GuidePedia

0


Tου
Σπύρου Σουρμελίδη
Λίγες ώρες μετά την συνάντηση του με τον Ερντογάν στο Βίλνιους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ότι είναι έτοιμος για μια ολιστική και οριστική συμφωνία με την Τουρκία, η οποία “μπορεί ενδεχομένως, να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης”.
“Ο μεγάλος στόχος -δεν το έχω κρύψει ποτέ- είναι να λύσουμε τον πυρήνα της διαφοράς”, δήλωσε (Σκάι) ο κ. Πρωθυπουργός, προετοιμάζοντας την κοινή γνώμη για την δύσκολη συμφωνία με την Τουρκία.
Και επειδή έρχονται τα δύσκολα, θυμήθηκε “τον πατριωτισμό της ευθύνης, σε αντίθεση με τον πατριωτισμό που εξαντλείται σε εύκολες κορώνες”. Ξεχνώντας τα όσα ειπώθηκαν και τα όσα έγιναν απο τη ΝΔ και τα στελέχη της για τις “Πρέσπες”. Τώρα όμως έρχονται τα πολύ δύσκολα, απαιτείται συναίνεση, γι αυτό ακόμα και ο Τσίπρας έγινε “ισχυρή προσωπικότητα”.

Ήταν εμφανές ότι πλέον ο κ. Μητσοτάκης θα πορευθεί προς μία συμφωνία με την Τουρκία, για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Δηλαδή της διαφοράς για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Μόνο που τα θέματα αυτά στηρίζονται πάνω στον ορισμό του εύρους των χωρικών υδάτων! . Δηλαδή σε ένα θέμα εθνικής κυριαρχίας. Ενώ συμπαρασύρουν και θέματα άλλων θαλασσίων ζωνών όπως και το εύρος του εναέριου χώρου και του FIR . Για να προκύψει μάλιστα, προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης, πρέπει να υπάρξει Συμφωνητικό μεταξύ των δύο πλευρών, για τα θέματα που θα πάνε προς επίλυση. Θέματα στα οποία η Τουρκία συμπεριλαμβάνει την αποστρατικοποίηση των νησιών, τις γκρίζες ζώνες και πολλά ακόμα ζωτικής σημασίας ….λεπτομέρειες.
Να λοιπόν γιατί ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι οι υποχωρήσεις “… μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης”.

Συνέντευξη στο Σκάι- Η προετοιμασία της κοινής γνώμης

Είναι εξαιρετικής σημασίας τα όσα είπε ο Κ. Μητσοτάκης στην συνέντευξη του στο Σκάι, την οποία έδωσε γιατί οι εξελίξεις θα τρέξουν, άρα η επικοινωνία είναι η αρχή. Μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα απο την τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης και τα οποία δείχνουν και τους στόχους της κυβέρνησης σχετικά με την επιδίωξη της να υπάρξει συμφωνία.

– “Ο σκοπός μου είναι, ναι, να μπούμε στον πυρήνα της βασικής μας διαφοράς. Και αναφέρομαι στην διαφορά, διότι η μεγάλη μας διαφορά με την Τουρκία εξακολουθεί να είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας δηλαδή, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο”.

-Εφόσον καταφέρουμε να συμφωνήσουμε να πάμε στη Χάγη, ώστε το Διεθνές Δικαστήριο να επιληφθεί αυτής της μεγάλης εκκρεμότητας η οποία έρχεται εδώ και πολλές δεκαετίες. Αλλά προφανώς το να πάμε στη Χάγη δεν είναι μια απλή υπόθεση ούτε είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη.

– Υπάρχει δηλαδή μια μεγάλη ατζέντα, τολμηρή ατζέντα, την οποία είμαι διατεθειμένος να διερευνήσω. Αλλά και αν δεν καταφέρουμε, τελικά, να συμφωνήσουμε στο μεγάλο επίδικο, στο μεγάλο ζητούμενο, και η διαφύλαξη και μόνο του καλού κλίματος είναι μία σημαντική κατάκτηση και για τις δύο χώρες.

– Οι διερευνητικές είναι μια επιλογή, υπάρχουν και άλλες επιλογές όμως. Από τη στιγμή που ο πολιτικός διάλογος γίνεται σε επίπεδο πολιτικών προϊσταμένων, του Υπουργού, ενδεχομένως της αρμόδιας Υφυπουργού, αυτό το οποίο θέλουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα είναι ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και μια σχέση εμπιστοσύνης.

-ΕΡ: Σια Κοσιώνη: Αυτό πιθανά, πάντως, περιλαμβάνει απομείωση της κυριαρχίας έτσι όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.

– Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό είναι μία σχετική έννοια, αλλά πρέπει να σας πω ότι οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί ενδεχομένως, ναι, να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης.
Αλλά το ερώτημα είναι: θα μείνουμε με τη διαφορά αυτή ανεπίλυτη αν η ιστορία μας προσφέρει μία ευκαιρία να τη λύσουμε; Προσέξτε, θα τη λύσουμε με όρους οι οποίοι θα είναι προφανώς συμβατοί με την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων. Και επειδή είμαστε ακόμα μακριά από αυτό το σενάριο -γιατί δεν είναι μία απόφαση που την παίρνω προφανώς μόνος μου- αν ποτέ φτάναμε σε αυτό το σημείο θα είχε μείζονα ρόλο να παίξει και η Βουλή και τα κόμματα. Αλλά, ξέρετε, υπάρχουν ορισμένες πολιτικές δυνάμεις, μπορεί ορισμένοι δημοσιογράφοι που έχουν χτίσει καριέρες, χτίζοντας κάποια εικόνα από την οποία δεν θέλουν πια να αποστούν.

