Με τον Φοίβο Κλόκκαρη
Επειδή πληθαίνουν οι πληροφορίες για παρασκηνιακές κινήσεις της Τουρκίας, προς τους φορείς οι οποίοι εμπλέκονται στο Κυπριακό, προβάλλοντας τη βούλησή της, να συζητήσει ακόμα και θέματα που αποτελούν κόκκινες γραμμές γι’ αυτήν, όπως οι εγγυήσεις και τα στρατεύματα, χρήσιμο είναι να επισημανθούν τα εξής: Δύο από τα πολλά οφέλη, που πέτυχε η Τουρκία από τις μακρόχρονες, ούτω καλούμενες διακοινοτικές συνομιλίες, είναι και η επίτευξη δύο επιμέρους στόχων, που εξυπηρετούν τη στρατηγική της, για έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου.
Πρώτος στόχος: Με μεγάλο αριθμό διμερών συμφωνιών με το ψευδοκράτος και τη συνέχιση του εποικισμού, μετέτρεψε τα κατεχόμενα σε επαρχία της, πλήρως εξαρτημένη από αυτήν σε όλα τα θέματα στον πολιτικό, οικονομικό, στρατιωτικό και πολιτισμικό τομέα. Στο σχέδιο Ανάν, είχε επιτύχει να ενσωματωθούν άνω των 60 συμφωνιών και να παραμείνουν όλοι οι έποικοι. Αυτό επιδιώκει και στις εν εξελίξει συνομιλίες.
Δεύτερος στόχος: Στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης για τη λύση, πέτυχε στο ομοσπονδιακό επίπεδο συγκλίσεις, που εξισώνουν τις δύο κοινότητες στη λήψη αποφάσεων (συναπόφαση) σε όλες τις εξουσίες (εκτελεστική, νομοθετική, δικαστική), όπως αυτές έχουν δημοσιευθεί στη «Σημερινή» στις 9 Ιουλίου 2014 και 17 Σεπτεμβρίου 2015, και δεν έχουν διαψευσθεί από την Κυβέρνηση.
Αν η Τουρκία επιτύχει να ενσωματωθούν στην επερχόμενη λύση αυτοί οι δύο στόχοι, τότε δεν θα χρειάζεται επεμβατικά δικαιώματα και στρατεύματα στο νησί. Θα είναι η ίδια παρούσα και θα ασκεί κυριαρχία, μέσω των διμερών συμφωνιών, που της παρέχουν δικαίωμα παρουσίας στην επικράτεια της Κύπρου τουρκικών αεροναυτικών δυνάμεων χωρίς έγκριση του κυπριακού κράτους, και θα συναποφασίζει με την ε/κ συνιστώσα πολιτεία για όλα τα θέματα εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας του κυπριακού κράτους, μέσω της τ/κ συνιστώσας πολιτείας, που θα είναι ουσιαστικά επαρχία της. Θα ασκεί συγκυριαρχία εφ’ όλης της νήσου, για να χρησιμοποιήσουμε την ορολογία του δημοσιογράφου της «Σημερινής» Λάζαρου Μαύρου.
Σε περίπτωση που δεν θα υπάρχει συναπόφαση, θα οδηγείται το κυπριακό κράτος σε αδιέξοδα και παράλυση της κρατικής μηχανής, ή σε υποχωρήσεις των Ε/κ προς τις τουρκικές θέσεις, για να μην καταρρεύσει το κράτος, υπό τον φόβον της Τουρκίας, που θα επιβάλλει τη θέλησή της, λόγω τεράστιας ανισορροπίας ισχύος.
Ο Ελληνισμός πρέπει να προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τέτοια κίνηση αιφνιδιασμού από την Τουρκία, με την οποία θα επιτύχει και τον διεθνή έπαινο για καλή θέληση στη λύση. Η Κυβέρνησή μας θα πρέπει να δώσει βάρος στις συνομιλίες, τόσο στο θέμα των διμερών συμφωνιών Τουρκίας-ψευδοκράτους (οι ψηφοφόροι στο σχέδιο Ανάν δεν είχαν τη δυνατότητα να τις διαβάσουν) όσο και στο θέμα των συγκλίσεων στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης. Να προχωρήσει σε αναθεωρήσεις πριν να είναι αργά, αν οι δημοσιευθείσες συγκλίσεις ισχύουν.
ΦΟΙΒΟΣ ΚΛΟΚΚΑΡΗΣ
Αντιστράτηγος ε.α.πηγή
Δημοσίευση σχολίου