GuidePedia

0
Σε βασίλειο της διαφθοράς έχει μετατραπεί το ελληνικό δημόσιο, με τα ύποπτα σημεία να εκτείνονται από τα «σκοτεινά» κονδύλια της Βουλής, μέχρι τις ρουσφετολογικές αποσπάσεις υπαλλήλων και τις αμφιλεγόμενες δραστηριότητες των απόστρατων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Σκοτεινά» κονδύλια στον προϋπολογισμό της Βουλής
Με αφορμή την κατάθεση του αναλυτικού προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου για το έτος 2010, έντονες αντιδράσεις προκλήθηκαν εξαιτίας της πρόβλεψης διαφόρων υπέρογκων ποσών που αντιστοιχούν σε αιτίες μάλλον ασαφείς!.....
Κατά πρώτο λόγο προβλέπεται κονδύλιο ύψους 11.527.700 ευρώ για την καταβολή «αποζημίωσης μελών συλλογικών οργάνων». Ωστόσο, ποια ακριβώς είναι αυτά τα όργανα, ποια είναι τα μέλη τους και ποιες οι αρμοδιότητες τους; Κανείς δε γνωρίζει, ούτε εξηγείται. Ο κ.Πετσάλνικος αποφάσισε βέβαια να προβεί σε περικοπές του εν λόγω κονδυλίου. Ωστόσο, οι περικοπές είναι μόλις 400.000 ευρώ, ποσό ευτελές σε σχέση με το τελικό κονδύλιο που ξεπερνά τα... δέκα εκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα, ένα ακόμα αστρονομικό κονδύλιο ύψους 20.087.700 ευρώ καταβάλλεται ως «Λοιπές πρόσθετες παροχές και αποζημιώσεις», χωρίς να εξηγείται περαιτέρω περί τι είδους παροχές πρόκειται. Την ίδια στιγμή, 500.000 ευρώ καταβάλλονται κάθε χρόνο για την αγορά... επίπλων, ενώ 2 εκατ. ευρώ πηγαίνουν στον «υποτιτλισμό και μίσθωση προγραμμάτων για τις ανάγκες λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής».
Τέλος, ένα μεγάλο κονδύλιο ύψους 180.000 ευρώ καταβάλλεται ως «δαπάνη ελέγχου των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών και των ευρωβουλευτών». Ωστόσο, ο εν λόγω έλεγχος ούτε ουσιαστικός είναι ούτε έχει επιδείξει κάποιο αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια. Κατά συνέπεια, γεννάται το ερώτημα για ποιο λόγο δαπανάται το συγκεκριμένο ποσό, ενώ την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον ειδικό αναλυτικό κατάλογο με τον αριθμό των απασχολουμένων σε διάφορες υπηρεσίες της Βουλής, το προσωπικό της «ειδικής υπηρεσίας - επιτροπής ελέγχου των οικονομικών κομμάτων και βουλευτών», είναι 46 άτομα.
Σάλος με τις αποσπάσεις προσωπικού
Ένα άλλο ζήτημα που προκαλεί έκπληξη είναι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν «αποσπασθεί» σε θέσεις άσχετες με την ιδιότητά τους, με αποτέλεσμα να μένουν στην συνέχεια κενά σε νευραλγικές θέσεις όπως τα σχολεία, τα αστυνομικά τμήματα και τα νοσοκομεία. Για παράδειγμα περίπου 10.982 εκπαιδευτικοί έχουν αποσπασθεί προς τις περιφέρειες, τις μητροπόλεις, τους ιερούς ναούς, σε βιβλιοθήκες και σε διάφορες διοικητικές υπηρεσίες. Ως αποτέλεσμα – όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης – υφίστανται 1.000 κενά διδασκόντων που πρέπει να καλυφθούν άμεσα.
Αντίστοιχα, στο χώρο της υγείας, περίπου 5.000 υπάλληλοι έχουν αποσπασθεί σε θέσεις άσχετες με τις ιδιότητές τους, με σκοπό να απολαμβάνουν επιδόματα, υπερωρίες και ευνοϊκές συνθήκες εργασίας. Την ίδια στιγμή, 150 κλίνες εντατικής θεραπείας παραμένουν κλειστές λόγω της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και οι κενές θέσεις νοσηλευτών στο ΕΣΥ υπολογίζονται στις 25.000.
Απόστρατοι αξιωματικοί σε ύποπτες δοσοληψίες
Την ίδια στιγμή βραχνά αποτελούν για το υπουργείο εθνικής άμυνας οι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίοι, αμέσως μετά την αποστρατεία τους, προσλαμβάνονται σε ξένες αμυντικές εταιρείες που προμηθεύουν με όπλα τον ελληνικό στρατό. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού, κ.Βενιζέλου, η κυβέρνηση θα διαμορφώσει έναν «κώδικα συμπεριφοράς» που θα διέπει τον τρόπο με τον οποίο θα διεξάγονται οι επαφές ανάμεσα στους εκπροσώπους του υπουργείου Άμυνας και στους εκπροσώπους των εταιρειών.
«Έχω δώσει εντολή να περιληφθεί μέσα στον κώδικα ο αναγκαίος περιορισμός ως προς την πρόσληψη και απασχόληση αποστράτων αξιωματικών σε εταιρείες που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τις προμήθειες στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων», τόνισε ο κ.Βενιζέλος. Ταυτόχρονα, υποσχέθηκε ότι «θα εξεταστεί η νομιμότητα με πολύ μεγάλη προσοχή», διότι «δεν θα θέλαμε ο όποιος περιορισμός να οδηγήσει σε ανεπίσημη, μαύρη και μη ελεγχόμενη απασχόληση, η οποία ούτως ή άλλως απαγορεύεται. Όμως θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος και περιορισμός τόσο στη μη νόμιμη όσο και στη νόμιμη απασχόληση».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top