Φοβάται για τη ζωή του o Ρ.Τ.Ερντογάν και το ερώτημα που πρέπει να απασχολήσει την ελληνική πολιτική ηγεσία είναι γιατί τον προσκαλούμε στην Αθήνα. Τι θα συμβεί αν υπάρξει κάποιου είδους «ατύχημα» καθώς υπάρχουν πολλοί που θέλουν να τον «βγάλουν από την μέση». Ετσι άλλωστε θα ενέπλεκαν και την Ελλάδα και θα υπήρχε άμεση αντιπαράθεση με την Τουρκία. Ολα αυτά τη στιγμή που στην Τουρκία λαμβάνει χώρα το δεύτερο στάδιο μετεξέλιξης της με τη σταδιακή αντικατάσταση των Δημάρχων με «οθωμανικού τύπου δομή» που θα έχει ως κορωνίδα τον «επικεφαλή της γειτονιάς» .
Οπως έγινε γνωστό, ο Ρ.Τ.Ερντογάν ξεκίνησε νέο πογκρόμ διώξεων κατά «κυβερνητικών» δημάρχων στην Τουρκία μετά από προτροπή των «προεδρικών» μυστικών υπηρεσιών.
Αυτό καταδεικνύει πάρα πολλά για αυτά που «έρχονται» στην σημερινή γειτονική χώρα.
Καταρχήν, δείχνει φόβο και τρόμο για την εδραίωση της εξουσίας του σημερινού προέδρου σε μια χώρα που έχει «τραυματιστεί» βαρύτατα από τον Ιούλιο του 2015 και δεν φαίνεται να μπορεί να «συνέλθει». Αντίθετα όσο περνά ο καιρός χειροτερεύει ακόμα ποιο πολύ.
Δεύτερον, αχνοφαίνεται ότι έρχονται σφοδρές αντιδράσεις από το παραγκωνισμένο «κοσμικό κομμάτι» της Τουρκίας που δεν θέλει να εγκατασταθεί στην χώρα ένα καθεστώς ιρανικού τύπου.
Μιλάμε επίσης για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που έχασαν την δουλειά τους και την υπόσταση τους και είναι έτοιμοι για όλα.
Κάθε μέρα που περνάει όλα τα διεθνή ινστιτούτα και οι υπηρεσίες πληροφοριών της δύσης καταγράφουν ραγδαία άνοδο ενός ισλαμιστικού τύπου καθεστώτος με δικτατορικές μεθόδους και φιλοσοφία.
Στόχος του Ερντογάν αυτήν περίοδο, οι «αντιφρονούντες» και «αλλοπαρμένοι» (Δήμαρχος Άγκυρας) Δήμαρχοι , οι οποίοι διαθέτουν εξουσία σε μια χώρα όπως είναι η Τουρκία, και η σταδιακή αντικατάσταση τους με «οθωμανικού τύπου δομή» που θα έχει ως κορωνίδα τον «επικεφαλή της γειτονιάς» .
Τρανό παράδειγμα ο Melih Gokcek, βετεράνος κυβερνητικός δήμαρχος της Άγκυρας ο οποίος φιλοξένησε μια ομάδα ξένων δημοσιογράφων στους οποίους έκανε παρουσίαση σχετικά με το αποτυχημένο πραξικόπημα του καλοκαιριού του 2015, αναμιγνύοντας εικόνες από διαμελισμένα σώματα και άρματα μάχης με το soundtrack από την ταινία «Requiem for a Dream».
Ο ίδιος ολοκλήρωσε την παρουσίαση σου ισχυριζόμενος ότι οι δυτικές δυνάμεις είχαν προκαλέσει αυτό το αιματοκύλισμα με επικεφαλής της κυβέρνηση Ομπάμα, η οποία εμπλέκεται και με την δημιουργία του ισλαμικού κράτους.
Ο Melih Gokcek είχε επισημάνει πρόσφατα ότι αμερικανικά και ισραηλινά πλοία με ειδικά προηγμένα μηχανήματα είχαν προκαλέσει σκόπιμα σεισμούς στις ακτές του Αιγαίου και στα μικρασιατικά παράλια .
Όταν τον ρώτησε ένας δημοσιογράφος από πού πήρε ο κ. Gokcek τις πληροφορίες του ο ίδιος απάντησε : «Έχω στη διάθεσή μου την καλύτερη υπηρεσία πληροφοριών στον κόσμο, χωρίς να αστειεύεται».
Η καριέρα του κ. Gokcek ως κορυφαίου θεωρητικού συνωμοσίας της Τουρκίας, ήταν ένας τίτλος που πολέμησαν πολλοί βουλευτές του κλειστού κύκλου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στο τέλος ο ίδιος ο δήμαρχος καρατομήθηκε με πάνω από δύο δεκαετίες στην θέση αυτή μετά την ξαφνική δημοσιοποίηση σκανδάλων διαφθοράς .
Ο κ. Gokcek’s είναι ένα από τα πολλά κεφάλια δημάρχων που «έπεσαν» σε δήμους ολόκληρης της Τουρκίας αυτό το φθινόπωρο. Από το Σεπτέμβριο, έξι δήμαρχοι του ΑΚΡ , των οποίων η θητεία έληγε το 2019, «έχουν παραιτηθεί αυτοβούλως».
Η αλήθεια όμως είναι ότι προσωπικά ο ίδιος ο Ερντογάν διέταξε τις παραιτήσεις, οι οποίες ξεκίνησαν με τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης.
