GuidePedia

0

Του Μιχάλη Ιγνατίου
Μία μέρα πριν την εκπνοή του αμερικανικού τελεσιγράφου, που -σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC- απαιτούσε ακύρωση της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400 και αντικατάσταση του με τους Patriot, ο πρόεδρος της Τουρκίας έδωσε την τελική απάντησή του, αν και μερικοί αναλυτές πιστεύουν ότι θα εκμεταλλευθεί τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην Ιαπωνία για να πει τον τελευταίο λόγο.

Απ’ εδώ και πέρα και μέχρι να εγκατασταθούν οι S-400 στο τουρκικό έδαφος και να ανακοινώσει την απάντησή της η Ουάσιγκτον, θα ζήσουμε πολλές νύχτες «των μεγάλων μαχαιριών», καθώς η αμερικανική κυβέρνηση αρνείται να χάσει την Τουρκία, στην οποία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα επένδυσε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

Έχει σημασία ότι οι δηλώσεις του ισλαμιστή προέδρου έγιναν έξω από το τζαμί Τσαμλιτσά, όπου το επισκέφθηκε χθες για να προσευχηθεί αφού ήταν η πρώτη μέρα του Μπαϊραμιού. Ο κ. Ερντογάν συνδέει τα πάντα με τη θρησκεία και αυτό το γεγονός προκαλεί ανησυχία στον Δυτικό Κόσμο.

Ο κ. Ερντογάν ήταν απόλυτος ότι το βήμα που έκανε η Τουρκία (με την αγορά των S-400) είναι ξεκάθαρο. Υπογράμμισε δημόσια ότι η ‘Αγκυρα δεν θα υποχωρήσει από τη συμφωνία για την αγορά τoυ ρωσικού συστήματος και επειδή είναι large άνθρωπος και πολιτικός σημείωσε ότι αν η αμερικανική κυβέρνηση κάνει μία καινούργια πρόταση για τους Patriot, τότε θα αγοράσει και τα αμερικανικά συστήματα…

Κουβέντες του καφενέ. Καθώς νομίζει ότι θα κοροϊδεύει για πάντα τους Αμερικανούς. Η οικονομία του καταρρέει, και παρά τις διαψεύσεις, η «μεγάλη αγκαλιά» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τον περιμένει!. Στον πρόεδρο της Τουρκίας απάντησε ξανά το Πεντάγωνο, αλλά και η επικεφαλής της Διεύθυνσης Ευρώπης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Γιούρι Κιμ, η οποία «σκότωσε» και τα όνειρα του Ερντογάν ότι θα τον διασώσει από τις κυρώσεις ο πρόεδρος Τραμπ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργού Άμυνας Έρικ Παχόν, δήλωσε στην τουρκική ιστοσελίδα Ahval, ότι η δημιουργία μιας κοινής ομάδας εργασίας των ΗΠΑ και της Τουρκίας, για να ασχοληθεί με το βασικό ερώτημα εάν οι S-400 αποτελούν απειλή για τα αμερικανικά F-35, δεν θα επιλύσει τις ανησυχίες της Αμερικής.

Ομιλεί για τη Τεχνική Επιτροπή Μελέτης που οι Τούρκοι ισχυρίστηκαν από αποδέχθηκε ο Αμερικανός Πλανητάρχης. Ο κ. Παχόν είπε και κάτι άλλο που ξεκαθαρίζει τη θολούρα που δημιουργεί πάντα η Τουρκία αναμειγνύοντας λίγη αλήθεια και πολλά ψέματα.

Αναφερόμενος στην προγραμματισμένη αγορά των S-400 από την Τουρκία, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου τόνισε ότι “δεν υπήρξε καμία αλλαγή στο μήνυμά μας. Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν συμφωνήσει”, (εννοεί με τη θέση του Πενταγώνου, το οποίο επιμένει στην ακύρωση της παραγγελίας των S-400).

Η Γιούρι Κιμ, που υπηρέτησε στην Τουρκία και έχει κατηγορηθεί από την κυβέρνηση του Ερντογάν ότι αναμείχθηκε στις διαδηλώσεις για το Πάρκο Γκεζί, δεν μάσησε τα λόγια της. Έστειλε το μήνυμα στον κ. Ερντογάν ότι κακώς πιστεύει πως θα τον διασώσει ο κ. Τραμπ και θα μετριάσει τις κυρώσεις εάν προχωρήσει στην εγκατάσταση του ρωσικού συστήματος.

Η Άγκυρα, δήλωσε η κ. Κιμ, «ποντάρει στη καλή σχέση που έχουν οι δυο πρόεδροι (σ.σ.: ο Τραμπ και ο Ερντογάν) για να αποφύγει τις κυρώσεις για την αγορά των S-400. Εγώ δεν θα πόνταρα σε αυτό το σενάριο. Οι κυρώσεις δεν είναι προαιρετικές, υπάρχει σχετικός νόμος”, είπε η αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφερόμενη στο νόμο CAATSA, που ψηφίστηκε για να αντιμετωπίζονται οι εχθροί της Αμερικής, όπως η Ρωσία, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και άλλες χώρες. Για τον κ. Ερντογάν η συμφωνία με τη Ρωσία δεν θα ακυρωθεί, καθώς είναι μία τελειωμένη υπόθεση.

“Υπάρχει μια συμφωνία που κάναμε», είπε και τόνισε:
«Έχουμε αποφασιστικότητα. Δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσουμε από αυτήν. Εμείς εδώ έχουμε κάνει την αντιπρότασή μας στην Αμερική. Μία από αυτές είναι ελάτε να συστήσουμε μια αντιπροσωπεία αποτελούμενη και από την Αμερική και από εμάς και αυτή η αντιπροσωπεία μας να κάνει εργασία. Εκτός από αυτό, κάναμε και ένα άλλο βήμα: Είπαμε στην Αμερική ‘δώστε μας κι εσείς Patriot αλλά οι όροι πρέπει να είναι το ίδιο θετικοί τουλάχιστον όσο της Ρωσίας”.

Στη συνέχεια έδωσε ο ίδιος την απάντηση: «Εάν έρθει μια θετική πρόταση, όπως της Ρωσίας, τότε θα κάνουμε βήμα και για τους Patriot. Επιπλέον τους το είπαμε και αυτό. Ωστόσο για τους Patriot δεν ήρθε θετική πρόταση όπως για τους S-400. Στο διεθνές εμπόριο ισχύει η αναγκαιότητα συμφέροντος της κάθε χώρας στη βάση του win win (όλοι κερδίζουν). Όσο αυτό δεν ισχύει κι εμείς δεν είμαστε ούτε υποχρεωμένοι ούτε καταδικασμένοι να πάρουμε κάτι. Όπως η Αμερική θα συμπεριφερθεί με ευαισθησία με βάση τα συμφέροντά της κι εμείς ως Τουρκία σκεπτόμενοι τα συμφέροντά μας θα κάνουμε τα ανάλογα βήματα’”.
Οι Αμερικανοί θεωρούν την απάντηση του κ. Ερντογάν ως τελική, αλλά δεν πρόκειται να σταματήσουν να προσπαθούν, χωρίς όμως να είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν σε ότι αφορά τους S-400.

Η απάντηση τους είναι ότι η κίνηση της Τουρκίας είναι επικίνδυνη και αντιστρατεύεται τα συμφέροντά τους και επιπλέον έβαλαν στους όρους τους και τον ανθρώπινο παράγοντα, ότι δηλαδή ο κίνδυνος δεν είναι μόνο για τα αεροπλάνα τους, για τα συμφέροντά τους, αλλά και για τους πιλότους τους. Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, οι κυρώσεις είναι δεδομένες και στο σημείο που έφερε τα πράγματα το Κογκρέσο, τα περιθώρια του προέδρου Τραμπ είναι ελάχιστα.

Θεωρούν, λοιπόν, ότι δεν θα εισέλθει σε πορεία σύγκρουσης με τη Βουλή και τη Γερουσία για τα «μάτια» του Ερντογάν ακόμα και αν (θεωρητικά) διαθέτει το καλύτερο οικόπεδο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου σημείωσε, μιλώντας στην τουρκική ιστοσελίδα, τις πρόσφατες δηλώσεις του Λευκού Οίκου και Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το θέμα, λέγοντας ότι όλες οι υπηρεσίες «τραγουδούν το ίδιο …τραγούδι». “Θέλουμε», πρόσθεσε, «να διατηρήσουμε τη σχέση με την Τουρκία, θέλουμε να την διατηρήσουμε υγιή, αλλά ανησυχούμε για το μέλλον του προγράμματος των F-35 και τι θα συμβεί εάν οι Ρώσοι έχουν πρόσβαση σε αυτό” (εννοεί μέσω της ταυτόχρονης τοποθέτησης των δύο οπλικών συστημάτων στο τουρκικό έδαφος).

“Είμαστε πολύ απόλυτοι, ότι δεν μπορούν τοποθετηθούν μαζί αυτά τα δύο συστήματα” (οι S-400 και τα F-35).

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top