GuidePedia

0


Παναγιώτης Νάστος
H Ελλάδα ενισχύει συνεχώς την Πολεμική της αεροπορία και την αποτρεπτική της ισχύ, έχοντας παραλάβει μέχρι αρχές Ιουνίου το 15ο RAFALE της από την Γαλλία και το 8ο F-16 VIPER

HΕλλάδα ενισχύει συνεχώς την Πολεμική της αεροπορία και την αποτρεπτική της ισχύ, έχοντας παραλάβει μέχρι αρχές Ιουνίου το 15ο RAFALE της από την Γαλλία και το 8ο F-16 VIPER, ενώ μέχρι το τέλος του 2023 η χώρα μας θα έχει στη διάθεσή της και τα 18 Rafale, παράλληλα δε η Πολεμική Αεροπορία θα λαμβάνει δύο F-16 VIPER κάθε μήνα.

Το Γαλλικό μαχητικό RAFALE 4,5 γενιάς φαίνεται ότι ήταν άριστη επιλογή από την Ελλάδα, που "χτύπησε φλέβα χρυσού" με την αγορά του, όπως γίνεται αντιληπτό εκτός από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ως πτητικό μέσον, τα ηλεκτρονικά συστήματά του και τα φονικότατα και μεγάλης εμβελείας και γκάμας πυρομαχικά που φέρει, αλλά και από την αυξημένη ζήτησή του και τις πωλήσεις του σε άλλες χώρες.

Μεγάλη η Διεθνής ζήτηση για τα μαχητικά RAFALE μετά τις αρχικές δυσκολίες

"Η Ινδονησία, ο 8ος αγοραστής του Rafale της Dassault Aviation, ενεργοποίησε την δεύτερη δόση παραγγελίας 18 Γαλλικών αεροσκαφών .Η παραγγελία είναι επιπλέον των 42 μαχητικών αεροσκαφών που είχε παραγγείλει νωρίτερα. Αυτή ήταν μια μεγάλη ιστορία ανατροπής για το Rafale, ένα Γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος.

Το γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος Rafale πάλευε να βρει αγοραστή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εκτός από την παραγγελία από την Αίγυπτο και το Κατάρ, το βιβλίο παραγγελιών του Rafale δεν είχε τίποτα να καυχηθεί. Το Rafale, που σημαίνει «ριπή ανέμου» στα γαλλικά, δεν κατάφερε να κερδίσει συμβόλαια από το Βέλγιο, τη Βραζιλία, τον Καναδά, τη Φινλανδία, το Κουβέιτ, τη Σιγκαπούρη και την Ελβετία. Η υψηλή τιμή του ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για αυτό.

Το δικινητήριο αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων μπορεί να διεξάγει μάχες αέρος-αέρος ή να ρίχνει βόμβες σε στόχους σε αποστολές αέρος-εδάφους και χάρη στις κάμερες, τα ραντάρ και τους αισθητήρες του μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συλλογή πληροφοριών.

Αυτό, ωστόσο, άλλαξε τα τελευταία δέκα χρόνια καθώς η Ινδονησία έγινε ο όγδοος χρήστης μαχητικών αεροσκαφών Rafale, εκτός από το Γαλλικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία, την Αίγυπτο, το Κατάρ, την Ινδία, την Ελλάδα, την Κροατία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Ο Mathieu Durand, εκπρόσωπος της Dassault Aviation, αναφέρθηκε από το Popular Science: «Πιστεύαμε ότι το ελαφρύ και πολλαπλών ρόλων αεροσκάφος θα ήταν πιο εύκολο να πουληθεί. Αν και ήταν αμφιλεγόμενο εκείνη την εποχή, αποδίδει καρπούς τώρα».

Όχι μόνο οι υπάρχοντες χρήστες των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών αυξάνουν τις παραγγελίες τους, αλλά έχει επίσης πολλούς πιθανούς νέους πελάτες όπως η Σαουδική Αραβία, η Σερβία, η Μαλαισία, το Ιράκ, η Κολομβία και το Μπαγκλαντές.

