GuidePedia

0

Στη δημοσιότητα βγήκε το ύπουλο σχέδιο της Άγκυρας για τα Κατεχόμενα. Το μοντέλο λειτουργίας της Γαλλίας και του Μονακό εισηγείται για τη μελλοντική σχέση Τουρκίας-ψευδοκράτους ώστε να αντιμετωπιστεί η περίοδος έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι να αναγνωριστεί διεθνώς το ψευδοκράτος ο Τούρκος καθηγητής και Πρόεδρος της Ένωσης Ενεργειακής Οικονομίας Γκιουργκάν Κουμπάρογλου.

Η ιδέα αυτή επανέρχεται κατά καιρούς και αφορά στην προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία.

Όπως ο καθηγητής αναφέρει στην φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, με αυτό το μοντέλο οι εξωτερικές υποθέσεις και η άμυνα του ψευδοκράτους θα υπάγονται στην Άγκυρα και στα θέματα της εσωτερικής πολιτικής θα έχει αυτονομία.

Ο Κουμπάρογλου είχε ήδη επαφές στο Μονακό και μελέτησε αυτό το μοντέλο. Ανέφερε ότι δεν είναι τυχαίο που πρόσφατα η Κυπριακή Δημοκρατία προσκλήθηκε σε τελετή του ΝΑΤΟ χωρίς να είναι μέλος της συμμαχίας.

“Μελέτησα το μοντέλο του Μονακό από κοντά και είμαι της άποψης ότι είναι το πιο κατάλληλο μοντέλο για την ‘τδβκ’ σε μια περίοδο που τα νερά έχουν θερμανθεί στη Μεσόγειο. Από το 1974 μέχρι σήμερα η πιθανότητα διαμάχης είναι ίσως στο μεγαλύτερο επίπεδο της”, ανέφερε.

Τα βασικά στοιχεία λειτουργίας του Πριγκιπάτου του Μονακό

ΚΥΡΙΑΡΧΗ-ΠΟΛΗ-ΚΡΑΤΟΣ-ΧΩΡΑ

ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ: Συνταγματική Μοναρχία
Επικεφαλής του Κράτους: Πρίγκηπας
Γλώσσα: Επίσημη τα Γαλλικά, πολύ διαδεδομένη τα ιταλικά
Εκτελεστική εξουσία: Κρατικός Υπουργός που προεδρεύει εξαμελούς Υπουργικού Συμβουλίου
Νομοθετική Εξουσία: 24μελής Βουλή με θητεία πέντε χρόνων
Δικαιοσύνη: Ανεξάρτητο σύστημα με τις εξουσίες να ανήκουν στον Πρίγκηπα
Τοπική Αυτοδιοίκηση: 15μελές εκλεγεγμένο Δημοτικό Συμβούλιο (Προεδρεύει ο Δήμαρχος) με τετραετή θητεία
Οικονομία: Aνεξάρτητο ανταγωνιστικό τραπεζικό σύστημα με τραπεζικό απόρρητο και χαμηλή φορολογία, τουρισμός.
Νόμισμα: Ευρώ
Ασφάλεια: Κύρια ευθύνη στην Γαλλία, όμως διατηρεί δύο μικρές στρατιωτικές μονάδες
Σχέσεις με ΕΕ: Δεν είναι μέλος της ΕΕ, συμμετέχει σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές πολιτικές πχ τελωνειακές και ασφάλεια συνόρων ενώ είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης

Στην περίπτωση του ψευδοκράτους, εκείνο που εισηγούνται είναι να αποτελέσει ένα «κράτος» εντός του κράτους της Τουρκίας το οποίο να διαχειρίζεται εσωτερικά τα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, οικονομίας, δικαιοσύνης, να έχει δική του εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, ωστόσο τα θέματα ασφάλειας, εξωτερικών υποθέσεων και ασφάλειας να τυγχάνουν διαχείρισης από την Άγκυρα.

