Ένας αμερικανοτραφής, ισλαμιστής, ακαδημαϊκός έφτασε να γίνει ο βασικός σύμβουλος του Ερντογάν. Ο Ιμπραήμ Καλίν αποτελεί ένα ακόμα προϊόν της αμερικανικής «βιομηχανίας» μεσανατολικών σπουδών, ο οποίος έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο από το πανεπιστήμιο George Washington.
Γράφει ο Στέφεν Σβαρτς
Independent Journal Review, http://www.meforum.org/
Επίσης, σχετίζεται με το από την Σαουδική Αραβία χρηματοδοτούμενο Talal Center for Muslim-Christian Understanding (ACMCU), ενώ έφτασε να διδάξει στο κολέγιο Holy Cross, στο διάστημα 2002-05.
Ο Καλίν υπηρέτησε καλά τον Ερντογάν από το 2009, παρά την αυξανόμενη αυταρχικότητα του Τούρκου προέδρου και κατέστη η φωνή του, μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Ο Ερντογάν μετά το πραξικόπημα εξαπέλυσε πογκρόμ διώξεων κατά χιλιάδων αξιωματικών, καθηγητών και δασκάλων, δικαστών και άλλων κατ’ αυτόν υπόπτων.
Τα περισσότερα θύματα των διώξεων Ερντογάν κατηγορήθηκαν από κρατικά ΜΜΕ για εμπλοκή στο πραξικόπημα το οποίο κατ’ αυτά ήταν ελεγχόμενο από στον στις ΗΠΑ διαμένοντα Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο Ερντογάν φαίνεται δε πως έχει αναθέσει στον Καλίν να ασκήσει πίεση στις ΗΠΑ για την έκδοση του Γκιουλέν.
Ο Καλίν κινείται σύμφωνα με τις επιταγές του Ενρτογάν. Όπως αναφέρει η Jerusalem Post, στις 19 Ιουλίου, ο Καλίν αποτελεί το βασικό εργαλείο του μηχανισμού Ερντογάν για την έκδοση του Γκιουλέν.
«Αν οι ΗΠΑ επιμείνουν να μην εκδίδουν τον Γκιουλέν όλοι θα σκεφθούν ότι τον προστατεύουν», είχε πει ο Καλίν, ο οποίος όμως έχει ζήσει στις ΗΠΑ τόσο όσο χρειάζεται για να καταλάβει πως οι υποψίες και μόνο δεν αρκούν για την έκδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία.
Την ίδια ημέρα ο Καλίν μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο προσδιόρισε τις ανησυχίες του περιβάλλοντος Ερντογάν και τις πρόβαλε ως δικαιολογία για το εν εξελίξει πογκρόμ λέγοντας: «Οφείλετε να καταλάβετε πως επιβιώσαμε ενός πραξικοπήματος που θα μπορούσε να μας έχει σκοτώσει».
Στις 24 Ιουλίου ο Καλίν ξαναχτύπησε μέσω επιστολής του στους New York Times, επιμένοντας στην ανάγκη έκδοσης του Γκιουλέν, στον οποίο επέρριψε την ευθύνη για το πραξικόπημα. Επίσης δικαιολόγησε την απόφαση Ερντογάν για επιβολή τρίμηνης κατάστασης έκτακτης ανάγκης και τις συλλήψεις χιλιάδων στρατιωτικών και δικαστικών, ξεπερνώντας όμως τις αποπομπές 1.500 πανεπιστημιακών και χιλιάδων άλλων εκπαιδευτικών και τα βασανιστήρια στους συλληφθέντες.
Ανάμεσα στους «δημιουργούς» του Καλίν είναι ο καθηγητής ισλαμικών σπουδών του πανεπιστημίου Georgtown Τζον Εσποζίτο, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τον Καλίν. Μαζί εξέδωσαν το βιβλίο «Ισλαμοφοβία». Ο Εσπόζιτο είναι απολογητής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας με την οποία συνδέεται και το καθεστώς Ερντογάν.
Το ότι ουδείς εκ των ακαδημαϊκών δασκάλων του Καλίν δεν επιχείρησε να τον πείσει να υπερασπιστεί τους Τούρκους διωχθέντες συναδέλφους τους λέει πολλά για το που έχουν φτάσει οι ασχολούμενοι με της Μεσανατολικές σπουδές.
Η στάση του Καλίν ελάχιστα ταιριάζει με το ήθος της αμερικανικής ακαδημαϊκής κοινότητας στο σύνολό της. Αντίθετα, οι Αμερικανοί πάτρωνες του Καλίν θα πρέπει να ντρέπονται για το δημιούργημά τους, έναν άνθρωπο που βρίσκεται τόσο μακριά από την αλήθεια.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου