Τον Οκτώβριο του 2013 ο Ερντογάν επισκέφθηκε επίσημα το Κόσοβο όπου συναντήθηκε με τους Χασίμ Θάτσι και Έντι Ράμα, πρωθυπουργούς του Κοσόβου και Αλβανίας αντίστοιχα.Το κλίμα ήταν πολύ θερμό σε σημείο μάλιστα που ο Ερντογάν από την πόλη Πρίζρεν δήλωσε πως ''το Κόσοβο είναι Τουρκία''. Βέβαια εκτός από έγκριτες Ελληνικές εφημερίδες δεν υπήρχε περίπτωση να το μάθουμε από τα ΜΜΕ.
Όσοι έλπισαν ότι η ανάδειξη του Έντι Ράμα στον Αλβανικό πρωθυπουργικό θώκο θα αποτελούσε την έναρξη μιας νέας εποχής συνεννόησης και συνεργασίας με την Ελλάδα ,απλά γελάστηκαν.
Ο Ράμα αποτέλεσε την μεγάλη ελπίδα όταν διαδέχθηκε την παλιά φρουρά της Αλβανικής πολιτικής σκηνής τον Ιούνιο του 2013. Εκκεντρικός, κοσμοπολίτης , ενεργός καλλιτέχνης, πρώην δήμαρχος των Τιράνων βραβευμένος από τον ΟΗΕ , από την οργάνωση CITYMAYORS, από το περιοδικό TIMES, επισκέπτης καθηγητής του Χάρβαρντ, διανοητής, φανατικός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αριστερός με φιλοσοφικές αναζητήσεις αποτέλεσε τον φορέα των ελπίδων για την ουσιαστική αναβάθμιση των σχέσεων της Αλβανίας με τον πολιτισμένο κόσμο.
Όμως οι ελπίδες διαψεύδονται.
Τελευταία παρατηρείται μια αύξηση στα περιστατικά ανθελληνικής υστερίας στην Αλβανία.
Ο Αλβανός επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών εξέφρασε την άποψη του στο Αλβανικό κοινοβούλιο ότι οι επικείμενες μεταβολές στον χάρτη της Αλβανικής τοπικής αυτοδιοίκησης θα επιφέρουν τον κίνδυνο της απόσχισης της Χιμάρας.
Την ίδια στιγμή Αλβανοί έκαιγαν σημαίες και αλάλαζαν εναντίον των Ελλήνων στην κηδεία του Αλβανού κρατούμενου των φυλακών Νιγρίτας Ιλίρ Καρέλι ο οποίος αφού δολοφόνησε σωφρονιστικό υπάλληλο πέθανε στο κελί του με σημάδια βασανισμού.
Στις 12 Απριλίου 2014 οι Αλβανικές αρχές κατάσχεσαν 15 χιλιάδες σφαίρες πολεμικού όπλου, 30 συσκευασίες ισχυρής εκρηκτικής ύλης TNT (τρινιτροτολουόλιο), 60 τεμάχια χειροβομβίδων αμυντικού τύπου και 41 πυροκροτητές. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αλβανικής αστυνομίας τα εκρηκτικά βρέθηκαν κρυμμένα στο δάσος στην συνοριακή περιοχή μεταξύ του Δεβόλη και της Ελλάδας, κοντά στο χωριό Άρεζ, λίγο πριν περάσουν στην Ελλάδα.
Την 25η Μαρτίου ο Έλληνας πρέσβης στην Αλβανία κ.Ροκανάς στα πλαίσια των εκδηλώσεων για της Εθνική Επέτειο δέχθηκε επίθεση με αυγά, στο Φιέρι από «ακτιβιστές» ανθέλληνες .
Ο πρώην διοικητής των Αλβανικών μυστικών υπηρεσιών το 1997-2002 Φάτος Κλόσι σε συνέντευξη του σε εφημερίδα της Αμερικανοαλβανικής κοινότητας δήλωσε ότι η Αλβανική Ορθόδοξη Εκκλησία και ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος αποτελούν κίνδυνο πολύ μεγαλύτερο από τον ισλαμικό .
Σύμφωνα με τον Κλόσι η ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας επηρεάζεται σε απόλυτο βαθμό από την Ελληνική εκκλησία και είναι το όργανο της Ελληνικής προπαγάνδας.
