GuidePedia

0
Η ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ανακοίνωση των οικονομικών μέτρων από τηλεφώνου (σε ελάχιστες περιπτώσεις υπουργών) και από τηλεοράσεως (για τις περισσότερες) επιβεβαίωσε αυτό που πολλά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου υποψιάζονταν: υπό τις παρούσες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες πολλά από τα πρόσωπα του κυβερνητικού σχήματος είναι στην πραγματικότητα υπουργοί υπό επιτήρηση ή, όπως κάποια σκληροπυρηνικά
κομματικά στελέχη επιμένουν να λένε, «υπουργοί περιορισμένης ευθύνης».
Επειτα από τέσσερις μήνες κατά τους οποίους η κυβέρνηση δέχθηκε κριτική κυρίως για τις καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων, ο κ. Γ. Παπανδρέου ανέλαβε να ανακοινώσει ο ίδιος τα μέτρα που θεωρητικώς θα μπορούσαν να έχουν λάβει οι υπουργοί του πολύ νωρίτερα. Αποτέλεσμα είναι πολλοί από αυτούς που κατηγορούνται για κωλυσιεργία και ατολμία να βρίσκονται σήμερα σε πολύ δυσχερέστερη θέση από εκείνη που υποψιάζονταν αμέσως μετά την εκλογική
νίκη του ΠαΣοΚ στις 4 Οκτωβρίου. Καλούνται να υπηρετήσουν ένα σκληρό και φιλόδοξο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τελούν υπό τη στενή παρακολούθηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου και κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με τον χειρότερο εφιάλτη τους: να χρεωθούν με το πολιτικό κόστος για ενέργειες που δεν έχουν καν αποφασίσει οι ίδιοι και τις οποίες ταυτόχρονα δεν μπορούν να αρνηθούν αφού την πρωτοβουλία και τη συνολική ευθύνη έχει αναλάβει σε αυτή τη φάση ο Πρωθυπουργός.
Δύσκολες ημέρες περιμένουν πέντε υπουργούς της κυβέρνησης οι οποίοι αφού δέχθηκαν κριτική, κυρίως για καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων, πρέπει τώρα να υπηρετήσουν το σκληρό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης υπό την αυστηρή παρακολούθηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ
Η «λυπητερή» του Μαξίμου

Πρώτος σε αυτή την κατηγορία βρίσκεται, σύμφωνα και με συναδέλφους του, ο κ. Α. Λοβέρδος. Με τις ανακοινώσεις του κ. Παπανδρέου την προηγούμενη Τρίτη ο υπουργός Εργασίας άκουσε την πανηγυρική διάψευση και ανατροπή όλων όσα διεκήρυττε τους προηγούμενους μήνες. Ελεγε ο κ. Λοβέρδος ότι τα όρια συνταξιοδότησης δεν περιλαμβάνονται καν στα προς συζήτηση θέματα του κοινωνικού διαλόγου· άκουσε όμως τον Πρωθυπουργό να ανακοινώνει ότι η «λυπητερή» περιλαμβάνει την αύξηση των ορίων, χωρίς καν να γνωρίζει τι ακριβώς εννοούσε ο κ. Παπανδρέου. Μία ημέρα νωρίτερα είχε ζητήσει την επιβολή ειδικού φόρου για το Ασφαλιστικό, συνάντησε όμως την άρνηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Χαρακτηριστικό των τελευταίων ημερών είναι ότι, ενώ ο κ. Λοβέρδος αποφεύγει να κάνει την οιαδήποτε διευκρίνιση, από το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδεται η εντύπωση ότι οι γενικές αρχές του σχεδίου καταρτίζονται εκεί και η σχετική συζήτηση ξεκινά από σήμερα. Από το υπουργείο Εργασίας επιβεβαιώνουν δε ότι ακούγοντας την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού δεν γνώριζαν τι ακριβώς εννοούσε και κατόπιν αυτού ανέμεναν την επιστροφή του από την Ινδία προκειμένου να λάβουν τις κατευθυντήριες γραμμές εν όψει των ανακοινώσεων οι οποίες- εκτός απροόπτου- θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα.

ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Στα γρανάζια του ΕΣΥ
Μπλεγμένη στα γρανάζια του παραπαίοντος και καταχρεωμένου συστήματος υγείας βρίσκεται η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Στο τετράμηνο κατά το οποίο έχει την ευθύνη του τομέα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με σωρεία σκανδαλωδών υποθέσεων σε νοσοκομεία ανά την Ελλάδα, παρά ταύτα όμως δεν έχει κατορθώσει να προχωρήσει σε αλλαγές διοικήσεων, δεχόμενη και πολλαπλές πιέσεις από τους κατά τόπους βουλευτές του ΠαΣοΚς. Παράλληλα εκκρεμεί η υλοποίηση των σχεδίων για την αναμόρφωση και τη «διασφάλιση της διαφάνειας». Η κυρία Ξενογιαννακοπούλου μόλις την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε τις προτάσεις της για τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών της χώρας. Πέραν τούτων, σχολιάστηκε παρασκηνιακά και ένα γεγονός που πέρασε απαρατήρητο: η κριτική που άσκησε ο κ. Ηλ. Μόσιαλος (βουλευτής Επικρατείας, προσωπικός φίλος του Πρωθυπουργού) κατά όσων επέμειναν στον πανδημικό χαρακτήρα της γρίπης έφερε στη μνήμη πολλών την εικόνα της υπουργού Υγείας να εμβολιάζεται...

ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ
Το κόστος της διαφωνίας
Δυσάρεστη έκπληξη αποτέλεσε η πρωθυπουργική ανακοίνωση και για την κυρία Λούκα Κατσέλη. Η υπουργός Οικονομίας είχε διαφωνήσει κατά το διάστημα που προηγήθηκε με τη λήψη μέτρων πέραν των όσων είχαν ανακοινωθεί με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και επέμενε ότι το βάρος θα πρέπει να πέσει στη συμμετοχή και διαφορετική δραστηριοποίηση των τραπεζών και στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ. Παρά ταύτα, εκκρεμούν πολλά από τα κρίσιμα νομοσχέδια του υπουργείου της που θα επιτρέψουν την υλοποίηση των σχεδίων της και επιπροσθέτως σήμερα αντιλαμβάνεται ότι έχει δοθεί προτεραιότητα στο δημοσιονομικό σκέλος της ανάκαμψης το οποίο διαχειρίζεται ο κ. Παπακωνσταντίνου.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ
Ο εφιάλτης των τρακτέρ
Η κυρία Κατερίνα Μπατζελή, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, δέχεται επίσης κριτική από τους συναδέλφους της, οι οποίοι επιμένουν να λένε ότι, ενώ είχε διαφημιστεί πως είχε πλήρη γνώση των προβλημάτων που ανελάμβανε να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει, δεν κατόρθωσε να αποτρέψει την επιστροφή των τρακτέρ στις εθνικές οδούς. Σε επίπεδο διαχείρισης η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ακολούθησε σκληρή γραμμή, καλυπτόμενη από την κεντρική κυβερνητική θέση, πρόσωπα όμως με μακρά κυβερνητική εμπειρία επισημαίνουν ότι όταν έλθει η ώρα του λογαριασμού με τους αγρότες ο Πρωθυπουργός ίσως δεν διστάσει να «θυσιάσει» μια υπουργό σε περίπτωση που κρίνει ότι δεν είναι αξιόπιστος συνομιλητής στη φάση που θα ακολουθήσει τις κινητοποιήσεις- αναλόγως και του τι θα ακολουθήσει.

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Αποφάσεις εν αναμονή
Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου συγκαταλέγεται μεταξύ των υπουργών που θεωρούν τον εαυτό τους δικαιωμένο από την απόφαση του κ. Παπανδρέου να ανακοινώσει τα σκληρότερα μέτρα. Είχε κάνει σχετικές εισηγήσεις, είχε επιμείνει ότι πρέπει να στηριχθεί ο υπουργός Οικονομικών και σήμερα δηλώνει ότι οι αποφάσεις αυτές θα έπρεπε να έχουν ληφθεί νωρίτερα. Στον τομέα της ευθύνης της όμως εκκρεμούν μια σειρά αποφάσεις και διευθετήσεις τις οποίες μπορεί να κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά δεν έχει κάνει τα αναμενόμενα βήματα, είτε οι «αναμένοντες» είναι επαγγελματίες του κλάδου της Παιδείας (ιδιοκτήτες των λεγομένων κολεγίων) είτε οι πανεπιστημιακοί είτε οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης είτε οι μαθητές και φοιτητές. Ενα από τα παραδείγματα είναι ότι εκκρεμεί η επαναξιολόγηση των αδειών των κολεγίων που είχαν δοθεί προεκλογικώς από τον προκάτοχο της κυρίας Διαμαντοπούλου κ. Α.Σπηλιωτόπουλο και μετεκλογικώς ανακοινώθηκε ότι ανακαλούνται, ενώ το θέμα του εθνικού απολυτηρίου δεν συζητείται καν δημοσίως. Πολλοί εκτιμούν ότι πρόκειται για θέμα που κατά προτεραιότητα χειρίζεται ο υφυπουργός κ. Ι.Πανάρετος, τον οποίο βλέπουν ως τοποτηρητή του κ. Παπανδρέου στο υπουργείο Παιδείας.
TO BHMA

Δημοσίευση σχολίου

 
Top