GuidePedia

0

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ρωσία, Κίνα, 5G και αμυντικές δαπάνες στο κοινό ανακοινωθέν των ηγετών της Συμμαχίας 

Η Τουρκία συναίνεσε στα σχέδια του ΝΑΤΟ για την άμυνα των χωρών της Βαλτικής και της Πολωνίας. 

Κώστας Μαυραγάνης
Σε κοινό ανακοινωθέν κατέληξαν οι ηγέτες των χωρών- μελών του ΝΑΤΟ που συμμετείχαν στη σύνοδο της συμμαχίας στο Λονδίνο- με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να συμφωνεί στα σχέδια του ΝΑΤΟ για την άμυνα της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε στην τελική συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο, πως η Τουρκία σταμάτησε να μπλοκάρει το σχέδιο για την ενίσχυση της άμυνας των χωρών της Βαλτικής και της Πολωνίας, προσθέτοντας πως δεν συζητήθηκε το θέμα των κουρδικών πολιτοφυλακών YPG. Επίσης, συμπλήρωσε πως το ΝΑΤΟ είναι υπέρ του διαλόγου και των καλύτερων σχέσεων με τη Ρωσία, και ότι πιστεύει ότι η Κίνα θα έπρεπε να συμμετέχει σε μελλοντικές συνομιλίες περί περιορισμού εξοπλισμών.

«Πρόκειται για μεγάλο επίτευγμα, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά για όλη την περιοχή, επειδή διασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών μας» ανέφερε ο Λιθουανός πρόεδρος, Γκιτάνας Ναουσέντα, σε ανακοίνωσή του.

Η Τουρκία είχε υποστηρίξει προηγουμένως πως θα αντιτεθεί στα σχέδια του ΝΑΤΟ εκτός και αν η συμμαχία αποδεχτεί τον προσδιορισμό κάποιων οργανώσεων ως τρομοκρατικών, μεταξύ των οποίων και οι κουρδικές πολιτοφυλακές YPG.

Τα 29 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ υιοθέτησαν, παρά τις διαφωνίες, κείμενο κοινού ανακοινωθέντος στο οποίο δηλώνουν την «αλληλεγγύη, ενότητα και συνοχή» τους και αναγνώρισαν την άνοδο της ισχύος της Κίνας ως «πρόκληση» αλλά και «ευκαιρία».

Το κείμενο αναφέρεται στην «απειλή» που συνιστούν «οι επιθετικές ενέργειες» της Ρωσίας ενώ παρέχεται η διαβεβαίωση πως η συμμαχία είναι καθαρά «αμυντική», που «δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα».

Όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν, το ΝΑΤΟ «εγγυάται την ασφάλεια της περιοχής μας και του ενός δισεκατομμυρίου πολιτών μας, της ελευθερίας μας και των αξιών που μοιραζόμαστε, μεταξύ των οποίων η δημοκρατία, οι ατομικές ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η έννομη τάξη. Η αλληλεγγύη, η ενότητα και η συνοχή αποτελούν βασικές αρχές της Συμμαχίας...επαναβεβαιώνουμε τον συνεχιζόμενο υπερατλαντικό δεσμό μεταξύ της Ευρώπης και της βόρειας Αμερικής, τη δέσμευσή μας στους στόχους και τις αρχές της χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, και τη δέσμευσή μας όπως αποτυπώνεται στο Άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον πως μια επίθεση εναντίον ενός συμμάχου θεωρείται επίθεση εναντίον όλων».

Στη συνέχεια τονίζεται πως τα μέλη της συμμαχίας δεσμεύονται να μοιραστούν τα κόστη και τις ευθύνες της κοινής τους ασφάλειας: «Μέσω της Δέσμευσης Αμυντικών Επενδύσεων, αυξάνουμε τις αμυντικές μας επενδύσεις με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του 2% και του 20%, επενδύοντας σε νέες δυνατότητες, και συμβάλλοντας με περισσότερες δυνάμεις σε επιχειρήσεις και αποστολές».

