Δεν είναι μόνο ο Τούρκος υπουργός της είδησής μας, που ο τίτλος ίσως και να τον αδικεί, αφού προσωποποιεί ένα θέμα που είναι βέβαιο πως αφορά πολλούς, σε κάθε χώρα, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου.
Του ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Την αφορμή του σχολίου μας δίνει ο Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί, νέος υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας, ο οποίος μιλώντας στην περιφέρεια Ντενιζλί, στη δυτική Τουρκία, κάλεσε την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών, τη διαβόητη MIT, να «πληρώσει με το ίδιο νόμισμα» την αντίστοιχη γερμανική, τη BND, εάν αποδειχθεί ότι κατασκόπευε σε βάρος της Τουρκίας, παγιδεύοντας και αυτή Γερμανούς πολιτικούς και άλλα παρόμοια.
Το ζήτημα θα ήταν να διαπιστωθεί πόσα πράγματα από τη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών αντιλαμβάνεται ο συγκεκριμένος υπουργός, εάν δηλαδή οι αναφορές του έγιναν από τη συνήθη αφέλεια που επιδεικνύουν πολλοί πολιτικοί, προβαίνοντας σε δηλώσεις για ζητήματα που αγνοούν, προκαλώντας έτσι θυμηδία διεθνώς, στην καλύτερη των περιπτώσεων.
Πόσοι άραγε αντιλαμβάνονται, ότι το να κατασκοπεύει η μία χώρα την άλλη είναι μια πρακτική κοινά αποδεκτή από όλα τα κράτη του κόσμου, χωρίς εξαιρέσεις, όπως επίσης και η αυτονόητη προσπάθεια καθεμιάς, να βρει τους τρόπους να αποτρέψει τους αντιπάλους της να αποκτήσουν πρόσβαση στα απόρρητα που την ενδιαφέρουν; Εξ ου και η διάκριση ανάμεσα στην κατασκοπεία και την αντικατασκοπεία, την οποία, παρεμπιπτόντως, λίγοι αντιλαμβάνονται και στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η λανθασμένη χρήση των όρων να είναι εξαιρετικά συχνή.
Η περίπτωση της… προσβεβλημένης Τουρκίας είναι σχεδόν αστεία. Πιστεύει άραγε κανείς ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες δεν αποπειράθηκαν να βρουν τρόπο να υποκλέψουν κάθε δυνατή πληροφορία από τη γερμανική πλευρά; Εάν δεν το έκαναν, πολύ απλά θα έπρεπε να τις κλείσουν αύριο και να πετάξουν το κλειδί…
Υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχουν πράκτορες της MIT ανάμεσα στα εκατομμύρια των Τούρκων μεταναστών στη Γερμανία; Καμία απολύτως, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές. Υπάρχει περίπτωση η γερμανική αντικατασκοπεία να μην μετέρχεται κάθε μέσου να εξουδετερώσει τις ενέργειες της MIT σε γερμανικό έδαφος; Όχι.
Τα πράγματα έφτασαν εδώ κατά τα φαινόμενα, με έναν πολύ απλό τρόπο. Αποκαλύφθηκαν τα περί κατασκοπείας των Αμερικανών σε βάρος των Γερμανών από τα έγγραφα της NSA που δόθηκαν από τον Έντουαρντ Σνόουντεν. Η γερμανική πλευρά προσπάθησε να το αξιοποιήσει για να κερδίσει πόντους στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής η κυβέρνηση της χώρας τους.
Αυτό προκάλεσε την οργή των Αμερικανών που συνεργάζονται εξαιρετικά στενά με τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες. Οι «επιθετικές δηλώσεις» της Μέρκελ και οι εξηγήσεις που ήθελε να ζητήσει από τον Ομπάμα, έδειχναν παραβίαση της σιωπηρής – άτυπης συμφωνίας που ισχύει στον κόσμο της κατασκοπείας. Οπότε ήρθαν τα αντίμετρα.
Από πού νομίζουμε πήρε τις πληροφορίες το Der Spiegel και αποκάλυψε τις γερμανικές δραστηριότητες; Σίγουρα όχι από γερμανικές πηγές…Και οι αποκαλύψεις που στρίμωξαν τους Γερμανούς, αφορούσαν μια χώρα, οι σχέσεις με την οποία είναι για πλειάδα λόγων εξαιρετικά ευαίσθητες. Κάπου εκεί… κατάπιαν τη γλώσσα τους όλοι έχοντας πάρει το μήνυμα και ελπίζοντας να μην εμφανιστεί από το πουθενά κάποιο νέο έγγραφο και ξαναμπλέξουν…
πηγή
Δημοσίευση σχολίου