GuidePedia

0

Αγκυρα: «Η Ουάσινγκτον ζήτησε στρατιωτική βάση στην Κύπρο» – Τελεσίγραφο των ΗΠΑ στη Τουρκία

Πόκερ για δυνατούς παίχτες το παιχνίδι που λαμβάνει χώρα αυτή την στιγμή στη Μ. Ανατολή. ΗΠΑ, Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος απέναντι στη Τουρκία. Βέβαια τα συμφέροντα αλλάζουν άρδην ανά πάσα ώρα και στιγμή και όλα τα δεδομένα είναι ανοιχτά σε αυτή την περιοχή.

Οι Τούρκοι όπως είναι γνωστό εκβιάζουν, καθώς πρόκειται για μία χώρα με σημαντική γεωπολιτική θέση. Αυτό λοιπόν το χαρτί το παίζουν και είναι αποφασισμένοι να κερδίσουν ότι περισσότερο μπορούν.

Οι εξελίξεις λοιπόν τρέχουν και είναι ραγδαίες. Ακύρωση της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S400 από την Τουρκία ζήτησε η αμερικανική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στην Άγκυρα με αντάλλαγμα η ΗΠΑ να άρουν την απόφασή τους για μη πώληση των πολεμικών αεροσκαφών F35, αναφέρουν πηγές των τουρκικών μέσων ενημέρωσης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η αντιπροσωπεία του Κογκρέσου η οποία είχε επαφές με το τουρκικό ΥΠΕΞ και το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας συζήτησε τα F35, τους S400 και το ΡΚΚ. Αναφέρεται επίσης ότι ενώ η αμερικανική αντιπροσωπεία έδωσε μήνυμα για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, η τουρκική αντιπροσωπεία ζήτησε από το αμερικανικό Κογκρέσο να τερματίσει την αρνητική του συμπεριφορά εναντίον της Τουρκίας.

Ακόμη η τουρκική αντιπροσωπεία υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν έκαναν αυτό που τους αναλογούσε για την καταπολέμηση του ΡΚΚ και πως γι’ αυτό το θέμα χρειάζεται πιο στενή συνεργασία.

Αμέσως μετά την συνάντηση, η οποία μάλλον δεν ειχε θετικά αποτελέσματα για τους Τούρκους, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρός του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. προχώρησε σε μια πρωτοφανή απειλή κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik ο Αλμπαϊράκ δήλωσε πως οι δράσεις των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας, θα μπορούσε να ενδυναμώσουν την τρομοκρατία. Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι κινήσεις των Αμερικανών τους απομονώνουν από τους συμμάχους τους.

Ο Αλμπαϊράκ εξήγησε πως οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν τη δυναμική να προκαλέσουν προβλήματα συμπεριλαμβανομένης και της αστάθειας στην περιοχή. Υπογράμμισε δε πως η λήψη αυτών των μέτρων έχουν πολιτικές αιτίες.

Είπαμε, το παζάρι είναι τεράστιο και οι επόμενοι μήνες θα είναι καυτοί σε όλα τα επίπεδα.

Ετσι τα τουρκικά ΜΜΕ που είναι ελεγχόμενα από τον Ερνογάν προχώρησαν ένα βήμα παρακάτω, εξαπολύοντας μία απίστευτη επίθεση στη Δύση.

Ο αρθρογράφος Φατίχ Τσεκιργκέ, υποστηρίζει ότι μετά την ανακοίνωση ότι η αμερικανική εταιρεία ExxonMobil θα ξεκινήσει γεώτρηση το δεύτερο εξάμηνο του 2018, ο αρχηγός Χερσαίων Δυνάμεων των ΗΠΑ πήγε στην Κύπρο και ζήτησε αμερικανική στρατιωτική βάση στο νησί.

“Είναι δυνατόν να είναι εκεί η ExxonMobil και να μην είναι ο αμερικανικός στρατός; Τί πόλεμοι και πόλεμοι έγιναν γι’ αυτή την ExxonMobil… Από το Ιράκ μέχρι το Κουβέιτ, όπου βρισκόταν η ExxonMobil δεν βρισκόταν και ο αμερικανικός στρατός;”, διερωτάται ο Τούρκος αρθρογράφος. Μάλιστα υποστηρίζει ότι ο λόγος που μπήκαν στο παιχνίδι οι ΗΠΑ δεν είναι επειδή έχει ανάγκη το φυσικό αέριο της περιοχής αυτής. “Δεν το έχει. Αλλά πλέον ο κόσμος διαμορφώνεται όχι ανάλογα με τις ανάγκες αλλά ανάλογα με τα σχέδια που έχει για το μέλλον ο δυνατός”, υποστηρίζει.

