GuidePedia

0

Η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται σε προεκλογικό πυρετό: Για την χώρα μας έπονται οι Εθνικές βουλευτικές εκλογές, ενώ για την γειτονική χώρα η εκλογική επαναληπτική αναμέτρηση περιορίζεται για τον πολύτιμο απ’ ότι φαίνεται Δήμο της Κωνσταντινούπολης.

Έως και τις 14 Ιουνίου, σχεδόν το σύνολο του Ελληνικού στόλου θα βρίσκεται απ’ άκρη σ’ άκρη στο Αρχιπέλαγος, ενώ μεσαίας κλίμακας συνδυασμένες δραστηριότητες από τον Στρατό Ξηράς και την Πολεμική Αεροπορία θα πραγματοποιηθούν στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας αλλά και σε πολλά νησιά. Ανώτατες πηγές σημειώνουν ότι αυτή η εγρήγορση λόγω των εξελίξεων στην περιοχή, φαίνεται πως θα διατηρηθεί γι’ αρκετό χρονικό διάστημα εν μέσω θέρους και μεσούσης της τουριστικής περιόδου. 

Όμως αυτή η εικόνα, των ασκηθέντων τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων έχει και μια άλλη ανάγνωση (μηνύματος) για τους στρατιωτικούς αναλυτές του Ελληνικού πενταγώνου, οι οποίοι εξηγούν ορισμένα χαρακτηριστικά, έτσι όπως διαμορφώνονται το συγκεκριμένο διάστημα, στις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. 

Οι δυο εκλογικές αναμετρήσεις πρωτίστως μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο διότι η εκλογική διαδικασία στην Κωνσταντινούπολη προηγείται (23 Ιουνίου) των Εθνικών εκλογών στην χώρα μας (7 Ιουλίου). Τι μπορεί να σημαίνει αυτό κατά τις εκτιμήσεις των αναλυτών; Ότι σε μια περίπτωση επανάληψης της ήττας του κ. Ερντογάν, είναι μονόδρομος για τον σουλτάνο ο νέος κύκλος αύξησης της προκλητικής στάση κυρίως στην Κυπριακή ΑΟΖ και δευτερευόντως στο Αιγαίο, μιας και το δεύτερο, στο εσωτερικό της Τουρκίας συντηρείται κατά κύριο λόγο ώστε να συσπειρώνει τα εθνικιστικά τμήματα των πολιτών αλλά και να συντηρεί την υπάρχουσα συμμαχία με το εθνικιστικό κόμμα. 

Σ’ ότι αφορά την Αν. Μεσόγειο και τις δραστηριότητές της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Μεγαλονήσου, η Άγκυρα ενδεχομένως να θελήσει την αποφυγή εντάσεων πολύ κοντά στα αδειοδοτημένα από την Κυπριακή Δημοκρατία τεμάχια. Και ο μοναδικός λόγος που θα πράξει κάτι τέτοιο είναι για μην δημιουργηθούν προκλήσεις με την Αμερική και την Γαλλία. Αυτό τουλάχιστον έχει δείξει μέχρι σήμερα η πολιτική που ασκεί. Σ’ άλλα σημεία της Κυπριακής ΑΟΖ, όπως στη θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται τόσο καιρό το Fatih, πιθανότητα να προχωρήσει μόνο και μόνο για να προκαλέσει. 

Ταυτόχρονα δημιουργεί τετελεσμένα με απροσδιόριστες μελλοντικές καταστάσεις και με την Λευκωσία να έχει ετοιμάσει κι αυτή τις επόμενες διπλωματικές κινήσεις της. «Πόνεσε» την Άγκυρα η παρουσία Menendez στην Ελλάδα Οι ίδιες πηγές πάντως σημειώνουν με ιδιαίτερο νόημα πως αν κανείς τοποθετήσει σε κλίμακα την επιθετική ρητορική από την Τουρκία κατά της Κύπρου και της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα, βλέπει ότι αυτό γίνεται αρχικά με την κατάθεση του σχεδίου νόμου στην Αμερικανική Γερουσία από τους γερουσιαστές Μάρκο Ρούμπιο και Ρόμπερτ Μενέντεζ, που προβλέπει αυστηρές κυρώσεις για την Άγκυρα.

 Οι γείτονές μας άρχισαν να σκληραίνουν τη στάση τους, με απειλητική πλέον ρητορική, μόλις γνωστοποιήθηκε η παρουσία του Γερουσιαστή Μενέντεζ στη Λευκωσία και την Αθήνα. Στην κλίμακα, πρέπει να τοποθετηθεί και η προγενέστερη συμπεριφορά της Άγκυρας λόγω της καλής σχέσης ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την χώρα μας αλλά και η στήριξη του τριμερούς σχήματος Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ από την Αμερική. Ανάμεσα από ποικίλες επιθετικές συμπεριφορές της γείτονος ξεχωρίζει η εμμονή-δικαιολογία της Τουρκίας για την προμήθεια των S-400, το Ρωσικής κατασκευής πυραυλικό σύστημα για το οποίο, όπως διατείνεται, της χρειάζεται ώστε να θωρακιστεί από την Ελληνική απειλή, κυρίως από τα νησιά του Αιγαίου που έχουν στρατιωτικές δυνάμεις. 

Πάντως η Τουρκία με διαρροές προς τον τύπο εδώ και καιρό τα έχει βάλει και με τις σύμμαχες χώρες της Ελλάδας, θέλοντας έτσι να μην φανούν οι Αξιωματούχοι της αλλά η δημοσιογραφική κρίση να προχωρά ένα βήμα πιο μπροστά. Φιλοκυβερνητικά φύλλα εφημερίδων ομιλούν για «πλάτες» στην Ελλάδα και στο «καθεστώς» στρατικοποίησης» των νησιών από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και όποιας χώρας Πολεμικό πλοίο έδεσε σε λιμάνι νησιού στο Αν. Αιγαίο στο πλαίσιο κοινών ναυτικών γυμνασίων. Οι υπολογισμοί του Τουρκικού επιτελείου που διέρρευσαν στον τύπο, λένε ότι οι σύμμαχες χώρες της Ελλάδας παραβίασαν το καθεστώς αποστρατικοποίησης πάνω από 80 φορές. 

Τουλάχιστον από Ελληνικής πλευράς είναι πολύ πιο ειλικρινείς για την παρουσία Εθνοφρουρών στα νησιά, καθώς ομιλούν για τη νόμιμη άμυνα απέναντι στην διαχρονική και διαρκή τουρκική προκλητικότητα, που φαίνεται με τις πράξεις και με τα στοιχεία που καταγράφονται καθημερινά.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top