Η ανάπτυξη του αεροσκάφους πήρε πολύ χρόνο

Το πρόγραμμα ξεκίνησε επίσημα τον Ιανουάριο του 1988, το πρωτότυπο βγήκε στον αέρα στις 19 Μαΐου 1991 και το πρώτο Rafale F1 παραδόθηκε στο Γαλλικό Ναυτικό ακριβώς μια δεκαετία αργότερα, στις 18 Μαΐου, 2001.

Έκτοτε, η Γαλλία έχει αναπτύξει αυτό το μαχητικό αεροσκάφος στο Αφγανιστάν, τη Λιβύη, το Ιράκ, τη Συρία και το Μάλι, όπου πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη αποστολή της το 2013, η οποία διήρκεσε εννέα ώρες και 35 λεπτά.

Η απόδοση στη μάχη του Rafale τεκμηριώθηκε στις παραπάνω χώρες όπου, τα αεροσκάφη Rafale «νίκησαν» τους εχθρούς τους παντού και δεν καταρρίφθηκαν ποτέ.
"Βροχή" οι παραγγελίες από το 2012 και μετά

Όταν η ινδική Πολεμική Αεροπορία (IAF), η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο, επέλεξε το Rafale έναντι των Eurofighter Typhoons το 2012, προκάλεσε απροσδόκητες παραγγελίες για τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη.

Έκτοτε, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία για 80 Rafales. Η Ινδονησία ακολουθεί τα ΗΑΕ ως προς τον αριθμό των Rafales που παραγγέλθηκαν με 42 μαχητικά αεροσκάφη. Στις 11 Αυγούστου 2023, ενεργοποίησε τη δεύτερη δόση για 18 αεροσκάφη.

Η Αίγυπτος είχε αγοράσει αρχικά 24 Rafales και είχε κάνει μια επόμενη παραγγελία για 30 ακόμη μαχητικά αεροσκάφη. Η Ινδία παρήγγειλε 36 Rafales για την αεροπορία της και έχει οριστικοποιήσει το Rafale-M (Marine) για το ναυτικό της.

Οι φονικοί πύραυλοι-βόμβες του RAFALE και οι αποστολές του

Ο κατασκευαστής αεροσκαφών, Dassault Aviation, λέει ότι η Rafale μπορεί να εκτελέσει «το μεγαλύτερο φάσμα ρόλων» με τον μικρότερο αριθμό αεροσκαφών. Μπορεί να μεταφέρει μεγάλου βεληνεκούς αέρος-αέρος Meteor, πύραυλο αέρος-αέρος Beyond Visual Range (BVRAAM) MICA, πύραυλο standoff μεγάλου βεληνεκούς SCALP, αντιπλοϊκό πύραυλο AM39 Exocet, κατευθυνόμενες με λέιζερ βόμβες και κλασικές βόμβες.

Το Rafale συμμετέχει σε αποστολές "Quick Reaction Alert" (QRA), αεροπορική άμυνα, αποστολές εναέριας αστυνόμευσης, καθήκοντα πυρηνικής αποτροπής, προβολή ισχύος και αναπτύξεις για εξωτερικές αποστολές, αποστολές βαθιάς κρούσης, αεροπορική υποστήριξη για επίγειες δυνάμεις, αποστολές αναγνώρισης και πτήσεις εκπαίδευσης πιλότων.

Διατίθεται σε τρεις εκδόσεις μονοθέσιο Rafale C για την πολεμική αεροπορία, διθέσιο εκπαιδευτικό για την πολεμική αεροπορία Rafale B και μονοθέσιο για το Navy Rafale M.

Τα Rafale B και C τέθηκαν σε υπηρεσία με τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία τον Ιούνιο του 2006, όταν ιδρύθηκε η πρώτη μοίρα. Η εταιρεία έλαβε τη σύμβαση ανάπτυξης για το αεροσκάφος προτύπου Rafale F4 τον Ιανουάριο του 2019. Η επικύρωση του πιο πρόσφατου προτύπου αναμένεται το 2024.

Όπως εξηγήθηκε από τους EurAsian Times νωρίτερα, παρά το έντονο μάρκετινγκ από τους κατασκευαστές του Rafale, ο σχετικά μικρός και αναποτελεσματικός αμυντικός τομέας της Γαλλίας φαίνεται να έχει εκπληρώσει τα όριά του με το πρόγραμμα μαχητικών.

