GuidePedia

0

Σαλίμ Κάχραμαν
Καθώς η Άγκυρα επεκτείνει τις δραστηριότητές της για την εξερεύνηση ενέργειας σε περιοχές κοντά στα ελληνικά νησιά, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι έχει αυξηθεί το δυναμικό για μια στρατιωτική αναμέτρηση με την Ελλάδα.

Η συνεχιζόμενη αναζήτηση της Τουρκίας για ενεργειακούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο έχει ήδη προκαλέσει εντάσεις με την Ελλάδα, η οποία βλέπει τις τουρκικές γεωτρήσεις ως παραβίαση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου.

Τα τουρκικά εργαλεία γεωτρήσεων και σεισμικής έρευνας λειτουργούν στα ύδατα γύρω από την Κύπρο από τις αρχές του τρέχοντος έτους και μόλις αυτή την εβδομάδα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντόνμεζ δήλωσε ότι το Yavuz θα ξεκινήσει τις εργασίες γεώτρησης σε μια νέα περιοχή της ανατολικής Μεσογείου τις επόμενες ημέρες. Τα ναυτικά πολεμικά πλοία που υποστηρίζουν αυτά τα τουρκικά τρυπάνια έχουν πραγματοποιήσει ασκήσεις στην περιοχή σε μια έκθεση της στρατιωτικής δύναμης της Τουρκίας.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν βιώσει επί δεκαετίες τακτικές κρίσεις για διαμάχες σχετικά με τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες τους και η στενή εγγύτητα των πολεμικών πλοίων τους στις αμφισβητούμενες θάλασσες εγείρει τον κίνδυνο αντιπαράθεσης. Πέρυσι, τα τουρκικά και τα ελληνικά  πλοία συγκρούστηκαν δύο φορές, αφήνοντας ένα ελληνικό περιπολικό πλοίο βαριά κατεστραμμένο σε μία περίπτωση.

Οι εντάσεις στο Αιγαίο έχουν χαλαρώσει τους τελευταίους μήνες καθώς η Τουρκία έχει επικεντρωθεί στις δραστηριότητες εξερεύνησης και έρευνας γύρω από την Κύπρο. Η Ελλάδα αντιτίθεται στις δραστηριότητες της Τουρκίας, αλλά δεν έχει πραγματοποιήσει άμεση παρέμβαση, παρόλο που είναι κράτος εγγυήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αλλά με την αποστολή του  σκάφους Oruçreis τον Αύγουστο στην περιοχή κοντά στο Καστελόριζο, ένα ελληνικό νησί, από την μεσογειακή επαρχία Αντάλια της Τουρκίας, η Άγκυρα αύξησε τον κίνδυνο σοβαρής αντιπαράθεσης με την Ελλάδα.

Μιλώντας υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, ένας πρώην Έλληνας ναυτικός αξιωματικός είπε στον Αχβάλ ότι πιθανότατα η Τουρκία θα περάσει μια «κόκκινη γραμμή» για την Ελλάδα αν αρχίσει να επιχειρεί οικονομικές δραστηριότητες όπως γεωτρήσεις ή σεισμικές έρευνες στην περιοχή νότια του Καστελόριζο.

Η απάντηση της Ελλάδας σε μια τέτοια παραβίαση θα είναι μια πολιτική απόφαση που θα βασίζεται στο «πόσο επιθετικές θα είναι οι ενέργειες της Τουρκίας, αλλά για πρώτη φορά μπορώ να πω ότι οι στρατιωτικές επιλογές βρίσκονται σίγουρα στο τραπέζι», ανέφερε.

Οι δράσεις που λαμβάνει η Τουρκία στη Μεσόγειο και το Αιγαίο εξαρτώνται από το αν το Υπουργείο Εξωτερικών ή ο στρατός κερδίζει το προβάδισμα στη χάραξη πολιτικής, δήλωσε ο Serhat Güvenç, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο Kadir Has της Ιστανμπούλ.

"Το Υπουργείο Εξωτερικών ανησυχεί για τη διατήρηση της Κύπρου και των υποθέσεων του Αιγαίου. Υποθέτουν ότι αν επιλυθεί μια σύγκρουση, η άλλη θα επηρεαστεί θετικά », δήλωσε ο Γκιβεντς. "Μετά από 60 γύρους διερευνητικών συνομιλιών για το Αιγαίο, οι διπλωμάτες έχουν σχεδόν αποφασίσει πώς να λύσουν τα προβλήματα του Αιγαίου".

