GuidePedia

0


Αμπντουλάχ Μποζκούρτ/Στοκχόλμη
Τα τελευταία χρόνια ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν αδυσώπητος στις προσπάθειές του να υλοποιήσει μια μυστική υπόσχεση που έδωσε στον εσωτερικό του κύκλο πριν από μια δεκαετία, η οποία ήταν να διαταράξει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ όταν είχε την ευκαιρία και να εδραιώσει την εξουσία του.

Εν όψει της επερχόμενης συνόδου κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, το ιστορικό του Προέδρου Ερντογάν δείχνει ότι έχει εκπληρώσει σε κάποιο βαθμό την υπόσχεσή του, οδηγώντας σε σφήνα μεταξύ συμμάχων του ΝΑΤΟ και Τουρκίας σε αρκετά ζητήματα.

Η υπόσχεση αποκαλύφθηκε το 2011 από Τούρκους ερευνητές οι οποίοι ερευνούσαν το δίκτυο Quds Force του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν στην Τουρκία.

"Όταν έχω την ευκαιρία, ξέρω τι να κάνω με το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη και το Ισραήλ. Θα κάνω τις μητέρες τους. Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ είναι τόσο τρομοκρατικές όσο το Ισραήλ", δήλωσε ο Ερντογάν, τότε πρωθυπουργός και διευθύνων της κυβέρνησης, στους νομοθέτες του σε ιδιωτική συνάντηση.

Τα εξωφρενικά σχόλια που εκφώνησε ο Ερντογάν έγιναν κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικά με την προτεινόμενη δημιουργία νέας βάσης ραντάρ στην περιοχή Kürecik της Μαλάτια, στο πλαίσιο του συστήματος πυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ, το οποίο συνεργάζεται με αναχαιτιστικά πυραύλων στη Ρουμανία και την Πολωνία.

Ο Ερντογάν ήταν σαφές ότι δεν ήταν ευχαριστημένος με τα σχέδια του ΝΑΤΟ που καθορίστηκαν στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Λισαβόνας το 2010, αλλά εκείνη την εποχή αισθάνθηκε ότι έπρεπε να πάει μαζί τους μπροστά στις πιέσεις του στρατού και άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών που θεωρούσαν το Ιράν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας. Η τουρκική κυβέρνηση είχε μακρές συνομιλίες με τις ΗΠΑ, ιδίως για την ονομασία του Ιράν ως απειλή για τη συμμαχία και την πιθανή ανταλλαγή πληροφοριών με το Ισραήλ.

Ο Ερντογάν αισθανόταν ιδιαίτερα τη θερμότητα στο εσωτερικό του τουρκικού στρατού, ο οποίος υποστήριξε το σχέδιο του ΝΑΤΟ, και δεν είχε εδραιώσει αρκετή δύναμη στα χέρια του για να ξεπεράσει αυτή την αντίσταση. Τον Σεπτέμβριο του 2011 Τούρκοι αξιωματούχοι υπέγραψαν μνημόνιο με τις ΗΠΑ για την ανάπτυξη του αμερικανικού ραντάρ στο Kürecik, στο πλαίσιο ενός συστήματος πυραυλικής άμυνας που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ και έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τα ευρωπαϊκά μέλη της συμμαχίας από τις πυραυλικές απειλές.

Ο Χιερεττίν Τσάκμακ, σκληροπυρηνικός Ισλαμιστής βουλευτής από την επαρχία Μπούρσα και ύποπτος στην έρευνα του IRGC, ήταν μεταξύ των παρευρισκόμενων στην ιδιωτική συνάντηση με τον Ερντογάν. Ο άλλος νομοθέτης ήταν ο Σερασέτιν Καραγιαγκίζ, βουλευτής από την επαρχία Μους και ένας άλλος Ισλαμιστής πολιτικός.

Στις 19 Οκτωβρίου 2010 και οι δύο νομοθέτες ανέφεραν τι τους είπε ο Ερντογάν για τη βάση των ραντάρ σε ένα ανώτερο περιουσιακό στοιχείο της Δύναμης Κουπς που ονομάζεται Hüseyin Avni Yazıcıoğlu, ένας καταδικασμένος εγκληματίας που είχε εκτίσει ποινή για τρομοκρατικές κατηγορίες σε σχέση με τη Δύναμη Κουντς στο παρελθόν. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε χώρο στο λόφο Τσαμλίτσα της Ιστανμπούλ, ο οποίος έχει θέα στον Βόσπορο. Ο Yazıcıoğlu συνέταξε αργότερα μια έκθεση σχετικά με τις λεπτομέρειες της συνομιλίας και την παρέδωσε στον χειριστή του, Naser Ghafari.