Η Τουρκία ήδη διατηρεί μόνιμη αεροπορική δύναμη μαχητικών στο Αλβανικό αεροδρόμιο της Κόυτσοβας (KUCOVE) όπως επίσης και μόνιμη ναυτική στο Δυρράχιο .
Η αεροπορική δύναμη βρίσκεται στην Αλβανία με το πρόσχημα της επιτήρησης του Αλβανικού εναέριου χώρου. Είναι συνηθισμένο ΝΑΤΟικές χώρες οι οποίες αδυνατούν να επιτηρήσουν τον εναέριο χώρο τους λόγω έλλειψης μέσων να αναθέτουν σε άλλες χώρες την αποστολή αυτή.
Η Βουλγαρία για παράδειγμα έχει αναθέσει εδώ και χρόνια την επιτήρηση του εναέριου χώρου στην Ελληνική Π.Α. με συμβάσεις που ανανεώνονται περιοδικά.
Ωστόσο απώτερος στόχος της Τουρκίας είναι οι παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου από την Αλβανία με το πρόσχημα των ΝΑΤΟικών αποστολών αλλά κυρίως η προσβολή στόχων εντός της Ελλάδας σε ενδεχόμενη Ελληνοτουρκική σύγκρουση εφόσον τα Τουρκικά μαχητικά κυριολεκτικά από την πίσω πόρτα θα μπορέσουν να πλήξουν την Λάρισα και την Θεσσαλονίκη πόλεις οι οποίες απέχουν 250 χιλιόμετρα από την αεροπορική βάση της Κoύτσοβα.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι η Αλβανία αποτελεί αμελητέο μέγεθος σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο. Είναι γεγονός ότι δεν κινδυνεύουμε από μια συμβατική μαζική στρατιωτική εισβολή από την Αλβανία αλλά κανείς δεν θα της ζητήσει κάτι τέτοιο. Η Τουρκία θέλει την Αλβανία να διαθέσει μόνο τις ειδικές δυνάμεις της σε περίπτωση ελληνοτουρκικής σύγκρουσης για την εκτέλεση δολιοφθορών στην κεντρική Ελλάδα.
Η Αλβανία έχει κάθε λόγο να συνεργασθεί με την Τουρκία πάνω σε οποιοδήποτε σχέδιο καταστροφής της Ελλάδας εφόσον έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των 500,000 βορειοηπειρωτών και της βόρειας Ηπείρου που αποτελεί το 50 % της Αλβανικής επικράτειας. Καλές οι προσπάθειες προσέγγισης με την Ελλάδα αλλά η υπερβολική φιλία πάντα κρύβει τον κίνδυνο της αναγνώρισης της Βόρεια Ηπείρου.
Όμως τι ωθεί το κρατίδιο της Αλβανίας να υιοθετεί μια τόσο απροκάλυπτα ανθελληνική στάση, για πιο λόγο η Αλβανία προκαλέι βάναυσα την Ελλάδα διακινδυνέυοντας την ολική ρήξη των σχέσεων με την μόνη χώρα που υποστηρίζει την ένταξη της στην Ε.Ε. ;
Οπως θα δούμε παρακάτω η Αλβανία έχει κοινά και ισχυρά πλέον οικονομκά και γεωπολικά συμφέροντα με την Τουρκία.
Η φιλοδοξία και το θρασσος της Αλβανίας πηγάζει από την επιτυχία της να πείσει τις ΗΠΑ το 1997 να δεχθούν τον Αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό σε αντάλλαγμα με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου AMBO.
Ο ΑΜΒΟ αποτελεί ένα σχέδιο για την κατασκευή αγωγού που φιλοδοξεί να ενώσει το Βουλγαρικό λιμάνι του Μπουργκάς με το Αλβανικό Βλόρες. Ο αγωγός θα έχει μήκος 917 χιλιόμετρα και θα διασχίζει την Βουλγαρία , τα Σκόπια και την Αλβανία.Εξ ου και η ονομασία του , Αlbanian Macedonian BOulgarian pipeline- AMBO.
Το σχέδιο προτάθηκε για πρώτη φορά το 1993 και είναι Αμερικανικής εμπνεύσεως . Το 2007 οι τρεις Βαλκανικές χώρες υπόγραψαν το τελικό πρωτόκολλο της συμφωνίας το οποίο επικυρώθηκε από τα κοινοβούλια τους. Η κατασκευή του εκκρεμεί κυρίως λόγω προβλημάτων στην χρηματοδότηση του , καθόλου περίεργο λαμβάνοντας υπ όψιν τα οικονομικά των τριών χωρών.
