GuidePedia

0
Παπουτσής: Μετέφερε τις πιέσεις για το πάγωμα
«Οι υπουργοί πρέπει να νιώθουν την καυτή ανάσα των βουλευτών», είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και πριν ... σαραντίσει η κυβέρνηση, οι υπουργοί έχουν νιώσει αυτή την ανάσα έντονα.
Παπουτσής: Μετέφερε τις πιέσεις για το πάγωμα Στο μέλλον μάλλον θα την νιώσουν αρκετές φορές ακόμα, αφού και τα θέματα που θα ανοίξει η κυβέρνηση, για να κάνει τις ανατροπές που έχει υποσχεθεί ο Γ. Παπανδρέου, προσφέρονται για κάτι τέτοιο.....
(π.χ εκλογικός νόμος, φορολογικό, διαρθρωτικές αλλαγές, εργασιακό, νέος «Καποδίστριας», νέα περιφερειακή συγκρότηση της χώρας κ.ά.).
Η αναγκαστική αναδίπλωση της κυβέρνησης στο θέμα του παγώματος μισθών και συντάξεων ήταν αποτέλεσμα της έντονης αντίδρασης, που εκφράστηκε από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χ. Παπουτσή, ο οποιος είχε γίνει αποδέκτης αντιδράσεων των βουλευτών.
Είχε προηγηθεί πριν από δύο εβδομάδες η αυστηρή κριτική του ίδιου του προέδρου της Βουλής, Φίλιππου Πετσάλνικου, σε συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομικών προς τους υπουργούς Γ. Παπακωνσταντίνου και Τίνας Μπιρμπίλη, για την ακύρωση του μέτρου της απόσυρσης των αυτοκινήτων. Από τις πρώτες ημέρες οι βουλευτές είχαν αρχίσει να παραπονιούνται ότι ενημερώνονται την τελευταία στιγμή από τους υπουργούς για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και να αντιδρούν σε ρυθμίσεις, τις οποίες θεωρούν ασυνεπείς με τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Σ' αυτά προστίθεται και η συνήθης πικρία αρκετών επειδή δεν υπουργοποιήθηκαν.
Και το μέλλον δεν διαγράφεται ρόδινο στις σχέσεις κυβέρνησης και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Οι ανατροπές που έχει δεσμευθεί ο πρωθυπουργός ότι θα κάνει, κυρίως στο θέμα της αναμόρφωσης του κράτους και του πολιτικού συστήματος, προσκρούουν όχι μόνο στον τρόπο εκλογής των βουλευτών, αλλά και σε τοπικές παγιωμένες καταστάσεις, τις οποίες οι βουλευτές θα κληθούν να διαχειριστούν ως ενδιάμεσοι των τοπικών κοινωνιών με την κυβέρνηση.
Επί παραδείγματι:
1.Ο εκλογικός νόμος.
Κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μάς έλεγε πριν από μερικές μέρες στη Βουλή ότι «θα προκαλέσει αντιδράσεις το σχέδιο της προσαρμογής του γερμανικού εκλογικού συστήματος που έχει δει το φως της δημοσιότητας». Είναι αυτό που προβλέπει περίπου 170 βουλευτές να εκλέγονται σε μονοεδρικές περιφέρειες και οι υπόλοιποι μέσα από μια λίστα Επικρατείας. Ως σημεία τριβής αναμένεται να αναδειχθούν:
- Το γεγονός ότι ντε φάκτο υπάρχουν βουλευτές δύο ταχυτήτων. Οι προνομιούχοι της λίστας Επικρατείας που δεν θα χρειαστούν σταυρό προτίμησης και οι άλλοι στις μονοεδρικές, που θα δώσουν τη μάχη της εκλογής με σταυρό.
- Με ποια κριτήρια θα γίνει η επιλογή των υποψηφίων Επικρατείας, που σήμερα είναι προνόμιο του αρχηγού.
- Πώς θα γίνει ο χωρισμός των μεγάλων περιφερειών π.χ. Β' Αθηνών, σε μονοεδρικές και με ποια κριτήρια θα κληθεί ο κάθε βουλευτής να επιλέξει να εκτεθεί στη μία ή στην άλλη μονοεδρική που θα προκύψει.
- Αν υπάρχει συνταγματικά η δυνατότητα διπλής ψήφου, που προβλέπει το γερμανικό σύστημα.
2. Η συνένωση δήμων και κοινοτήτων.
Είναι ένα θέμα που αφορά τους βουλευτές της περιφέρειας. Αν οι 1.000 δήμοι γίνουν 300-400, που σχεδιάζει (σ.σ. και σωστά) η κυβέρνηση, τότε εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες. Σε αυτή την περίπτωση οι βουλευτές ως ενδιάμεσοι θα αναγκαστούν να πάρουν θέση. Συνήθως λίγοι είναι αυτοί που πηγαίνουν κόντρα στην εκλογική πελατεία.
3. Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
Θα διατηρηθούν οι σημερινές περιφέρειες ή θα συγκροτηθούν άλλες; Ποιοι νομοί θα ενωθούν με άλλους για να προκύψουν οι νέες περιφέρειες; Και σ' αυτά τα θέματα ο ρόλος και η γνώμη των βουλευτών θα είναι σημαντικός και καθοριστικός παράγοντας, αφού και πάλι ως ενδιάμεσοι μεταξύ τοπικών κοινωνιών και κυβέρνησης θα κληθούν να πάρουν θέση.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top