Η στάση των τούρκων ναυτικών στρατηγικών είναι πολύ πιο γελοία.

"Το ναυτικό θεωρεί το Αιγαίο και τη Μεσόγειο ως σύνολο. Έτσι, έχουν έναν σκληρότερο τρόπο να εξετάσουν το θέμα. Νομίζουν ότι θα πρέπει να χειριστούμε όλο αυτό το ζήτημα (τις θαλάσσιες διαμάχες), αν χρειαστεί, μέσα από μια σύγκρουση ", δήλωσε ο Güvenç.

Οι αυξανόμενες εντάσεις στις δύο θάλασσες έχουν ήδη οδηγήσει σε αντιπαραθέσεις, και η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπουν τις τουρκικές ναυτικές δραστηριότητες γύρω από την Κύπρο ως παράνομες.

Ωστόσο, το Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας, ανώτερος συνάδελφος Gallia Lindenstrauss, αναφέρει ότι η Τουρκία είναι πιθανό να ασκήσει μεγαλύτερη προσοχή στα ελληνικά νησιά και υπάρχουν μηχανισμοί για την αποτροπή μιας αντιπαράθεσης μεταξύ των χωρών.

«Παρά τις προκλητικές εντυπώσεις, η Τουρκία πιθανότατα θα ασκεί μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα στις ναυτικές της δραστηριότητες έναντι της Ελλάδας απ 'ό, τι έκανε στην εγγύτητα της Κύπρου, καθώς η τιμή είναι υψηλότερη. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο μέλος της ΕΕ, αλλά και μέλος του ΝΑΤΟ ", ανέφερε.

Τα τουρκικά ναυτικά πλοία μπλοκάρουν τους εταίρους της Κύπρου από τη γεώτρηση του νησιού αρκετές φορές το περασμένο έτος και κλιμάκωσε τις εντάσεις φέτος κάνοντας μεγάλη ναυτική άσκηση κοντά στο νησί.

Καθώς η Τουρκία αύξησε τη στρατιωτική της παρουσία στο νησί, οι Ηνωμένες Πολιτείες προώθησαν τη νομοθεσία που θα της επιτρέψει να πουλήσει όπλα στην Κύπρο, ενώ παράλληλα θα εντείνει την στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα .

Αυτές οι κινήσεις από την Ουάσινγκτον έρχονται σε μια αμφισβητούμενη περίοδο στην ανατολική Μεσόγειο και συνέπεσαν με μια διεύρυνση της διαμάχης στις σχέσεις της με την Τουρκία, η οποία απογοήτευσαν τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ αγοράζοντας φέτος ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών διαταράχτηκαν επίσης από διαφορετικές πολιτικές στη Συρία, όπου η Τουρκία επιθυμεί να απομακρύνει από το έδαφός της τις κουρδικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

"Στην πραγματικότητα, η εντατικοποίηση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας είναι εν μέρει το αποτέλεσμα της κρίσης στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας και συνεπώς τα επιθετικά βήματα της Άγκυρας μπορεί να ωθήσουν ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον", δήλωσε ο Lindenstrauss.

Σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό, μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι απίθανο. Ωστόσο, πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να βασίζεται σε άλλες χώρες της περιοχής εάν ξεσπάσει μια σύγκρουση.

"Δεν πρόκειται για αμυντική συμμαχία και δεν περιμένω ακραίες τουρκικές πράξεις, τόσο πέρα ​​από ρητορική υποστήριξη και ίσως συμβολικές κοινές ασκήσεις, δεν τους βλέπω να κάνουν πολλά άλλα", ανέφερε.

Παρ 'όλα αυτά, η Ελλάδα φαίνεται να είναι ένα βήμα μπροστά από την Τουρκία με την πολιτική υποστήριξή της στην περιοχή.

Η Ελλάδα έχει αναπτύξει στρατιωτικές, οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, σημαντικούς ανταγωνιστές της Τουρκίας που έχουν και οι δύο συνάψει ενεργειακές συμφωνίες με την Κύπρο.

Η Αθήνα ενισχύεται όλο και περισσότερο από την υποστήριξη της Ουάσιγκτον, η οποία διεξάγει διμερείς συναντήσεις με Έλληνες αξιωματούχους για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Ως εκ τούτου, η θέση της Τουρκίας περιπλέκεται από την αυξανόμενη αίσθηση απομόνωσής της στην περιοχή. Η Τουρκία πρέπει να βρει νέους συμμάχους για την επίλυση παλαιών προβλημάτων.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top