Ο Φατίχ Τσεκιργκέ υποστηρίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συμφώνησε να δώσει βάση όχι μόνο στους Αμερικανούς αλλά και στους Ισραηλινούς και τους Γάλλους. “Ο στόχος της νοτίου Κύπρου είναι καθαρός. Αν δώσει μερίδιο στους μεγάλους αδελφούς και να στραφούν εναντίον της Τουρκίας. Κι επίσης να δημιουργήσουν τετελεσμένα στα δικαιώματα της ‘τδβκ’ και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ασφαλώς εκμεταλλεύονται και την κρίση που ξέσπασε μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ”, υποστηρίζει ο αρθρογράφος.

Ο Τούρκος αναλυτής καταλήγει λέγοντας ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που έχει παράδοση να χρησιμοποιεί τη διπλωματία μέχρι τέλους, ωστόσο διερωτάται εάν αυτοί που για χρόνια πωλούσαν όπλα μετατρέποντας το Αιγαίο σε μια ‘λίμνη πολέμου’ μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και αυτοί που σχεδίασαν το χάρτη της Μέσης Ανατολής με βάση τις έρευνες πετρελαίου, τώρα θέλουν να δημιουργήσουν την ίδια τάξη στην Ανατολική Μεσόγειο. “Ακριβώς γι’ αυτούς το λέω. Η Τουρκία δεν είναι η παλιά Τουρκία που συνηθίσατε. Μην το κάνετε”, καταλήγει ο αρθρογράφος της Χουριέτ.

Το εάν ισχύει αυτό ή οχι θα το δούμε στο εγγύς μέλλον, όμως σίγουρα οι συγκεκριμένες χώρες έχουν ήδη άλλα σχέδια για την περιοχή, ειδικά όσο κρατάει ο σφιχτός εναγκαλισμός Πούτιν-Ερντογάν.

Για να συμβεί όμως αυτό, η Κύπρος πρέπει να μπει πρώτα στο ΝΑΤΟ. Η εφαρμογή ενός τέτοιου σεναρίου συνεπάγεται αυτονόητα συμβατότητα με το νατοϊκό σύστημα ασφάλειας, κάτι για το οποίο όμως η Κύπρος έχει εν μέρει ήδη προετοιμασθεί, καθότι αποτελεί εδώ και κάποια χρόνια μέλος του ΟΑΣΕ, οργανισμού που από πολλούς θεωρείται «προθάλαμος» του ΝΑΤΟ.

Σε αυτό όμως το πλαίσιο, φαίνεται πως η περίοδος που η Εθνική Φρουρά εξοπλιζόταν μαζικά με ρωσικά οπλικά συστήματα, όπως το μέσο αντιπυραυλικό σύστημα Tor M1 (αντί των κυπριακών S-300 που οδηγήθηκαν στην Κρήτη ένεκα τουρκικών αντιδράσεων), τα άρματα μάχης T-80U και τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης/μεταφοράς προσωπικού BMP-3 θα είναι αγορές που πλέον δεν θα «αγγίζει» η Κύπρος, για πολιτικούς, διπλωματικούς και οικονομικούς λόγους, ώστε όντως να θεωρείται ως εξωτερικός πυλώνας παροχής ασφαλείας του Δυτικού Κόσμου και δη της Ε.Ε.

Εξάλλου, στο πλαίσιο του «Κειμένου Βιέννης» του 2011, η Κύπρος διοργάνωσε τον Μάιο του 2016, επίσκεψη σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, με τη συμμετοχή 30 Αξιωματικών από 18 Κράτη – Μέλη. Επιπρόσθετα, η Κύπρος διεξάγει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, επισκέψεις επιθεώρησης και αξιολόγησης στο έδαφος άλλων Κρατών – Μελών, αλλά και δέχεται επισκέψεις επιθεώρησης και αξιολόγησης στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα πλαίσια της συμμόρφωσης με τα ισχύοντα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ασφάλειας του ΟΑΣΕ.