Όσον αφορά στη Ρωσία, αναφέρονται τα εξής: «Ως συμμαχία αντιμετωπίζουμε απειλές και προκλήσεις από όλες τις στρατηγικές κατευθύνσεις. Οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας συνιστούν απειλή προς την Ευρωατλαντική ασφάλεια, η τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές συνεχίζει να υφίσταται ως απειλή προς όλους μας. Κρατικοί και μη κρατικοί δρώντες αμφισβητούν τη βασιζόμενη σε κανόνες διεθνή τάξη. Η αστάθεια πέρα από τα σύνορά μας συμβάλλει επίσης στην παράτυπη μετανάστευση. Αντιμετωπίζουμε κυβερνοαπειλές και υβριδικές απειλές».

Ωστόσο, στη συνέχεια υπογραμμίζεται πως το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντικού χαρακτήρα συμμαχία που δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα. «Έχουμε λάβει αποφάσεις για τη βελτίωση της ετοιμότητας των δυνάμεών μας για να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε απειλή, οποτεδήποτε, από οποιαδήποτε κατεύθυνση. Παραμένουμε ακλόνητοι στη δέσμευσή μας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας...αντιμετωπίζουμε και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε με μετρημένο και υπεύθυνο τρόπο την ανάπτυξη νέων πυραύλων μέσου βεληνεκούς από τη Ρωσία....ενισχύουμε περαιτέρω τις δυνατότητές μας για αποτροπή και άμυνα με κατάλληλο μείγμα πυρηνικών, συμβατικών και πυραυλικών αμυντικών δυνατοτήτων, που συνεχίζουμε να προσαρμόζουμε. Όσο υπάρχουν πυρηνικά όπλα, το ΝΑΤΟ θα παραμένει πυρηνική συμμαχία. Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι στη διατήρηση και την ενίσχυση του αποτελεσματικού ελέγχου εξοπλισμών, του αφοπλισμού και της μη εξάπλωσης, λαμβάνοντας υπόψιν του περιβάλλον ασφαλείας...παραμένουμε ανοιχτοί σε διάλογο και σε μια εποικοδομητική σχέση με τη Ρωσία, όταν οι πράξεις της Ρωσίας το καταστήσουν αυτό δυνατόν».

Συνεχίζοντας, στο ανακοινωθέν γίνεται αναφορά στα ανοίγματα και τις συνεργασίες της συμμαχίας, με ιδιαίτερη αναφορά στη Βόρεια Μακεδονία: «Αυξάνουμε τη συνεργασία μας με τα Ηνωμένα Έθνη, υπάρχει άνευ προηγουμένου πρόοδος στη συνεργασία ΝΑΤΟ- ΕΕ...η Βόρεια Μακεδονία είναι εδώ μαζί μας σήμερα και σύντομα θα είναι ο νεότερος σύμμαχός μας».

Όσον αφορά στις νέες τεχνολογίες, τονίζεται πως «εξετάζουμε το εύρος και την κλίμακα των νέων τεχνολογιών για να διατηρήσουμε το τεχνολογικό μας πλεονέκτημα, ενώ διατηρούμε τις αξίες και νόρμες μας. Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την αντοχή των κοινωνιών μας, όπως και των κρίσιμων υποδομών μας και της ενεργειακής μας ασφάλειας. Το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί...δεσμεύονται για τη διασφάλιση της ασφάλειας των επικοινωνιών μας, περιλαμβανομένου του 5G, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για ασφαλή και ανθεκτικά συστήματα. Ανακηρύξαμε το Διάστημα χώρο επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, αναγνωρίζοντας τη σημασία του για να παραμένουμε ασφαλείς και να αντιμετωπίζουμε προκλήσεις ασφαλείας, τηρώντας το διεθνές δίκαιο. Αυξάνουμε τα εργαλεία μας για να απαντούμε σε κυβερνοεπιθέσεις, και ενισχύουμε τις δυνατότητές μας όσον αφορά στην προετοιμασία, την αποτροπή και την άμυνα απέναντι σε υβριδικές τακτικές που επιδιώκουν να υπονομεύσουν την ασφάλεια και τις κοινωνίες μας. Αυξάνουμε τον ρόλο του ΝΑΤΟ στην ανθρώπινη ασφάλεια. Αναγνωρίζουμε πως η αυξανόμενη επιρροή και οι διεθνείς πολιτικές της Κίνας παρουσιάζουν τόσο ευκαιρίες όσο και προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί ως Συμμαχία».

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top