάσης Ινσλίκικ με μία στην Ελλάδα (όλες οι ενδείξεις δείχνουν τον κόλπο της Σούδας, Κρήτη).

Ένα ενδιαφέρον μέτωπο που συνδέεται με αμυντικές και εμπορικές παραγγελίες βρίσκεται στο ναυπηγείο του Νεωρίου. Ανήκει στην αμερικανική εταιρεία Onex και πρόσφατα πιστοποιήθηκε από τον έκτο στόλο των ΗΠΑ και το ναυτικό των ΗΠΑ, για τη συντήρηση στρατιωτικών πλοίων των ΗΠΑ. Το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε συνεπώς να ανακατανείμει μέρος της συντήρησης του έκτου στόλου σε ναυπηγεία στο Αιγαίο ως μέρος μιας συνολικής στρατηγικής επανατοποθέτησης στη Μεσόγειο.

Το ναυπηγείο Syros Neorion βρίσκεται πλέον σε πλήρη λειτουργία, συμβάλλοντας πάνω από 90% στη νέα συνολική ανάπτυξη του ναυπηγικού τομέα. Μέσω της πιστοποίησης από τον Έκτο Στόλο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μια ανταγωνιστική επιλογή που θα είναι σε θέση να εξυπηρετεί αμερικανικά και ελληνικά στρατιωτικά πλοία. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν δεσμευτεί να επιτύχουν το ίδιο αποτέλεσμα στα ναυπηγεία της Ελευσίνας, τα οποία, σύμφωνα με την US Development Finance Corporation, αντιπροσωπεύουν ένα «στρατηγικό πλεονέκτημα υποδομής».

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ: Παρά την κρίση που έπληξε την Ελλάδα, οι Έλληνες εφοπλιστές δεν σταμάτησαν να αναζητούν νέες ευκαιρίες και έχουν ξεπεράσει το όριο των εμπορικών πλοίων αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επιπλέον, επένδυσαν σε μεγάλο βαθμό σε φορείς μεταφοράς φυσικού αερίου για να φέρουν αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο στη Μεσόγειο. Ο αριθμός αναμένεται να είναι περίπου πάνω από 8 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά δεξαμενόπλοιων. Μια σταθερή εμπορική συνεργασία με αυτή την έννοια γεννήθηκε πέρυσι μεταξύ της εταιρείας της οικογένειας του Αμερικανού Υπουργού Εμπορίου, Wilbur Ross και του Έλληνα ολιγάρχη Βαγγέλη Μαρινάκη: για να κατανοήσουμε το εύρος της κίνησης, αρκεί να επισημάνουμε ότι η συγχώνευση των αντίστοιχων εταιριών (Diamond S και Capital Partners) δημιούργησε την τρίτη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία στον κόσμο στον τομέα των δεξαμενόπλοιων με 68 πλοία, για μια συμφωνία από 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Έχει οριστεί ως μία από τις πιο σημαντικές συμφωνίες της τελευταίας δεκαετίας. Η έδρα της νέας εταιρείας βρίσκεται στο Γκρίνουιτς, στο Κονέκτικατ, και εκτός από τον Μαρινάκη, δύο σημαντικά ονόματα στη σκηνή των εφοπλιστών παγκοσμίως θα συμμετάσχουν στη νέα κοινοπραξία: Καλογεράτος και Βεντούρης.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, γιατί το επίπεδο του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών παράγει και άλλα ενδιαφέροντα αποτελέσματα από τον Mike Pompeo. Η Microsoft απέκτησε την ελληνική εταιρεία SoftoMotive και πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει ένα κέντρο αυτοματοποίησης ρομποτικών διεργασιών στην Αθήνα, με μια συνολική επένδυση που θα μπορούσε να δημιουργήσει 100.000 θέσεις εργασίας σε 4 χρόνια. Αυτό είναι επιπλέον των κέντρων καινοτομίας Pfizer και Cisco που πρόκειται να ανοίξουν στη Θεσσαλονίκη, αξιοποιώντας τον μεγάλο φοιτητικό πληθυσμό της πόλης και τη στρατηγική της συντηρητικής ελληνικής κυβέρνησης για τη μετατροπή της Θεσσαλονίκης στην τεχνολογική πρωτεύουσα των Βαλκανίων».

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top