GuidePedia

0


Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι μάχες στο Σουδάν, όπου περίπου 100 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 1.000 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τις αναφορές της Ένωσης Γιατρών. Παρά τις διεθνείς διαμεσολαβητικές προσπάθειες οι δύο στρατηγοί, ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Μπουρχάν και ο αρχηγός της παραστρατιωτικής Δύναμης Ταχείας Υποστήριξης RSF στρατηγός Ντάγκλο, δηλώνουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους. Οι απώλειες στρατιωτικών δεν έχουν ανακοινωθεί.

Και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές ισχυρίστηκαν ότι ελέγχουν τα κομβικά σημεία στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, όπου οι κάτοικοι αναζητούν καταφύγια, καθώς επικρατεί χάος και η πόλη (με πληθυσμό περίπου 6 εκατομμύρια) έχει μείνει χωρίς ρεύμα και νερό σε πολλά περιοχές. Αναφέρθηκε επίσης πως έχει διακοπεί η μετάδοση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης και σε πολλές περιοχές το internet και οι τηλεπικοινωνίες. Χθες το απόγευμα τέθηκε σε ισχύ τετράωρη κατάπαυση του πυρός για την απομάκρυνση τραυματιών και την μεταφορά τους στα νοσοκομεία, όμως από τις αναφορές των διεθνών πρακτορείων προκύπτει ότι η συμφωνία δεν τηρήθηκε. Ο στρατός του Σουδάν ενέκρινε πρόταση των Ηνωμένων Εθνών να ανοίξει ένα ασφαλές πέρασμα για επείγουσες ανθρωπιστικές περιπτώσεις για τρεις ώρες κάθε μέρα αρχής γενομένης από τις 16:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) σήμερα, όπως ανέφερε σε μια ανακοίνωση. Ο στρατός σημείωσε εντούτοις ότι θα διατηρήσει το δικαίωμα να αντιδράσει αν η ανταρτική παραστρατιωτική οργάνωση διαπράξει οποιεσδήποτε βιαιότητες.

Οι γιατροί προειδοποίησαν ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία του Χαρτούμ είναι εξαιρετικά δύσκολη και οι μάχες εμποδίζουν το προσωπικό να φτάσουν στους τραυματίες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως θάνατοι αμάχων έχουν καταγραφεί στις περιοχές του Χαρτούμ, Νότιο Κορντοφάν, Βόρειο Νταρφούρ κ.ά. Υπογραμμίζει μάλιστα πως πολλά από τα εννέα νοσοκομεία στην πρωτεύουσα που υποδέχονται τραυματισμένους άμαχους αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε αίμα, υλικά για μεταγγίσεις και σε άλλα κρίσιμης σημασίας ιατρικά εφόδια.
Οι Έλληνες του Χαρτούμ

Σε νοσοκομείο του Χαρτούμ νοσηλεύονται και οι δύο Έλληνες που τραυματίστηκαν έξω από την ορθόδοξη εκκλησία της πρωτεύουσας το απόγευμα του Σαββάτου. Ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας, Γεράσιμος Παγουλάτος, δήλωσε ότι η ζωή και των δύο τραυματιών (ηλικίας 55 και 42 ετών) δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο. Στην εκκλησία παραμένουν περίπου 15 πιστοί, ανάμεσά τους τέσσερις Έλληνες και ο μητροπολίτης Σάββας ο οποίος είναι σε επικοινωνία με την ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο (η Ελλάδα δεν έχει πρεσβεία στο Σουδάν). Το υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα ενεργοποίησε την ομάδα διαχείρισης κρίσεων και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις άλλες χώρες της ΕΕ, ώστε όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες να γίνει η απομάκρυνση των πολιτών των χωρών-μελών της ΕΕ. Εκτιμάται ότι περίπου 60 είναι οι Έλληνες που διαμένουν στο Σουδάν.



Μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ ο μητροπολίτης Σάββας είπε ότι η νύχτα ήταν ήσυχη όμως με το πρώτο φως της ημέρας ξανάρχισαν οι μάχες. Στην εκκλησία βρίσκονται ακόμη οι χριστιανοί που εγκλωβίστηκαν και εκτός των Ελλήνων και των Σουδανών είναι Αιθίοπες και Ρώσοι.

Αμετακίνητοι οι στρατηγοί

Το αεροδρόμιο του Χαρτούμ έχει κλείσει από το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου. To Διεθνές Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP) διέκοψε την αποστολή του, μετά τον θάνατο τριών μελών του προσωπικού στην περιοχή του Νταρφούρ και τον τραυματισμό πολλών άλλων εργαζομένων του.

Οι στρατηγοί Μπουρχάν και Ντάγκλο διαφωνούν για το πώς η χώρα θα πρέπει να μεταβεί σε πολιτική διακυβέρνηση. Το Σουδάν διοικείται από στρατηγούς από τότε που ένα πραξικόπημα ανέτρεψε τον πρόεδρο, Ομάρ αλ-Μπασίρ, το 2019, ο οποίος επίσης με πραξικόπημα πήρε την εξουσία. Οι RSF ισχυρίστηκαν ότι κατέλαβαν το προεδρικό μέγαρο στο Χαρτούμ, την γειτονική πόλη Οντουρμά, καθώς και τη δυτική περιοχή του Νταρφούρ και του αεροδρομίου Merowe στο βόρειο τμήμα της χώρας. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά αναφέρεται ότι ο επίσημος στρατός έχει ανακτήσει τον έλεγχο του αεροδρομίου. Το σημαντικότερο σημείο διαφωνίας των δύο στρατηγών αφορά στην ενσωμάτωση των 100.000 ανδρών RSF στο επίσημο στρατό και, φυσικά, ποιος θα ηγηθεί των Ενόπλων Δυνάμεων στη συνέχεια.

Στην περιοχή Καφούρ, βόρεια του Χαρτούμ, συγκρούσεις και οδομαχίες ξέσπασαν σήμερα τα ξημερώματα, αναγκάζοντας τους κατοίκους να αρχίσουν να απομακρύνουν τις γυναίκες και τα παιδιά από την περιοχή. Στην περιοχή Καλάκλα, νότια της πρωτεύουσας, οι κάτοικοι ανέφεραν ότι οι τοίχοι των σπιτιών τους σείονται από εκρήξεις. Αναφορές για μάχες έρχονται από το Πορτ Σουδάν, το λιμάνι ανατολικά στην Ερυθρά Θάλασσα και από τη δυτική περιοχή του πολύπαθου Νταρφούρ.



Ο Αραβικός Σύνδεσμος και οι ΗΠΑ ζήτησαν την επανάληψη των συνομιλιών μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών με στόχο την αποκατάσταση μιας πολιτικής κυβέρνησης, ενώ η Αφρικανική Ένωση ανακοίνωσε ότι στέλνει τον κορυφαίο διπλωμάτη της, Moussa Faki Mahamat, για να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί μια κατάπαυση του πυρός. Η Αίγυπτος και το Νότιο Σουδάν προσφέρθηκαν επίσης να μεσολαβήσουν μεταξύ των αντιμαχόμενων φατριών, σύμφωνα με δήλωση της αιγυπτιακής Προεδρίας. Το άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων ζήτησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η ΕΕ, όπως επίσης η Ρωσία και η Κίνα.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.




Δημοσίευση σχολίου

 
Top