Η έκθεση μαζί με δεκάδες άλλα έγγραφα πληροφοριών που συγκέντρωσε η Yazıcıoğlu αποκτήθηκε από την αστυνομία όταν η δυσαρεστημένη σύζυγος του Yazıcıoğlu Kamile αποφάσισε να καταγγείλει τον σύζυγό της αφού οι δυο τους είχαν συζυγικά προβλήματα. Η αστυνομία αρχικά δεν έδωσε μεγάλη προσοχή στους ισχυρισμούς της συζύγου, και οι τοπικές αρχές επιβολής του νόμου στην Προύσα, όπου ανέφερε για πρώτη φορά μπαταρία από τον σύζυγό της, αντιμετώπισαν την υπόθεση ως απλή οικιακή αναταραχή.

Ωστόσο, όταν η σύζυγος παρέδωσε έγγραφα, χειρόγραφες σημειώσεις και ψηφιακό υλικό, όπως μονάδες flash, η αστυνομία συνειδητοποίησε τη σοβαρότητα του θέματος και ενημέρωσε το αντιτρομοκρατικό τμήμα της αστυνομίας της Ιστανμπούλ, το οποίο εργαζόταν σε έρευνα της Quds Force. Η αστυνομία διεξήγαγε τη δική της ανεξάρτητη έρευνα, τηλεγράφησε τα τηλέφωνα του Yazıcıoğlus, παρακολούθησε τους Ιρανούς χειριστές και άλλους υπόπτους και επαλήθευσε τους ισχυρισμούς της συζύγου. Προς έκπληξη των ερευνητών, ο Γιαζιτσίογλου αποδείχθηκε στενός φίλος του Χακάν Φιντάν, επικεφαλής της Τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT.

Οι σκέψεις του Ερντογάν για τη βάση ραντάρ του ΝΑΤΟ ανακαλύφθηκαν σε ένα φλασάκι που παρείχε η σύζυγος στο Αστυνομικό Τμήμα της Ιστανμπούλ το 2011. Έκθεση της αστυνομίας με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου 2011 και εξουσιοδοτήθηκε από το Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Ιστανμπούλ 14ου Δικαστηρίου, έδειξε ότι οι ειδικοί πληροφορικής είχαν ανακτήσει όλα τα έγγραφα από τη μονάδα δίσκου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είχαν διαγραφεί. Η έκθεση, η οποία εισήχθη στον αποδεικτικό φάκελο στο πλαίσιο ποινικής έρευνας με την υπ' αριθ.

Σύμφωνα με την έκθεση της αστυνομίας, το έγγραφο με τίτλο "FÜZE KALKANI GÖRÛŞLER.doc" δημιουργήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2010 και προσπελάστηκε για τελευταία φορά στις 3 Ιουλίου 2011. Η πλήρης μετάφραση του εγγράφου έχει ως εξής:

"Τοποθεσία: Κωνσταντινούπολη, Λόφος Τσαμλίκα.

"Ημερομηνία: 19 Οκτωβρίου 2010

"Σερασετίν Καραγιαγκίζ, αναπληρωτής από την επαρχία Μους / Hayrettin Çakmak, αναπληρωτής από την Προύσα (και επτά γνωστοί)

"Η Seracettin Bey αναφέρει ότιη Turkey είχε μετατρέψει στο παρελθόν την ιρανική συνοριακή περιοχή της σε πρώτη γραμμή [μάχη] για τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ. Αλλά σήμερα η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε αυτή την περιοχή να γίνει πρώτη γραμμή και αντιστέκεται σε τέτοιες προσπάθειες. Προχωρεί μάλιστα πέρα από αυτό ενισχύοντας ταχέως τους δεσμούς της με το Ιράν και άλλες γειτονικές χώρες, ενισχύονταςτιςαιωνόδοξες,λεκτικές και στρατιωτικέςσυγκρούσεις και ενισχύοντας τις.

"Αυτή τη στιγμή, οι πιέσεις των ΗΠΑ προς την Τουρκία για αντιπυραυλική ασπίδα δεν είναι καλοπροαίρετες. Στο παρασκήνιο αυτής της απαίτησης που έχει ως στόχο να περιορίσει την Τουρκία βρίσκεται μια προσπάθεια ναεξομαλουμε μετους γείτονές μας. Όπως ήταν στο παρελθόν, θέλουν να θέσουν την Τουρκία σε μια σχέση μονομερούς εξάρτησης [με το ΝΑΤΟ/Δύση]. Η κατάσταση αυτή είναι μια παγίδα που θαδιαψεύσουν όλες τις σχέσεις που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία οκτώ χρόνια. Και ο Ταγίπ Μπέηείναι έναware o ftδικό του, σκέφτεται το ίδιο και λέει τα ίδια πράγματα.