Η Κύπρος τείνει να εναρμονιστεί με τη δυτική κοινώς αποδεκτή πρακτική ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα συναποτελούν μεταξύ άλλων παραμέτρων βέβαια, ένα ισχυρό εργαλείο ενίσχυσης των περιφερειακών συμμαχιών.

Στη βάση αυτής της λογικής λοιπόν στρέφονται και οι νέες αγορές στα εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς, με μια πρόγευση να αποτελούν οι αγορές περιπολικού πολλαπλών ρόλων ανοικτής θαλάσσης από το Ισραήλ, μαζί με τυφέκια Tavor από την ίδια χώρα, ενώ την Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΦ, μαζί με τα micro-Tavor (5,56×45) εξοπλίζουν και τα βελγικά SCAR – L σε διαμέτρημα τόσο 5.56×45 όσο και σε 7,62×51, αμφότερα νατοϊκά.

Έχει ήδη καταστεί σαφές λοιπόν ότι η νέα εποχή εξοπλιστικών προγραμμάτων της Λευκωσίας στρέφεται προς ευρωπαϊκές και δυτικόφιλες αγορές όπως αυτή του Ισραήλ, ενώ και οι ΗΠΑ αποτελούν στόχο αγορών, εφόσον βέβαια εν τέλει αρθεί το εμπάργκο πώλησης όπλων, κίνηση που μεθοδεύεται ήδη από το Κογκρέσο, καθώς η Ουάσιγκτον αρχίζει να βλέπει υπό τελείως διαφορετικό πρίσμα τις γεωπολιτικές της σχέσεις με το τετράπολο Τελ Αβίβ, Λευκωσία – Κάιρο – Αθήνα, με γνώμονα τη σταδιακή ενεργειακή (και διπλωματική) απεξάρτηση χωρών – μελών της Ε.Ε. από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο η Μόσχα το διαχειρίζεται συχνά – πυκνά ως εργαλείο πίεσης στην άσκηση της εξωτερικής της πολιτικής.

Tο μεγάλο παιχνίδι με τον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, παίζεται σε παρασκηνιακό επίπεδο, με τον Ελληνισμό σε ρόλο πρωταγωνιστή. Σύμφωνα με αναλυτές, ο τομέας της ενέργειας έχει γίνει θρυαλλίδα σοβαρών πολιτικών και γεωπολιτικών ανακατατάξεων που τα επόμενο χρονικό διάστημα μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα στη περιοχή.

Οπως αποκάλυψε χθες το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, oι ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις που σημειώνονται στην ευρύτερη περιοχή επηρεάζουν και το Κυπριακό. Κυρίως το γεγονός ότι ένας βασικός παίκτης που επηρέαζε το Κυπριακό, θετικά ή αρνητικά, οι ΗΠΑ, βρίσκονται σε ανοικτή ρήξη με την Τουρκία.

Σύμφωνα με διπλωματικές εκτιμήσεις, Ηνωμένες Πολιτείες και Ισραήλ σχεδιάζουν κινήσεις ελέγχου της περιοχής, έχοντας στην παρούσα φάση απέναντί τους την Τουρκία.

Σε αυτόν τον σχεδιασμό, φαίνεται πως ΗΠΑ και Ισραήλ ευνοούν το ενδεχόμενο να εντάξουν και τη συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Είναι γι’ αυτό που η επίσκεψη στις 13 Σεπτεμβρίου στο Ισραήλ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και Κύπρου, Κοτζιά και Χριστοδουλίδη, χαρακτηρίζεται ως σημαντική. Η Λευκωσία φαίνεται να έχει επεξεργαστεί κάποιες ιδέες, τις οποίες θα θέσει ενώπιον των Ισραηλινών και από το αποτέλεσμα των συζητήσεων θα κριθεί και το βάθος, εύρος της συνεργασίας.

Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, η αμερικανική εταιρεία Exxon Mobil προχωρά κανονικά και δεν επηρεάζεται από παρασκηνιακές παρεμβάσεις για να ανοίξει κανάλια επικοινωνίας με την τουρκική πλευρά. Σημειώνεται συναφώς ότι ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί τη Λευκωσία εντός Σεπτεμβρίου και τα ενεργειακά, λόγω Total, θα είναι ψηλά στην ατζέντα

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top