Η τουρκική εξωτερική πολιτική τόσο σε στρατιωτικοπολιτικό όσο και περισσότερο σε οικονομικό επίπεδο δοκιμάζεται και πάλι από τους σχεδιασμούς της Δύσης στην Μέση Ανατολή.
Η πρόσφατη απόφαση του Λευκού Οίκου να επιβάλλει ουσιαστικά απαγόρευση αγοράς ιρανικού πετρελαίου από εταιρείες διύλισης, απειλεί να διαλύσει την πετρελαϊκή βιομηχανία της γειτονικής χώρας. Ακόμη περισσότερο, μπορεί να τραυματίσει ανεπανόρθωτα το όραμα Νταβούτογλου για την πολιτική ηγεμονία της Τουρκίας στον ισλαμικό κόσμο.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πάει την Τετάρτη στην Τεχεράνη με κύρια θέματα συζήτησης το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τις εξελίξεις σε Ιράκ και Συρία. Η προσπάθειά του να εμφανιστεί ως διαμεσολαβητής έχει «τραυματιστεί» καθώς την ίδια ώρα οι ΗΠΑ επιβάλουν την τουρκική πολιτική στον πετρελαϊκό τομέα.
Αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας είπε υπό καθεστώ ανωνυμίας στο Reuters ότι στελέχη της κυβέρνησης θα «ενημερωθούν» στην αμερικανική πρεσβεία της Αγκυρας για το ακριβές περιεχόμενο του νόμου που «πέρασε» ο Λευκός Οίκος.
Επισήμως πάντως, τίποτε δεν έχει αλλάξει, ειδικά για την μεγαλύτερη πετρελαϊκή της Τουρκίας, την Tupras του ομίλου Koc. Ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ είπε στο Reuters ότι η εταιρεία συνεχίζει κανονικά τις αγορές από την Τεχεράνη «ακόμη και σήμερα». «Το Ιράν είναι μία από τις βασικές πηγές εισαγόμενου πετρελαίου για την Tupras. Δεν έχουμε ενημερωθεί για κάποια νέα κύρωση», όπως υποστήριξε.
Για το 2012 Ιράν και Τουρκία υπέγραψαν νέα συμφωνία παροχής πετρελαίου μόλις την παραμονή των Χριστουγέννων. Πέρυσι η Τουρκία αγόραζε ημερησίως 217.000 βαρέλια αργού ημερησίως, δηλαδή το ένα τρίτο περίπου των εισαγωγών της. Ηταν ο έκτος μεγαλύτερος πελάτης του Ιράν.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου