GuidePedia

0


Της Sofia Stuart Leeson 
Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τα δημοκρατικά διαπιστευτήρια της Ελλάδας, με απειλές για το κράτος δικαίου, παρενόχληση αξιωματούχων ανεξάρτητων δημόσιων φορέων και εκτεταμένο εκφοβισμό δημοσιογράφων, σύμφωνα με σχέδιο έκθεσης αποστολής που διέρρευσε από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η έκθεση συντάχθηκε μετά την επίσκεψη της επιτροπής LIBE στην Αθήνα στις 6-8 Μαρτίου. Ακόμη και πριν από τη σύνταξη της έκθεσης, η επικεφαλής της αποστολής Sophie in 't Veld από την κεντρώα ομάδα Renew Europe είχε προτείνει ότι η κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα ήταν επισφαλής.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Μαρτίου, Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν ήταν διαθέσιμοι για να συναντηθούν με την αντιπροσωπεία.

Η έκθεση ανέφερε ότι, σύμφωνα με επιστολή του Έλληνα υπουργού Μεταφορών Γεωργίου Γεραπετρίτης προς τον πρόεδρο της LIBE Juan Fernando López-Aguilar, η προτεραιότητα της χώρας και της κυβέρνησης ήταν «η αντιμετώπιση του χειρότερου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην ιστορία της και όχι ενόψει της παντελούς έλλειψης πολιτικής ευπρέπειας και κοινής λογικής».

Επίσημες προσκλήσεις εστάλησαν στην Πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στον Αρχηγό της Αστυνομίας και στον πρόεδρο του ελληνικού κοινοβουλίου, αλλά έλαβαν ακυρώσεις ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, καμία επίσημη απάντηση.
Κοινωνία των πολιτών, καταγγελίες στα μέσα ενημέρωσης

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ανέφερε η έκθεση, η αντιπροσωπεία συζήτησε με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, μεταξύ άλλων, την «ανάγκη σεβασμού και ενίσχυσης της ανεξαρτησίας ορισμένων από την εθνική εποπτεία», τις αγωγές και τις διώξεις δημοσιογράφων και τις ανησυχίες σχετικά με τις «εκτεταμένες» απαιτήσεις εγγραφής για τις ΜΚΟ.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε επίσης με δημοσιογράφους για να συζητήσει τις συνεχείς επιθέσεις και πιέσεις που αντιμετωπίζουν τα μέσα ενημέρωσης, μεταξύ άλλων από υψηλόβαθμους πολιτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2022, η Ελλάδα κατέλαβε τη χειρότερη θέση μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ.

Δημοσιογράφοι εξήγησαν στους βουλευτές της ΕΕ που επισκέφθηκαν ότι τα μέλη των συνδικάτων και τα μικρά ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δυσλειτουργία των συστημάτων ασφαλείας εδώ και αρκετά χρόνια. Παρ 'όλα αυτά, ανέφερε το έγγραφο που διέρρευσε, κανένα από αυτά τα σοβαρά ελλείμματα δεν «παρουσιάστηκε επαρκώς» στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης.

Σοβαρές ανησυχίες για το κράτος δικαίου

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν επίσης ότι υπάρχουν «σοβαρές ανησυχίες» για «πολύ σοβαρές απειλές» για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι το σύστημα ελέγχων και ισορροπιών, «απαραίτητο για μια ισχυρή δημοκρατία», έχει υποστεί μεγάλη πίεση, ενώ το δικαστικό σύστημα είναι «εξαιρετικά» αργό και αναποτελεσματικό.

Τα συμπεράσματα ανέφεραν επίσης ότι η πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης απειλείται, καθώς ένας μικρός αριθμός ολιγαρχών κατέχει τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης στη χώρα, αναφερόμενοι στο πρόβλημα της ελλιπούς αναφοράς σε ορισμένα θέματα, όπως το σιδηροδρομικό ατύχημα στα Τέμπη.

Η έκθεση ανέδειξε σημαντικές ανησυχίες σχετικά με την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση και τον «περιορισμό των εξουσιών» των υπαλλήλων ανεξάρτητων δημόσιων φορέων, καθώς και την παρενόχληση και τον εκφοβισμό τους.

Σε αυτές περιλαμβάνονται ο Διαμεσολαβητής, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων και η Αρχή για την Ασφάλεια των Επικοινωνιών και την Προστασία της Ιδιωτικής Ζωής. Οι ευρωβουλευτές τόνισαν επίσης ότι η Εθνική Υπηρεσία Διαφάνειας «δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματική», με παρατεταμένες ανησυχίες για την ανεξαρτησία της.

Η έκθεση καλεί την κυβέρνηση να άρει αμέσως τους περιορισμούς που επιβάλλονται στις ΜΚΟ και τους δημοσιογράφους που κάνουν ρεπορτάζ για τη μετανάστευση και να υποστηρίξει και να ενισχύσει όλες τις πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στη διαφάνεια σε αυτά τα θέματα.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top