Τα στρατόπεδα αρχίζουν και διαμορφώνονται: Ρωσία, Κίνα, Ιράν και ίσως Τουρκία με άλλες μεγάλες χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής και απέναντι οι χώρες του ΝΑΤΟ με τους συμμάχους του! Λέτε;
του Νίκου ΠαναγιωτόπουλουΚαι ξαφνικά μας προέκυψε το θέμα «Ταιβάν», φυσικά για τους υποψιασμένους όχι και τόσο ξαφνικά. Ταιβάν, Κόσοβο αλλά και η Τουρκική επιθετικότητα είναι τα σημεία του πλανήτη που συγκεντρώνουν τις θερμές ζώνες έντονων ανταγωνισμών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανάφλεξη στον πλανήτη. Και από τη στιγμή που ο Πούτιν αποφάσισε να ξεθάψει το «τσεκούρι» του πολέμου άνοιξε η όρεξη.
Για να δούμε, όμως, τι έχει συμβεί ιστορικά, το 1949, ο Μάο Τσετούνγκ κηρύσσει την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στο Πεκίνο, αφού έχει κερδίσει τον εμφύλιο. Οι εθνικιστικές δυνάμεις της Kuomintang υπό τον Τσανγκ Κάι-Σεκ κατέφυγαν στην Ταϊβάν, σχημάτισαν κυβέρνηση, της έδωσαν το επίσημο όνομα «Δημοκρατία της Κίνας» και απαγόρευσαν κάθε σχέση ανάμεσα στο νησί και την κομμουνιστική Κίνα. Η Ταϊβάν το 1950 έγινε σύμμαχος των ΗΠΑ που βρισκόταν σε πόλεμο με την Κίνα στην Κορέα, ενώ το 1979, στη συνέχεια η Ουάσινγκτον διέρρηξε τις διπλωματικές της σχέσεις με την Ταϊβάν προκειμένου να αναγνωρίσει την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Όμως, το αμερικανικό Κονγκρέσο με τον δικό του τρόπο επέτρεψε τη χορήγηση στην Ταϊβάν στρατιωτικής βοήθειας- και μέχρι σήμερα παραμένει ο πρώτος προμηθευτής στρατιωτικού υλικού- προκειμένου να εξασφαλίσει την άμυνα της. Την ίδια στιγμή όμως απέφυγε μια ξεκάθαρη θέση για το αν θα επέμβουν οι ΗΠΑ στρατιωτικά ή όχι για την άμυνα της Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής, σήμερα το κάνουν.
Η Ταϊβάν έγινε η οικονομία με την υψηλότερη απόδοση στην Ασία το 2020 και μάλιστα ξεπέρασε την Κίνα για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια. Η Κίνα, παρά το παρελθόν, είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ταϊβάν. Στο νησί της Ανατολικής Ασίας, όπου ξαφνικά όλοι ψάχνουμε να βρούμε στον χάρτη, υπάρχει μία εταιρεία από την οποία εξαρτάται η τεχνολογία αιχμής ολόκληρου του πλανήτη. Γιατί χωρίς τα μικροτσίπ τα TSMC δεν θα λειτουργούσαν τα λάπτοπ, τα κινητά τηλέφωνα, ψυγεία, φούρνοι μικροκυμάτων, πλυντήρια ή και τα αυτοκίνητά μας. Ακόμη και οι στρατοί του κόσμου τα έχουν απόλυτη ανάγκη.
Οι νέοι, προηγμένοι ημιαγωγοί θα τροφοδοτούν ένα νέο άλμα στις αναδυόμενες τεχνολογίες της κβαντικής πληροφορικής, της Τεχνητής Νοημοσύνης, της αυτόνομης οδήγησης και των 5G τηλεπικοινωνιών. Αυτοί οι προηγμένοι αγωγοί είναι τα τσιπ με μέγεθος 5 και 3 νανομέτρων. Η Ταϊβάν θεωρείται παγκόσμια υπερδύναμη στα τσιπ 3 και 5 νανομέτρων. Η Ταϊβάν των 22 εκατ. κατοίκων, θεωρεί πως είναι ανεξάρτητο κράτος, με την επίσημη ονομασία Δημοκρατία της Κίνας, όμως η Κίνα την θεωρεί επαρχία της.
Η παγκόσμια αναταραχή που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία ωχριά μπροστά στο τι θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση ανάφλεξης στην περιοχή που θυμίζει λίγο από Αιγαίο. Γιατί; Η ανεξάρτητη Ταϊβάν κόβει την πρόσβαση της Κίνας στον Ειρηνικό. Κάτι σαν το Καστελόριζο και την Τουρκία, όπου το σύμπλεγμα της Μεγίστης κόβει την πρόσβαση της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επίσης το αρχιπέλαγος Σενκάκου αποτελείται από 5 νησίδες και 3 βραχονησίδες οι οποίες είναι ακατοίκητες και βρίσκονται περίπου 120 μίλια βορειοανατολικά της Ταϊβάν. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 έρευνες στην γύρω θαλάσσια περιοχή ανέδειξαν την πιθανότητα ύπαρξης αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο υπέδαφος και το εν λόγω γεγονός - σύμφωνα με πολλούς αναλυτές - είναι η αιτία που το καθιστούν «μήλον της έριδος». Οι νησίδες τελούν υπό ιαπωνική διοίκηση, την οποία αμφισβητούν έντονα η Κίνα και η Ταϊβάν. Οι ΗΠΑ έχουν προετοιμαστεί και θέλοντας να μειώσουν την δραστηριότητα της Κίνας στον Ειρηνικό, δημιούργησαν το AUKUS (σ.σ. από τις λέξεις Australia, United Kingdom και United States). Το τριμερές σύμφωνο ασφαλείας μεταξύ της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοινώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2021 για την περιοχή Ινδο-Ειρηνικού. Οι ΗΠΑ εδώ και 20-30 χρόνια εξοπλίζουν σαν… αστακό την Ταϊβάν, στην οποία έχουν δώσει και F-16 Viper, τα ίδια με της Ελλάδας.
Η Ουάσιγκτον θέλει να κόψει την κινητικότητα της Κίνας στον Ειρηνικό, και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της, η αντίδραση της Κίνας θεωρείται δεδομένη. Και αν ο πόλεμος στην Ουκρανία φόβισε για μια γενικευμένη σύρραξη, τότε η ανάφλεξη στην περιοχή θα ήταν το προοίμιο ενός Παγκόσμιου πολέμου. Να θυμίσω ότι πριν την έναρξη του Α΄ Παγκόσμιου πολέμου, κανείς δεν τον προέβλεπε, όλοι περίμεναν έναν Ελληνοτουρκικό αλλά ευτυχώς για εμάς διαψεύστηκαν και δυστυχώς για τον πλανήτη. Σήμερα, όλοι περιμένουν μια σύγκρουση στο Αιγαίο και το Ανατολικό Αιγαίο. Έσκασε ο πόλεμος στην Ουκρανία και τώρα η καυτή αντιπαράθεση για την Ταϊβάν.
Δημοσίευση σχολίου