Οι μικρές γραμμές παραγωγής δεν μπορούν να παράγουν το αεροσκάφος γρήγορα ή αποτελεσματικά, και ο γαλλικός προϋπολογισμός για έρευνα και ανάπτυξη είναι μικρότερος σε αντίθεση με τις ΗΠΑ ή τη Ρωσία.

Τα "Ινδικά" Rafales εναντίον της Κίνας

Η Ινδία αγόρασε το Rafales μέσω μιας συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης με τη Γαλλία. Τα γαλλικά μαχητικά μπήκαν στο απόθεμα της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας μόλις λίγες ημέρες αφότου η χώρα είχε μια μεγάλη συνοριακή αντιπαράθεση με την Κίνα. Και μέσα σε μια εβδομάδα από την άφιξή τους, τα τζετ αναπτύχθηκαν στο Λαντάκ, όπου ο Ινδικός Στρατός ενεπλάκη σε μεγάλες αψιμαχίες με τον PLA.

Φέτος, τον Ιούνιο, η IAF δημοσίευσε την πληροφορία ότι τέσσερα Rafales πραγματοποίησαν στρατηγική αποστολή μεγάλης εμβέλειας στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού (IOR). Τα εν λόγω μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν από τον Αεροπορικό Σταθμό Χασιμάρα στον ανατολικό τομέα και πέταξαν για πάνω από έξι ώρες, αποδεικνύοντας την ικανότητα μάχης μεγάλης εμβέλειας. Το αεροσκάφος πέταξε σε σημεία απελευθέρωσης όπλων στον Ινδικό Ωκεανό και επέστρεψε στη βάση. Η αποστολή ήταν ένα σημαντικό μήνυμα της Ινδίας προς την Κίνα, η οποία αύξησε την παρουσία της στον IOR, που παραδοσιακά θεωρείται η αυλή της Ινδίας.

Η ινδική κυβέρνηση έχει επικριθεί για την αγορά του ακριβού μαχητικού αεροσκάφους, αλλά αξιωματούχοι της Πολεμικής Αεροπορίας λένε ότι το οπλικό φορτίο του αεροσκάφους, το κάνει να αξίζει την τιμή του.

«Η Ινδία δεν είχε τίποτα να αντιμετωπίσει τον πακιστανικό AMRAAM (Advanced Medium Range Air-to-Air Missile). Η IAF έλαβε τα μαχητικά αεροσκάφη με Mica & Meteor για να αντιμετωπίσει τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς AMRAAM , ενώ τα SCALP της δίνουν τη δυνατότητα να επιχειρεί πολύ έξω από την αντιαεροπορική άμυνα του εχθρού», δήλωσε ένας απόστρατος αξιωματούχος της IAF, ζητώντας την ανωνυμία του. «Δεδομένου ότι κανείς δεν πρόσφερε παρόμοια όπλα στην Ινδία, καμία τιμή δεν μπορεί να είναι πολύ υψηλή για να τα αποκτήσει κανείς», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η αγορά των Γαλλικών μαχητικών RAFALE 4,5 γενιάς ήταν πάρα πολύ εύστοχη, εξασφαλίζοντας συνδυαστικά με τα F-16 VIPER την Ελληνική Αεροπορική κυριαρχία σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο και αποτρέποντας τα σχέδια του Ερντογάν για κατάληψη των νησιών μας.

Εκτός αυτού λειτούργησε θετικότατα στην υπογραφή αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας- Γαλλίας για κοινή άμυνα των δύο χωρών κατά τρίτης χώρας που θα ενεργήσει επιθετικά εναντίον της κυριαρχίας της μιας εκ των δύο.

Τέλος τα μεγάλης γκάμας-εμβέλειας και φονικότητας οπλικά συστήματα που φέρει το RAFALE, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα ανάληψης και εκπλήρωσης πολλαπλών αποστολών που διαθέτει, αλλά και η άριστη απόδοσή του σε πολλά πεδία μαχών μέχρι σήμερα το έχει καταστήσει περιζήτητο Διεθνώς από πολλές χώρες που θέλουν να το αποκτήσουν.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top