Αυτό όμως που προκαλεί ενδιαφέρον είναι ότι το 1997 ως επικεφαλής του εγχειρήματος τέθηκε στέλεχος της θυγατρικής της Αμερικανικής Hulliburton , της κατασκευαστικής KBR .Η KBR ανέλαβε την διεξαγωγή μελέτης βιωσιμότητας του αγωγού και η ίδια εταιρία συμπτωματικά ανέλαβε την κατασκευή της μεγαλύτερης βάσης των ΗΠΑ εκτός της επικράτειας τους , το CAMP BONDSTEEL στο νότιο Κόσοβο , κατασκευή που άρχισε μετά την λήξη του πολέμου το 1999 και ολοκληρώθηκε το 2004. Σύμπτωση επίσης αποτελεί ότι ο πόλεμος του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο εναντίον της Σερβίας άρχισε μόλις δύο χρόνια μετά από την σύναψη της αρχικής συμφωνίας Σκοπίων -Βουλγαρίας-Αλβανίας για την κατασκευή του αγωγού ΑΜΒΟ. Η μήπως δεν είναι σύμπτωση ;
Ένας αγωγός καθίσταται κερδοφόρα επένδυση όχι μόνο όταν διανύει την συντομότερη διαδρομή αλλά και την ασφαλέστερη.
Η Σερβία μετά τον πόλεμο της Βοσνίας το 1996 αποτελούσε το κόκκινο πανί για την Αλβανία και τα Σκόπια και η κατάσταση στην περιοχή ήταν τεταμένη.
Για δε την Αλβανία οι 700,000 Αλβανοί του Κοσόβου καταπιέζονταν από την Σερβία και αποτελούσε απαράβατο όρο η αυτονόμηση τους .
Τα Σκόπια βρίσκονταν παγιδευμένα μεταξύ της δυσμενούς προοπτικής της αυτονόμησης των Αλβανών του Κοσόβου, γεγονός που θα πυροδοτούσε τις αποσχιστικές διαθέσεις των Αλβανών των Σκοπίων (40 % του πληθυσμού) και της ευνοικής προοπτικής για τον ακρωτηριασμό της Σερβίας , την μόνη χώρα που αποτελούσε φόβητρο για το νέο κράτος των Σκοπίων .
Τελικά οι ΗΠΑ επέλεξαν την αυτονόμηση του Κοσόβου και σε δεύτερο χρόνο παρείχαν υποστήριξη στα Σκόπια για την κατάπνιξη των ταραχών που έλαβαν χώρα το 2010 από τους Αλβανούς των Σκοπίων που ήθελαν την αυτονόμηση τους εμπνευσμένοι από την απόσχιση του Κοσόβου.
Με τον παραπάνω τρόπο επιτεύχθηκε μια -επίπλαστη -ισορροπία και ηρεμία στην περιοχή με την Σερβία να αποτελεί το μεγαλύτερο θύμα.
Η Αλβανία κατάφερε την αυτονομία των Αλβανών του Κοσόβου και προσδοκά στην ένωση τους και την δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας. Πρόσφατα μάλιστα Κόσοβο και Αλβανία ενώθηκαν τελωνειακά με ελεύθερη διακίνηση αγαθών και ανθρώπων.
Τα Σκόπια εξασφάλισαν την εποπτεία των ΗΠΑ οι οποίες εγγυούνται ότι οι Αλβανοί των Σκοπίων δεν θα αποσχισθούν.
Οι ΗΠΑ με το CAMP BONDSTEEL στο νότιο Κόσοβο επιβλέπουν την τήρηση του νέου status quo .
Παρόλο που σήμερα δεν είναι σίγουρο κατά πόσο συμπίπτουν οι γεωπολιτικές επιδιώξεις των ΗΠΑ στα Βαλκάνια με τον επεκτατικό νεοοθωμανισμό του Ερντογάν η Αλβανία είναι αποφασισμένη να συμπλεύσει με τον πλειοδότη ,με αυτόν ο οποίος θα προσφέρει περισσότερα οικονομικά, εθνικά και γεωπολιτικά οφέλη.
Η επ αόριστον αναβολή κατασκευής του αγωγού ΑΜΒΟ ( ουσιατικά έχει ακυρωθεί ) αλλά και η μέχρι το ξέσπασμα της Ουκρανικής κρίσης απόσυρση των ΗΠΑ από το Ευρωπαϊκό προσκήνιο δημιούργησε ένα κενό στα Βαλκάνια το οποίο προσπαθεί να γεμίσει η Τουρκία.
Ωστόσο η Ουκρανική κρίση επανέφερε στην επιφάνεια την ανάγκη για ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από το Ρωσικό φυσικό αέριο και έστρεψε την προσοχή της Ευρώπης προς τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ .
Ο ΤΑΡ είναι αγωγός ο οποίος ήδη κατασκευάζεται και θα φέρει φυσικό αέριο από την Κασπία θάλασσα-κυρίως από το Αζερμπαιτζάν - διασχίζοντας την Τουρκία-Βόρεια Ελλάδα , θα συνεχίζει από τις ακτές της Αλβανίας με υποθαλάσσιο τμήμα προς την Ιταλία και από εκεί στην κεντρική Ευρώπη.
Ο αγωγός ΤΑΡ αποτελεί την πρώτη σοβαρή προσπάθεια της Ευρώπης για την ενεργειακή απεξάρτηση από την Ρωσία και αναπόφευκτα έχει και την έγκριση των ΗΠΑ οι οποίες έχουν αναλάβει το έργο της υποστήριξης της Ευρώπης τόσο σε διπλωματικό όσο και σε ενεργειακό επίπεδο απέναντι στην Ρωσία. Με άλλα λόγια οι ΗΠΑ στηρίζουν τον ΤΑΡ και κατά συνέπεια στηρίζουν και την Τουρκία η οποία αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα στηνν ολοκλήρωση του και την λειτουργία του. Συνεπώς η προσέγιση της Αλβανλιας από την Τουρκία σε πρώτη φάση βρίσκει τις ΗΠΑ σύμφωνες.
ΑΓΩΓΟΣ ΤΑΡ
Βλέπουμε δηλαδή την Αλβανία να ευνοείται και πάλι από τις εξελίξεις εφόσον ο αγωγός ΤΑΡ θα την διασχίζει και μάλιστα στις νότιες επαρχίες της οι οποίες απαρτίζουν την Βόρειο Ήπειρο με τους 500,000 Έλληνες κατοίκους.
Έχοντας υπ όψιν το παράδειγμα του AMBO ο οποίος δημιούργησε ανακατατάξεις και διαμελισμό της Σερβίας προκειμένου να ικανοποιηθεί η Αλβανική πλευρά και να σταθεροποιηθεί η περιοχή , είναι εύκολο να φανταστούμε ότι η Αλβανία θα ικανοποιηθεί σε όλα τα αιτήματα της και αυτή την φορά .Μόνο που αυτή τη φορά τα αιτήματα της θα έχουν ως αντικείμενο την Βόρειο Ήπειρο και την Ελλάδα.
Δεν είναι ώρα για αμφισβητήσεις συνόρων και ανάδειξη μειονοτήτων, δεν είναι ώρα για αστάθεια στην Αλβανία. Αντιθέτως είναι η κατάλληλη στιγμή για την στήριξη της Αλβανίας .Ο αγωγός ΤΑΡ είναι απολύτως αναγκαίος για την Ευρώπη. Όλα έχουν προετοιμαστεί με λεπτομέρειες. Η αεροπορικη βάση που φιλοξενεί τα Τούρκικα μαχητικά βρίσκεται πάνω στο δρομολόγιο του αγωγού ΤΑΡ όπως επίσης και η ναυτική βάση του Δυραχιου που φιλοξενεί Τουρκικά πολεμικά σκάφη.
Μπορεί κάποιος εύλογα να σκεφθεί ότι και η Ελλάδα αποτελεί εξίσου βασικό παράγοντα για την ολοκλήρωση του ΤΑΡ συνεπώς θα πρέπει να επιδιωχθεί και η σταθερότητα στην Ελλάδα.Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Η Αλβανία απολαμβάνει της προσοχής που προκαλεί η αναγκαιότητα της στην κατασκευή των αγωγών και είναι σίγουρο ότι θα παίξει έξυπνα το παιχνίδι της πολύφερνης νύφης ξελογιάζοντας τους μνηστήρες της ακόμα και αν αντί για δυτικής τεχνοτροπίας γλυκά προσφέρουν ανατολίκες τουλούμπες για δώρα.
Όσο για την Ελλάδα , τουλούμπα γιοκ , μόνο λούμπα.. και Ελιά.....
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου