GuidePedia

0

Επιβεβαίωση για μια φορά ακόμη ότι οι εξελίξεις που τρέχουν στην ανατολική  Μεσόγειο εδώ και μερικά χρόνια, αφορούν καθαρά τον διαμοιρασμό των τεραστίων  κοιτασμάτων υδρογονανθράκων από τον παγκόσμιο ενεργειακό κέντρο.  

«Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες στον τομέα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο που θα δημιουργήσουν  τεράστια οφέλη για πολλές χώρες», δήλωσε ο Richard L. Morningstar, διευθυντής και πρόεδρος του Παγκόσμιου Ενεργειακού Κέντρου στο Ατλαντικό Συμβούλιο.

Μιλάμε  καθαρά για έναν εκπρόσωπο της νέας τάξης πραγμάτων ο οποίος τονίζει ότι η τεράστια περιοχή από την Μαύρη Θάλασσα , το Αιγαίο μέχρι τις αιγυπτιακές ακτές και την διώρυγα του Σουέζ αποτελούν το κύριο διακύβευμα «νομής» όλων των υπερδυνάμεων.

Ο Morningstar είπε ότι δεν γνωρίζει άλλη κατάσταση με τόσες πολλές ευκαιρίες που θα ωφελούσε τόσο πολλές χώρες, αλλά επίσης έχει επιφέρει  τόσες πολλές πολιτικές δυσκολίες.
«Έτσι, για να επωφεληθούμε από αυτές τις ευκαιρίες πρέπει να  υπάρξει μια συμφωνία σχετικά με τα σχέδια, και  σίγουρα αυτή δεν θα υπάρξει αύριο. Αλλά είναι μια αρχή και νομίζω ότι δημιουργούνται πραγματικές ευκαιρίες », πρόσθεσε ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν.
Ο αξιωματούχος των ΗΠΑ αναφέρθηκε επίσης στην πιθανή ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας.

«Είναι δύσκολο για μένα να σχολιάσω ένα συγκεκριμένο έργο, αλλά προφανώς αυτό είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι το Ισραήλ και η Τουρκία είναι  σε θέση να συμβιβαστούν   και να ανανεώσουν  μια θετική σχέση. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο  Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Yuval Steinitz ήρθε στην Τουρκία. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη υψηλού επιπέδου ισραηλινού  αξιωματούχου, δεδομένου ότι η Τουρκία και το Ισραήλ συμφώνησαν να επανασυσφίξουν τις σχέσεις τους.
  Σίγουρα δίνει νέες  δυνατότητες για τη συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και  Ισραήλ, στην περιοχή της Α. Μεσογείου σε σχέση με το φυσικό αέριο . Αυτό είναι κάτι που τουρκικές εταιρείες  πάντα ενδιαφέρονταν, αλλά είχαν τα χέρια τους δεμένα λόγω  της επιδείνωσης της σχέσης μεταξύ τους . Υπάρχει  επίσης αισιοδοξία σε σχέση με την επικείμενη συμφωνία επανένωσης στην Κύπρο που ανοίγει επίσης νέους ορίζοντες . Νομίζω ότι υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες στην Ανατολική Μεσόγειο », είπε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν η ΗΠΑ έχουν  λιγότερο ενδιαφέρον για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, πολιτικά και οικονομικά, μετά την «επανάσταση» του σχιστολιθικού φυσικού αερίου , ο Morningstar δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για όλους .

«Έχουμε  πάντα στενές σχέσεις με ορισμένες χώρες. Αναμένουμε όμως να  δούμε το  αποτέλεσμα των εκλογών  », είπε ο ίδιος.

Η Χίλαρι Κλίντον είναι πιθανό να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές τόνισε ο  ίδιος , προσθέτοντας ότι αισθάνεται πολύ έντονα σχετικά με την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, την ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας που  κινείται προς μια πιο πράσινη οικονομία.

Μιλώντας  για το έργο του αγωγού « Turk Stream» , ο  Morningstar είπε ότι το έργο είναι πολύ μακριά από το να πραγματοποιηθεί λόγω των χαρακτηριστικών των αποφάσεων της διαδρομής  του αγωγού αυτού.

«Δεν μπορώ να μιλήσω για το ποια είναι η επίσημη θέση των ΗΠΑ. Εγώ δεν εργάζομαι  πλέον για την κυβέρνηση. Μπορώ να σας πω τη γνώμη μου. Ο « Turk Stream» δεν είναι ένα νέο έργο, είχε συμφωνηθεί και στο παρελθόν, τότε όμως ξέσπασε κρίση ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία , αλλά τώρα είναι και πάλι στο προσκήνιο . Πριν από τον αγωγό αυτόν υπήρχε ο «South Stream» που  τελικά, ακυρώθηκε.  Δεν νομίζω ότι η Τουρκία θα κάνει τίποτα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους αγωγούς TANAP και το έργο Shah Deniz. Πρώτον , επειδή πιστεύω ότι η Τουρκία δεν θα θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις της με το Αζερμπαϊτζάν. Γι “αυτό και αισθάνομαι πολύ έντονα ότι ο Νότιος Διάδρομος θα είναι το έργο που θα υλοποιηθεί τελικά », κατέληξε ο ίδιος .

Ότι λοιπόν θα λάβει χώρα από εδώ και στο εξής στο εσωτερικό της Τουρκίας θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε νέα κρίση των σχέσεων Τουρκίας –Ρωσίας , με σκοπό να διακοπούν όλα τα φιλόδοξα σχέδια της Μόσχας , σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους. 

Το επόμενο σύντομο διάστημα θα μας δείξει το πώς ακριβώς θα λάβουν χώρα αυτά τα «γεγονότα» , διότι το «γιατί» το γνωρίζουμε εκ των προτέρων.  


πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top