GuidePedia

0

Την ώρα που περισσότεροι από 3000 συμβασιούχοι stage διαδήλωναν στο κέντρο της Αθήνας, μέσα στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, άφηνε ανοιχτό «παράθυρο» για ενδεχόμενη συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Ο ίδιος δέχθηκε επικρίσεις από τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τον πρώην υφυπουργό Απασχόλησης, Γιώργο Κοντογιάννη.
Ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε μεν από το βήμα της Βουλής την κυβερνητική απόφαση για κατάργηση του προγράμματος, αλλά δήλωσε.....
ότι θα φέρει τροπολογία στη Βουλή προκειμένου οι συμβασιούχοι μέσω stage να μπορούν να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εργαζομένων ορισμένου χρόνου που θα καλύψουν τα κενά στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Επίσης, ανέφερε ότι στους διαγωνισμούς που θα γίνουν από το 2010 έως το 2012 για τακτικό προσωπικό θα μπορούν να λάβουν μέρος όσοι έχουν τα τυπικά προσόντα στα οποία θα συνυπολογίζεται η εμπειρία. Ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει στην αρχή του επόμενου χρόνου νομοθετική ρύθμιση για τις ελαστικές μορφές εργασίας.

Ο κ. Τσίπρας επέρριψε ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. «Θα καταργήσουμε τους νόμους της εργασιακής ζούγκλας ή θα τους κρατήσουμε ίδιους;», ρώτησε, ζητώντας την κατάργηση του προγράμματος stage και στον ιδιωτικό τομέα. «Προκηρύξτε, λοιπόν, νέες θέσεις εργασίας εκεί όπου υπάρχουν χιλιάδες εργασιακά κενά, στο δημόσιο, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ιδίως στον τομέα της Παιδείας, της Υγείας και των Κοινωνικών Υπηρεσιών. Μην προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε την εργασιακή σκλαβιά, εξοντώνοντας τους σκλάβους», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ ,Γιώργος Κοντογιάννης, χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης «πρότυπο κοινωνικής αναλγησίας», λέγοντας ότι τα stage θεσμοθετήθηκαν το 1997 από το ΠΑΣΟΚ.

Μαζική κινητοποίηση των εμπλεκόμενων

Περισσότεροι από 3000 συμβασιούχοι μέσω stage, από όλη την Ελλάδα, συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί στην πλατεία Ομονοίας και στη συνέχεια έκαναν πορεία διαμαρτυρίας έως τη Βουλή, όπου επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας.

«Να μονιμοποιηθούν τώρα όλοι οι εργαζόμενοι στα stage χωρίς όρους και προϋποθέσεις», ζήτησε η Αλέκα Παπαρήγα στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συμβασιούχων. «Πρέπει να υπάρχει σταθερή δουλειά για όλους. Η δουλειά δεν είναι θέμα αξιοκρατίας, είναι το πρώτο κοινωνικό δικαίωμα για μια προοδευτική κοινωνία, για μια φιλολαϊκή πολιτική», πρόσθεσε.

«Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κλέψει το κράτος, οι εργαζόμενοι παράγουν τον πλούτο. Τα ταμεία του κράτους τα άδειασε η πλουτοκρατία», δήλωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι λένε ψέματα αυτοί που λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Για τη σημερινή κατάσταση «έχει ευθύνη και η πλουτοκρατία, η οποία θέλει τώρα να πάνε τα stage στον ιδιωτικό τομέα για να ξεκοκκαλίσουν τα κοινοτικά ποσά», κατέληξε η ΓΓ του ΚΚΕ.

Στη διαδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Μανώλης, και ο εργατολόγος, Αλέξης Μητρόπουλος.

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι εργαζόμενοι με συμβάσεις Stage συναντήθηκαν με τον υπουργό Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδο, Νέο παράθυροο οποίος τους επανέλαβε ότι η απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση των προγραμμάτων και μη ανανέωση των συμβάσεων, θα εφαρμοστεί.

Οι συμβασιούχοι δηλώνουν ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις ενώ έχουν ανακοινώσει πως θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας τη μονιμοποίησή τους.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top