– Πράγματι η Τουρκία ήταν πολύ επιθετική τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εγώ σε αυτό το γραφείο το γνωρίζω πάρα πολύ καλά. Ξέρω τι δύσκολες καταστάσεις διαχειριστήκαμε, ειδικά το καλοκαίρι του 2020, όταν φτάσαμε σε σημείο απόλυτης πολεμικής ετοιμότητας, σε όλα τα επίπεδα…
(Και στην συνέχεια επικαλέστηκε τον υπεύθυνο πατριωτισμό)

– Έχω μιλήσει πολλές φορές για τον πατριωτισμό της ευθύνης, τον πατριωτισμό των πράξεων σε αντίθεση με τον πατριωτισμό που εξαντλείται σε εύκολες κορώνες. Τι είναι προς όφελος της Ελλάδας;

Είναι προς όφελος της Ελλάδας να επιλύσει τελικά με δίκαιο τρόπο και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, όπως αγωνιζόμαστε να κάνουμε εδώ και δεκαετίες, αυτή τη μεγάλη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία; Η απάντηση είναι «ναι». Αυτή είναι η άποψή μου”.

– Σία Κοσιώνη: Όμως λέτε τι; Ότι κάποιοι επένδυσαν πολιτικά ή δημοσιογραφικά σε αυτήν την οξύτητα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους», μπορεί να αναρωτιούνται κάποιοι.
Σε κάθε περίπτωση είμαστε πολύ μακριά ακόμα απ’ αυτό, αλλά σε κάθε περίπτωση εγώ έχω μία υποχρέωση, όπως το είπα στην Βουλή εξάλλου, με πολύ μεγάλη ευθύτητα, να διερευνήσω αν υπάρχει ένα παράθυρο. Σας είπα, μπορεί να μην υπάρχει και μπορεί να καταλήξουμε ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε και να επιλύσουμε -τώρα τουλάχιστον- αυτή την μεγάλη μας διαφορά. Αλλά και αυτό να συμβεί, έχουμε περάσει από περιόδους πολύ καλών σχέσεων με την Τουρκία με ανοιχτό το ζήτημα της υφαλοκρηπίδος και της ΑΟΖ -έτσι δεν είναι;- για πολλά χρόνια. Αλλά θέλω να βάζω τον πήχη των φιλοδοξιών λίγο πιο ψηλά”.

Στην συνέντευξη του ο κ. Μητσοτάκης δέχεται οτι περιμένει απο το Κογκρέσο να βάλει περιορισμούς στην Τουρκία ώστε να πάρει τα F-16.

Σε ότι αφορά το κρίσιμο ζήτημα της αναβάθμισης της Τελωνειακής Ενωσης, ΕΕ-Τουρκίας, δέχεται οτι η Αθήνα πρέπει να θέσει όρους και προϋποθέσεις προς την Τουρκία, αφήνοντας όμως και εδώ να εννοηθεί ότι θα το κάνει η….Κύπρος. Και η Ελλάδα θα ακολουθήσει:
Flash back

Λίγα χρόνια πριν στις αρχές του 2019, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε την Συμφωνία των Πρεσπών στην Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι ο Α. Τσίπρας αντάλλαξε τις “Πρέσπες” με τις …συντάξεις (Για να μην κόψει και άλλο τις συντάξεις δέχθηκε να συμφωνήσει για το μακεδονικό).

Έλεγε επίσης απο το βήμα της Βουλής μεταξύ άλλων:
“Ο Τσίπρας με μια ευκαιριακή πλειοψηφία ψήφισε την επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών…εγκαταλείπεται μια εθνική γραμμή δεκαετιών…και αυτό μπορεί να γίνει αρχή νέων δεινών …

-Δυστυχώς τα κομματικά παζάρια και ο κυνισμός του ΣΥΡΙΖΑ επεκράτησαν του εθνικού συμφέροντος….

-Ολοκληρώνει το καταστροφικό του πέρασμα και με μια εθνική υποχώρηση…

O κ. Μτσοτάκης δεσμεύτηκε οτι “Το δικαίωμα της Ελλάδας για βέτο στην ΕΕ δεν πρόκειται να το απεμπολήσω ”

-” Ζητώ απο την κυβέρνηση να σταματήσει να διχάζει τους Ελληνες

– “Κοιτάξαμε του Ελληνες στα μάτια, τους είπαμε την αλήθεια, τους εξηγήσαμε ποιο είναι το διακύβευμα . Η ΝΔ με απόλυτη ευθύνη παίρνει θέση υπέρ της εθνικής αξιοπρέπειας…καταψηφίσουμε

– Εκεί που σας φώναζαν νατος νατος ο πρωθυπουργός τώρα θα σας φωνάζουν “να τος, να τος ο Τσίπρας ο σκαφάτος”.

– «Κύριε Τσίπρα, είστε ο πιο ψεύτης, ανίκανος, αποτυχημένος πρωθυπουργός»

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top