Μπούμερανγκ για την τουρκική κυβέρνηση αποδεικνύεται η επιλογή να ταχθεί ανοικτά ενάντια στον Ασαντ. Το 67% των Τούρκων πολιτών δεν εγκρίνει την πολιτική της Αγκυρας.
Επειτα από 18 μήνες αδιάκοπων και επιδεινούμενων εχθροπραξιών, η συριακή κρίση πλέον εξελίσσεται σε... τουρκικό πονοκέφαλο για την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία από εκεί που προωθούσε μια πολιτική «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες», πλέον δέχεται βροχή τα προβλήματα από τους γείτονες.
Πιο συγκεκριμένα, για το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο εμφύλιος πόλεμος που κλονίζει τη Συρία μεταφράζεται επί του παρόντος σε τρία βασικά προβλήματα στο εσωτερικό: το προσφυγικό (μέχρι στιγμής περισσότεροι από 82.000 Σύροι πρόσφυγες έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία), το οικονομικό (η εν λόγω μεταναστευτική πίεση έχει κοστίσει στο τουρκικό κράτος πάνω από 300 εκατ. δολ., ενώ πολλές τουρκικές συνοριακές πόλεις που ζούσαν από το εμπόριο με τη Συρία πλέον «φυτοζωούν») και το στρατιωτικό.
Ειδικά στο στρατιωτικό μέτωπο, στην Τουρκία μόλις έληξε ένα από τα πιο ταραχώδη και αιματηρά καλοκαίρια της τελευταίας 20ετίας, καθώς το αυτονομιστικό Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) πολλαπλασίασε τις επιθέσεις του ενάντια σε κρατικούς και στρατιωτικούς στόχους στα νοτιοανατολικά (γύρω από την πόλη Σεμντινλί της επαρχίας Χακάρι), ενώ δεν δίστασε να προχωρήσει ακόμη και στην απαγωγή δύο Τούρκων βουλευτών.
Ολα τα παραπάνω (εάν μάλιστα συνδυαστούν με τις απαγωγές Τούρκων πολιτών σε Συρία και Λίβανο) συνθέτουν ένα πολιτικό βαρίδι για την κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία πλέον βλέπει να της γυρνάει μπούμερανγκ η επιλογή που έκανε να ταχθεί ανοιχτά ενάντια στον Ασαντ.
Γκάλοπ
Για του λόγου το αληθές, αρκεί μια ματιά στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τις οποίες η πλειονότητα των Τούρκων ψηφοφόρων (67,1%) δεν εγκρίνει τη στάση που έχει υιοθετήσει η Αγκυρα απέναντι στο συριακό ζήτημα.
Να σημειωθεί μάλιστα πως το ποσοστό των δυσαρεστημένων εντός της Τουρκίας αυξάνεται σημαντικά με το πέρασμα του χρόνου (από 43,9% που ήταν τον Μάρτιο, πλέον έχει ξεπεράσει το 67%).
«Ο λαός πλέον αντιμετωπίζει την κρίση στη Συρία και το κουρδικό ζήτημα ως ένα και το αυτό.
Πιστεύει πως η αποτυχία της τουρκικής κυβέρνησης να ανατρέψει τον Ασαντ και η επιλογή της να παράσχει αμέριστη στήριξη στη συριακή αντιπολίτευση έχει ενδυναμώσει το PKK ενισχύοντας το κλίμα ανασφάλειας εντός της χώρας», σχολιάζει στη Wall Street Journal αναλυτής της Global Source Partners.
Μάλιστα, έχει σημασία να αναφερθεί πως στο επίκεντρο της εν λόγω κριτικής βρίσκεται, ως κύριος αποδέκτης της δυσαρέσκειας, ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος συνδύασε το όνομά του με την επιθυμία να γίνει η Τουρκία ηγέτιδα ολόκληρου του μουσουλμανικού-αραβικού κόσμου.Ενδεικτικά, μόλις την περασμένη Τρίτη, το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) ανακοίνωσε πως πρόκειται να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού Εξωτερικών.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
πηγή
Δημοσίευση σχολίου