(Εδώ, ο κ. Χαϊρέττιν παρεμβαίνει στη συζήτηση και προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός [Ερντογάν] είπε: «Όταν έχω την ευκαιρία, ξέρω τι να κάνω με το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη και το Ισραήλ. Θα κάνω τις μητέρες τους. Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ είναι τόσο τρομοκρατικές όσο το Ισραήλ."

"Σερακετίν Μπέη: Δεν θέλουν μια Τουρκία που θα είναι αυτοσυντηρούμενη. Είναι επίσηςσημαντικό να γνωρίζουμε ότι η διακοπή του Ιράν είναι ένας σημαντικός στόχος για αυτούς, και γι 'αυτό είναι επιτακτική ανάγκη η Τουρκία να είναι στο πλευρό τους. Επιπλέον, ο κ. Ταγίπ δεν θέλει να χάσει τίποτα από αυτό το σημείο και μετά. Θέλει να έχει επιρροή στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Αν συνεχίσουμε όπωςθέλουν οι ΗΠΑ σε αυτή την αντιπυραυλική ασπίδα, θα αρνηθούμε αυτά που έχουμε πει και κάνει μέχρι στιγμής. Ο Ταγίπ που γνώρισα θα χαλάσει αυτό το [σχέδιο του ΝΑΤΟ]".


Το 2014, ο Ερντογάν κατάφερε να αποσιωπήσει την έρευνα της Δύναμης Κουντς και απέλυσε τους αρχηγούς της αστυνομίας και τους εισαγγελείς που συμμετείχαν στην έρευνα, η οποία ενοχοποιούσε τους ανώτερους βοηθούς του. Το 2016, επέφερε σοβαρό πλήγμα στο ΝΑΤΟ εξαπολύοντας μαζική εκκαθάριση σχεδόν όλων των αξιωματικών του φιλοτουτοϊκού προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των δύο τρίτων όλων των στρατηγών και ναυάρχων από τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό της συμμαχίας, χρησιμοποιώντας ένα ψευδές πραξικόπημα με σημαία ως πρόσχημα.

Ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα συμμορφωθεί με τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν και δεσμεύθηκε να τις υπονομεύσει συνεργαζόμενη με την ιρανική κυβέρνηση. Σε μια πρωτοφανή κίνηση, ο Αρχηγός γενικού επιτελείου Στρατηγός Χουλουσί Ακάρ επισκέφθηκε τον Ιρανό ομόλογό του, ο οποίος επίσης αργότερα έγινε δεκτός στην Τουρκία. Υπεγράφησαν πολλαπλές συμφωνίες με το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων πρωτοκόλλων ασφαλείας.

Ο Ερντογάν κινήθηκε επίσης πιο κοντά στη Ρωσία και μάλιστα αγόρασε ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς παρά τις έντονες αντιρρήσεις των συμμάχων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Χρησιμοποίησε κάθε ευκαιρία για να υπονομεύσει την ενότητα της συμμαχίας αποκλίνοντας από τις αξίες, τους στόχους και τους στρατηγικούς στόχους του ΝΑΤΟ, συγκρούοντας με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, τη Συρία, το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν και οι συνεργάτες του άρχισαν επίσης να διασκεδάζουν με την ιδέα να διακόψουν την πρόσβαση των συμμάχων του ΝΑΤΟ στην Αεροπορική Βάση του Ιντσιρλίκ, όπου αναπτύχθηκαν στρατεύματα των ΗΠΑ και της συμμαχίας, καθώς επίσης να κλείσουν τη Βάση Ραντάρ Kürecik.

Η φερόμενη εμπλοκή του Ιντσιρλίκ, όπου αναπτύχθηκαν στρατεύματα και στρατιωτικά μέσα των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων του ΝΑΤΟ, στη στρατιωτική κινητοποίηση της 15ης Ιουλίου 2016 ήταν ένα σημαντικό μέρος της κυβερνητικής ιστορίας στο πραξικόπημα της ψευδούς σημαίας, με Τούρκους αξιωματούχους να κατηγορούν δημοσίως τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, ειδικά τις ΗΠΑ, ότι βρίσκονται πίσω από την απόπειρα των πουτσιστών. Δεν έχουν παρουσιαστεί στοιχεία από την κυβέρνηση για να υποστηρίξουν κατηγορίες ότι οι ΗΠΑ ή άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμμετείχαν στη στρατιωτική κινητοποίηση εκείνο το βράδυ.

Τον Ιανουάριο του 2018 ο υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT ότι είχε παραδώσει στον τότε υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον τα αιτήματα του τουρκικού λαού σχετικά με το İncirlik κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Βανκούβερ. Τον Ιούλιο του 2018 ο Ερντογάν έθεσε για πρώτη φορά το ζήτημα του κλεισίματος της αεροπορικής βάσης İncirlik στους Αμερικανούς, ακολουθούμενο από παρόμοια σχόλια από τον νεο-εθνικιστή σύμμαχό του Doğu Perinçek.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top