ΚΑΝΟΥ ΠΙΣΩ ΟΙ ΝΟΡΒΗΓΟΙ;

Νέες εξελίξεις έχουμε στην κυπριακή ΑΟΖ σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από τον Έλληνα δημοσιογράφο και αναλυτή Ν.Τριάντη, οι οποίες έχουν την οσμή αμερικανικής παρέμβασης με δικαιολογία το διεθνές ένταλμα των κυπριακών αρχών για τις παράνομες δραστηριότητες της ομάδας του Πορθητή στην Κύπρο.

«Αφότου οι κυπριακές αρχές εξέδωσαν διεθνές ένταλμα σύλληψης για το πλήρωμα του Πορθητή και σε όσους συμμετείχαν στην παράνομη προσπάθεια γεώτρησης , 2 από τα 3 νορβηγικά σκάφη υποστήριξης εταιρείας σταμάτησαν να υποστηρίζουν το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο.

Επομένως, είναι προφανές ότι δεν υπάρχει δραστηριότητα γεώτρησης χωρίς τα σκάφη υποστήριξης», υποστηρίζει ο εν λόγω δημοσιογράφος. To εάν ισχύει αυτό, ή όχι, μένει να αποδειχθεί τις επόμενες ώρες και μέρες.

Όλο το προηγούμενο διάστημα οι κινήσεις των τριών πλοίων υποστήριξης περισσότερο είχαν να κάνουν με πόλεμο νεύρων από τουρκικής πλευράς. Κινήσεις «πολιτικής πειρατείας» που στόχευαν στο να προκαλέσουν ακόμα περισσότερο τη Λευκωσία.

Από την άλλη, δεν αποκλείεται οι κινήσεις αυτές να είναι απόρροια της απειρίας και σειράς τεχνικών προβλημάτων και ελλείψεων στην πραγματοποίηση γεωτρήσεων με τον «Πορθητή».

Την ίδια ώρα εντείνονται τα νομικά μέτρα της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά εμπλεκόμενων εταιρειών. Οι μεγαλύτερες διεθνώς εξειδικευμένες εταιρείες, που συνεργάστηκαν με την Τουρκία στην προηγούμενη γεώτρηση του «Πορθητή» εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας, έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν παρέχουν καμιά βοήθεια στην παράνομη γεώτρηση.

Τα στοιχεία δείχνουν, όμως, ότι συνεργάζονται πέραν των δέκα «δευτεροκλασάτων» εταιρειών, που παρέχουν εξοπλισμό και εξειδικευμένες υπηρεσίες για την παράνομη δραστηριότητα του «Πορθητή».

Η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά σε σειρά άλλων μέτρων προς αυτές τις εταιρείες, με σκοπό να αποσυρθούν από την παράνομη δραστηριότητα.

Στο μικροσκόπιο για μέτρα και ενέργειες, μπαίνουν και ασφαλιστικές εταιρείες που ασφαλίζουν πλοία, εξοπλισμό και προσωπικό, αφού η ασφαλιστική κάλυψη δεν καλύπτει παράνομη δραστηριότητα.

Την ίδια στιγμή σόου με χάρτες οργάνωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ξένους διπλωμάτες με επικεφαλής των Γενικό Διευθυντή Ναυτιλίας – Αεροπορικών θεμάτων Τσαγατάι Ερτσιγές την περασμένη Παρασκευή, υποστηρίζοντας ότι οι δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας είναι εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας και εντός της περιοχής που το ψευδοκράτος αδειοδότησε την κρατική εταιρεία πετρελαίου.

Με λίγα λόγια, η Τουρκία είναι η μόνη που αναγνωρίζει διακαιώματα στην Α.Μεσόγειο ενώ εναντίον της είναι το σύνολο του δυτικού κόσμου, οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Παράλληλα με τις κινήσεις εντός της ΑΟΖ, η Τουρκία έχει ξεκινήσει την άσκηση «Θαλασσόλυκος 2019». Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άσκηση του πολεμικού ναυτικού και η οποία θέλει να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ένταση στην περιοχή.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top