GuidePedia

0

Διπλωματικός πυρετός, ασκήσεις ισορροπίας αλλά και πολιτικοί τριγμοί βρίσκονται σε εξέλιξη εντός και εκτός Ελλάδας με επίκεντρο τις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία οι οποίες εισέρχονται σε «θερμή ζώνη» με ευθύνη της Άγκυρας.

Σημειώνεται πως και στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός έστειλε σαφή και αυστηρά μηνύματα προς τον Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη διαβόητη συμφωνία τόνισε ότι «η προώθηση διεθνών συμφωνιών οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ, αντίκειται σαφώς στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία».

Τόνισε δε σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η χώρα μας αναμένει από τους γείτονές της να επιδείξουν σεβασμό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέχοντας από ενέργειες και δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας.

Στα θετικά της χθεσινής ημέρας, η δήλωση εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπέρ των θέσεων της Ελλάδας αλλά και η ανάλογη δήλωση του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα. Αντίθετα, κακή εντύπωση και πολιτικές αντιδράσεις προκάλεσε το πάγωμα, από το Υπουργείο Αμυνας των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία και το ξεπάγωμά τους από το Μαξίμου, λίγη ώρα αργότερα, την Τρίτη.

Με το βλέμμα στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το θέμα της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο στο «τραπέζι» της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ζητώντας από τη Συμμαχία να λάβει θέση. Μάλιστα, στο περιθώριο της Συνόδου, σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο όπως αποκάλυψε σε στενούς του συνεργάτες θα μιλήσουν με ανοιχτά χαρτιά.

Η Σύνοδος πραγματοποιείται στη σκιά της σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία, η οποία εξαπολύθηκε χωρίς προηγουμένως να ενημερωθεί το ΝΑΤΟ.

Λίγο πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο, ο Τούρκος πρόεδρος απέρριψε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της συμφωνίας για την χάραξη θαλασσίων συνόρων, την οποία συνομολόγησε με την Λιβύη και η οποία επιτρέπει στην Αγκυρα να εγκαθιδρύσει δικαιώματα επί τεραστίων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο.

«Εάν το θέμα τεθεί στην ατζέντα, θα τους πούμε ότι αυτό που έκαναν η Λιβύη και η Τουρκία απορρέει από κυριαρχικά τους δικαιώματα και δεν θα τα συζητήσουμε μαζί τους», προειδοποίησε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα ζητήσει την υποστήριξη του ΝΑΤΟ για το θέμα και μια μέρα πριν τη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό.

«Η Ελλάδα μπορεί να λάβει μέτρα, εμείς επίσης έχουμε το δικαίωμα να λάβουμε. Θα κάνουμε ό, τι είναι αναγκαίο», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται από την Ελλάδα, αλλά επίσης από την Αίγυπτο και την κυπριακή κυβέρνηση, για την αποτυχία της τουρκο-λιβυκής θαλάσσιας συμφωνίας «δεν θα έχουν καμία συνέπεια, διότι έχουμε συνομολογήσει γραπτή συμφωνία με την Λιβύη».

«Η Τουρκία δεν θα συζητήσει γύρω από ένα τραπέζι, με άλλες χώρες, για τα κυριαρχικά της δικαιώματα» είπε ο Ερντογάν.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top