GuidePedia

0


Tου ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Τα στοιχεία της Έκθεσης SIPRI δείχνουν ότι το 2010 το συνολικό ύψος εξοπλισμών ήταν 1.630 δισ. δολάρια, με ελαφρά αύξηση κατά 1,3% σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Έκθεση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, καθώς αποδεικνύει ότι παρά τις μειώσεις και την ύφεση, η χώρα μας ήταν μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων πελατών όπλων σε απόλυτα μεγέθη για την περίοδο 2005-2009. Η παρουσίαση αυτών των στοιχείων έγινε την ημέρα που ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήιξε σε γραπτή δήλωσή του ότι το 15ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα,θα είναι κατά 70% μειωμένο σε σχέση με το καταργηθέν 10ετές.

Το ποσοστό ακούγεται εξωπραγματικό! Ωστόσο θα επιμείνουμε, ότι οι αριθμοί στην υπόθεση των ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων δεν είναι το κύριο πρόβλημα που πρέπει να μας απασχολήσει. Το βασικό είναι η νοοτροπία και τα κριτήρια με τα οποία γίνονται οι όποιες αγορές. Δηλαδή το θέμα δεν είναι μόνο πόσα ξοδέψαμε και πόσα πρόκειται να ξοδέψουμε.

Είναι και τι αγοράσαμε,τι σχεδιάζουμε να αγοράσουμε και κυρίως ΓΙΑΤΙ.

   

«Οι εξοπλισμοί της τελευταίας 30ετίας αντιστοιχούν σε πάνω από το 1/3 του δημόσιου χρέους μας», υποστήριξε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων Μιχάλης Τρεμόπουλος που παρουσίασε την έκθεση SIPRI και πρόσθεσε ότι «το 2010 χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, επέβαλαν στην Ελλάδα εξοπλιστικές προμήθειες δισεκατομμυρίων πριν δώσουν το πράσινο φως για τον Μηχανισμό Στήριξης, τη στιγμή, μάλιστα, που ο κώδικας δεοντολογίας της ΕΕ για τις εξαγωγές όπλων, καθορίζει ως κριτήριο για τη νομιμότητα μιας αγοραπωλησίας και την οικονομική αντοχή της αγοράστριας χώρας».

Η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε σε μία φάση που παρά την τραγική οικονομική μας κατάσταση δεχόμαστε ισχυρότατες πιέσεις να συμφωνήσουμε σε αγορές όπλων η χρησιμότητα των οποίων αμφισβητείται ανοιχτά!

•Όπως αποκάλυψε χθες το Onalert,στο 15ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα,έχουν ενταχθεί τρεις φρεγάτες Fremm,οι οποίες υπολογίζεται ότι θα κοστίσουν 2,1 δις ευρώ. Όποιος κυκλοφορεί στο ΥΕΘΑ γνωρίζει πάρα πολύ καλά,ότι το ΠΝ δηλώνει ευθαρσώς, ότι δεν θέλει να προχωρήσει αυτή η αγορά.Και είναι επίσης πασίγνωστο ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ γνωρίζει αυτή τη θέση ,την κατανοεί αλλά επιμένει να συμπεριλαμβάνει το πρόγραμμα των φρεγατών Fremm,στη λίστα των εξοπλισμών επειδή πρόκειται για "πολιτική απόφαση". Το κέρδος αυτής της "πολιτικής απόφασης" πρέπει να εξηγηθεί λεπτομερώς κάποια στιγμή.

•Η Γερμανία είναι επίσης γνωστό ότι πιέζει για να κλείσει η υπόθεση των μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter. Το θέμα των μαχητικών αεροσκαφών για την ΠΑ, είναι το πλέον σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα για τις ελληνικές ΕΔ,με δεδομένη την τρομακτική ενίσχυση της Τουρκίας στον αέρα. Παραδόξως η Ελλάδα δείχνει να μην ασχολείται με αυτό το φλέγον θέμα,για το οποίο υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις όσο κι αν οι Γερμανοί προσπαθούν να μας επιβάλουν τη λύση του Eurofighter ως μονόδρομο. Λύσεις που ξεκινούν από εκσυγχρονισμούς αεροσκαφών και φθάνουν μέχρι την επιλογή νέου μαχητικού. Αυτό θα το αποφασίσουν οι ειδικοί.

Αυτά τα δύο ενδεικτικά παραδείγματα αποδεικνύουν ότι η κυριαρχία των "πολιτικών και διπλωματικών" κριτηρίων στις επιλογές για τις εξοπλιστικές προμήθειες δεν οδηγεί πουθενά. Δεν είναι δυνατόν να σχεδιάζουμε τον εξοπλισμό των ελληνικών ΕΔ με γνώμονα …τα κέφια του εκάστοτε Γάλλου Προέδρου, του Γερμανού Καγκελάριου ,του Λευκού Οίκου και της Μόσχας. Ασφαλώς θα πρέπει πάντα να προσμετρώνται και αυτά αλλά όχι να αποτελούν τον οδηγό μας.

Το έχουμε ξαναγράψει:η Ελλάδα είναι ένας από τους καλύτερους πελάτες των αμυντικών βιομηχανιών παγκοσμίως ,έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται και μ΄ αυτή τη λογική να διαπραγματευεται. Οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν.

Όπως προκύπτει από τη βάση δεδομένων του SIPRI η Ελλάδα, αθροιστικά κατά τα τελευταία 15 χρόνια, είναι ο έκτος μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων παγκοσμίως, δηλαδή πάνω από χώρες όπως η Τουρκία, η Ταϊβάν, η Νότια Κορέα, η Ινδία και η Κίνα, ενώ παράλληλα, στη χώρα μας παρατηρείται καθ΄ όλη τη διάρκεια της δεκαπενταετίας ανοδική τάση στις εισαγωγές όπλων.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top