Προπομπός της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσιγκτον, είναι η επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Αμερικανού ομολόγου του, Τσακ Χέιγκελ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Αβραμόπουλος θα συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του, ενώ θα έχει συναντήσεις με γερουσιαστές και μέλη του Κογκρέσου.
Οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης στις ΗΠΑ θα είναι σημαντικές, αφού στις ΗΠΑ, καλώς ή κακώς, η Αθήνα έχει βρει τον ισχυρότερο σύμμαχο στην προσπάθεια απεμπλοκής από τη μονοδιάστατη πολιτική σκληρής λιτότητας που επιβάλλει το Βερολίνο, με ένα στιλ «διοίκησης» που θυμίζει αλήστου μνήμης συμπατριώτες τους στο παρελθόν που αιματοκύλησαν τη Γηραιά Ήπειρο…
Η τράπουλα ανακατεύεται σημαντικά με την εμπλοκή των ΗΠΑ, που φοβούνται εύλογα, ότι τα ευρωπαϊκά προβλήματα θα ακυρώσουν τη διαφαινόμενη σταθερή αναπτυξιακή πορεία της αμερικανικής οικονομίας στην οποία εισέρχεται σταδιακά μετά από μεγάλες δυσκολίες.
Στο ενημερωτικό σημείωμα που διένειμε στους στρατιωτικούς συντάκτες το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εν όψει της σημαντικής επίσκεψης, ξεχωρίζει – παρότι τεχνηέντως «υποβαθμισμένη» – η αναφορά… στο «ψητό»: Σύμφωνα με τη σχετική αναφορά, «…επίσης, θα συζητηθούν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με ιδιαίτερο βάρος να δίνεται σε θέματα που αφορούν στην ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας».
Πρακτικά, πρόκειται για μία αναφορά – προαναγγελία κατά πάσα πιθανότητα της συμφωνίας με την αμερικανική ATK για την εμπλοκή της στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) με την ανάθεση – εκτέλεση συμβολαίων ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς μάλιστα να τίθενται όροι παράλληλης ανάληψης συμβολαίων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Παράλληλα, στην παραχώρηση μεταχειρισμένων αλλά σε πολύ καλή κατάσταση οπλικών συστημάτων, από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.
Η συνάντηση των δύο υπουργών Άμυνας θα πραγματοποιηθεί στο Πεντάγωνο την Τρίτη 30 Ιουλίου στις 22:00 ώρα Ελλάδος. Η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει μια ευρύτερη επισκόπηση της κατάστασης στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική.Από ελληνικής πλευράς προτεραιότητα αποτελεί η επιβεβαίωση του στρατηγικού χαρακτήρα της Ελλάδος, καθώς και ο σταθεροποιητικός ρόλος της στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Η Ελλάδα αποτελεί έναν αξιόπιστο εταίρο στην περιοχή, με σταθερή και διαχρονική σχέση και συμβολή στην εμπέδωση της ειρήνης, της συνεργασίας, της ασφάλειας και της σταθερότητας.
Με δεδομένο ότι η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας στο ρευστό και ασταθές περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου, θα εξετασθούν οι γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές εξελίξεις και οι προοπτικές βελτίωσης της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών, για την εξασφάλιση της περιφερειακής ομαλότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Κατά τη συνάντησή του υπουργού Εθνικής Άμυνας με τον Αμερικανό ομόλογό του θα δοθεί η ευκαιρία να επιβεβαιωθεί, για μια ακόμα φορά, το άριστο επίπεδο της στρατηγικής σχέσης Ελλάδος-ΗΠΑ, τόσο στον αμυντικό τομέα, όσο και στο πλαίσιο των Ευρωατλαντικών δομών.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναμένεται να ενημερώσει τον Chuck Hagel και για την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να προχωρήσει στη διαδικασία ενσωμάτωσής της Κύπρου στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» (PFP).
πηγή
Δημοσίευση σχολίου