Το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί και ξηλώνει μέσα σε μια «νύκτα» εκλεγμένους δημάρχους αποτελεί περαιτέρω ένδειξη για το πόσο αυταρχική και δικτατορική είναι η κυβέρνησή του.
Κατά το παρελθόν έτος, πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις περισσότερων από 80 δημάρχων στην νοτιοανατολική Τουρκία, και όλοι τους ήταν Κούρδοι στην καταγωγή , με την κατηγορία της συμμετοχής στην τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ .
Πολλοί από αυτούς έχουν αντικατασταθεί από διορισμένους από την κυβέρνηση απλούς «διαχειριστές».
Μέσα στο ίδιο το κυβερνών κόμμα, οι διαφωνίες έχουν πάψει να υπάρχουν…άλλωστε δεν υπάρχει περιθώριο για κάτι τέτοιο πλέον .
Οι εκκαθαρίσεις που εξαπέλυσε ο Ερντογάν μετά το πραξικόπημα είχαν ως αποτέλεσμα περίπου 60.000 άτομα να χάσουν την ελευθερία τους και 150.000 τις δουλειές τους.
Η τουρκική αστυνομία συλλαμβάνει συνεχώς και μετά την σύλληψη του Ομάν Καβάλα, στις 18 Οκτωβρίου, συνελήφθη χθες και ο ακαδημαϊκός Saban Kardas.
Στις αρχές Οκτωβρίου, η αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη συνέλαβε έναν Τούρκο υπάλληλο στο αμερικανικό προξενείο με την κατηγορία της τρομοκρατίας, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέστειλαν τις θεωρήσεις βίζας διαβατηρίων σε όλη την Τουρκία.
Η κυβέρνηση του Ερντογάν απάντησε ότι δεν θα εκδίδει πλέον θεωρήσεις στους Αμερικανούς με την σύγκρουση μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ να μην δείχνει σημάδια υποχώρησης με τίποτα.
«Με αναζητούν οι Τούρκοι» δηλώνει ο Henri Barkey, πρώην αξιωματούχος του State Department . (Ο Barkey δεν μπόρεσε να εισέλθει στην Τουρκία το προηγούμενο έτος. Οι τουρκικές αρχές τον ερευνούν μαζί με αρκετούς άλλους Αμερικανούς, συμπεριλαμβανομένου του πρώην επικεφαλής της CIA και ενός γερουσιαστή της Νέας Υόρκης, για φερόμενους δεσμούς με το πραξικόπημα στην Τουρκία).
Η διάθεση των επικεφαλείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εξίσου κακή για την Τουρκία του Ερντογάν. Στην τελευταία σύνοδο κορυφής , οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν για την παρακράτηση της οικονομικής βοήθειας που λαμβάνει η Τουρκία στο πλαίσιο της προσφοράς της για προσχώρηση στο μπλοκ.
Στις 25 Οκτωβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε τη μείωση κατά 80 εκατ. Ευρώ στην βοήθεια προς της χώρα αυτή, στηλιτεύοντας την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ οι συνομιλίες για την ένταξη έχουν φθάσει στο αδιέξοδο.
Σύμφωνα με τον νόμο έκτακτης ανάγκης, ο οποίος παρατάθηκε πρόσφατα για άλλους τρεις μήνες, ο Ερντογάν απολαμβάνει ανεξέλεγκτες εξουσίες. Με τον εσπευσμένο όμως «αποκεφαλισμό» τόσων δημάρχων του δικού του κιόλας κόμματος, ο Σουλτάνος Ερντογάν αποκαλύπτει ένα έντονο αίσθημα τρόμου για το μέλλον του.
Τούρκοι αξιωματούχοι του ΑΚΡ υπερασπίζονται τις καρατομήσεις των Δημάρχων λέγοντας ότι το κόμμα πρέπει να αναζωογονηθεί για τις τοπικές, κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές του 2019. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο αριθμός των «αναποφάσιστων» ψηφοφόρων αυξάνεται.
«Χρειαζόμαστε κάποιες αλλαγές και νέα πρόσωπα», λέει ο Yasin Aktay, ένας προεδρικός σύμβουλος. Αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι στην κούρσα των δημοτικών εκλογών θα διατηρήσει πλεονέκτημα ο Ερντογάν. «Πιστεύει ότι οι ψηφοφόροι του AKΡ είναι απογοητευμένοι με τις τοπικές διοικήσεις», δηλώνει η Atilla Yesilada, πολιτικός αναλυτής.
Όλα αυτά ενώ οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες λαμβάνουν συνεχώς «μηνύματα», πληροφορίες και ενδείξεις ότι το κομμάτι του τουρκικού λαού που διώκεται από το ΑΚΡ , ετοιμάζεται να «αντιδράσει».
Επίσης σενάρια συνωμοσιών κατακλύζουν τα γραφεία της ΜΙΤ σε μια Τουρκία που διάγει εποχή «Ροβεσπιέρου στην επαναστατική Γαλλία του 17ου αιώνα», και η οποία πολύ σύντομα θα τερματιστεί βίαια , κάτι που είναι σίγουρο.
Η ουσία όμως είναι ότι ο ίδιος ο Ερντογάν ευρισκόμενος στην απόλυτη δόξα και κυριαρχία στην χώρα του, «ζαλίζεται» απο αυτήν την απόλυτη εξουσία και φοβάται ότι θα βρεθεί «κάποιος ένα βράδυ» και θα τον «γκρεμίσει» απότομα.
Αυτός ήταν άλλωστε ο φόβος όλων των στυγνών δικτατόρων …διαχρονικά.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου