Το ΔΗΚΟ αποχώρησε οριστικά από την κυβέρνηση στην Κύπρο
Ακαρπη η συνάντηση που είχαν την Τετάρτη ο πρόεδρος Χριστόφιας με τον ηγέτη του ΔΗΚΟ κ. Μ. Κάρογιαν.Μπροστά στην κρισιμότερη - μέχρι την επόμενη - φάση της θητείας του στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται ο κ. Δ. Χριστόφιας.
Η απόφαση του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), μέχρι πρότινος εταίρου του, να αποχωρήσει οριστικά από το κυβερνητικό σχήμα αφήνει τον κ. Χριστόφια μόνο του ενώπιον μίας σειράς διλημμάτων. Και όλα αυτά με την οικονομία του νησιού σε άσχημη κατάσταση (για ορισμένους μόλις ένα βήμα πριν από την ένταξή του στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης), την κοινωνία εξουθενωμένη και σε αναταραχή μετά την πρόσφατη φονική έκρηξη στο Μαρί και τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό να εισέρχονται στην πιο κρίσιμη φάση τους με τη διεθνή κοινότητα να πιέζει για λύση.
Η συνάντηση που είχαν την Τετάρτη ο πρόεδρος Χριστόφιας με τον ηγέτη του ΔΗΚΟ κ. Μ. Κάρογιαν απέβη άκαρπη. Οπως ανακοίνωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στ. Στεφάνου «δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει συμφωνία επί όλων των θεμάτων που έχουν συζητηθεί».
Ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε ότι εντός των αμέσως επόμενων ημερών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανακοινώσει τη νέα σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου με στόχο, όπως διευκρίνισε, να μπορέσει η κυβέρνηση «πολύ δυναμικά και αποφασιστικά να αντιμετωπιστούν προκλήσεις που εγείρονται ενώπιον της χώρας».
Ο κ. Χριστόφιας είχε στη συνέχεια συνάντηση και με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Α. Κυπριανού με τον οποίο συζήτησαν τα περί ανασχηματισμού. Ο κ. Κυπριανού διαβεβαίωσε ότι ο κ. Χριστόφιας θα εξαντλήσει την προεδρική του θητεία.
Εχει μείνει μόνος
Καθώς το πολίτευμα της Κύπρου είναι προεδρικό, η παραμονή του κ. Χριστόφια στον προεδρικό θώκο δεν κινδυνεύει - τουλάχιστον άμεσα. Ωστόσο, καθώς το ΑΚΕΛ δεν διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή θα πρέπει με κάποιο τρόπο να βρει συμμάχους μέχρι τον Οκτώβριο όταν θα έρθει προς ψήφιση ο προϋπολογισμός.
Αυτή τη στιγμή ο πρόεδρος είναι μόνος και βάλλεται πανταχόθεν. Τον έχουν εγκαταλείψει το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ, ενώ και ο ΔΗΣΥ, που τον στήριξε στο Κυπριακό στην αρχή της θητείας του, έχει πλέον ακολουθήσει ξεκάθαρη αντιπολιτευτική τακτική με τον πρόεδρό του κ. Ν. Αναστασιάδη να έχει το βλέμμα στραμμένο στις προεδρικές εκλογές του 2013.
Ο κ. Χριστόφιας θα επιχειρήσει, αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, να πραγματοποιήσει με τον ανασχηματισμό κάποια ανοίγματα σε προσωπικότητες της Δεξιάς. Ενα από τα ονόματα που συζητούνται ευρέως είναι αυτό του κ. Μ. Σαρρή για το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομικών.
Ο κ. Σαρρής, προερχόμενος από το ΔΗΚΟ και μέλος της κυβέρνησης του Τάσσου Παπαδόπουλου, θεωρείται καλή λύση. Ωστόσο, ο ίδιος φέρεται να έχει διαμηνύσει ότι για να συμμετάσχει στην κυβέρνηση θέλει να έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα που θα βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση και θα αποτρέψουν την πιθανή είσοδο της Λευκωσίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
Ενταση με την Αγκυρα για τις γεωτρήσεις
Η ανακοίνωση της Λευκωσίας ότι προτίυεται να ξεκινήσει γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο τον προσεχή Οκτώβριο προκάλεσε χθες την έντονη αντίδραση της Τουρκίας που για άλλη μία φορά επιχειρεί να αποτρέψει την Κύπρο από το αν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε ότι «δεν θεωρούμε ότι αυτή η συμπεριφορά είναι φυσιολογική». Και πρόσθεσε ότι αποφάσεις σχετικές με ΑΟΖ μπορούν να ληφθούν υπόψη μόνο με συναίνεση μεταξύ όλων των γειτονικών χωρών και ότι η διαδικασία αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου