GuidePedia

0

Πιθανά σενάρια που μπορεί να οδηγήσουν σ΄ένα Kazan -Kazan, win - win για όλους

Δρ. Δημήτρης Σταθακόπουλος* 
Μετά την πρώτη άφιξη των S400 στη γείτονα, μπορούμε να πιθανολογησουμε τα εξής:

Ο Πρόεδρος Τράμπ άσκησε σκληρή κριτική στον Ομπάμα και τους δημοκρατικούς, διότι αυτοί οδήγησαν την Τουρκία στην αγορά των S400, όταν την απέκλεισαν από την αγορά των Patriot , η δε εσωτερική διαμάχη των ΗΠΑ, καλά κρατεί. Αναδύεται σε ”πάσα στάση της δίκης″ όπως λέμε στα Νομικά.

Ο Πρόεδρος Τράμπ δεν έχει φοβηθεί να ″κλείσει″ το κράτος και γενικά να τα βάλει με το ”βαθύ κράτος″ των ΗΠΑ. Μάλλον η περίπτωση με τους S400 και την Τουρκία είναι άλλη μία τέτοια περίπτωση.

Τι θα μπορούσαν να ωφεληθούν οι ΗΠΑ από την ανοχή αγοράς και αποθήκευσης των S400 από την Τουρκία;

Πρακτικά, να έρθουν οι πύραυλοι αυτοί στα ΝΑΤΟϊκά χέρια, μέσω Τουρκίας, χωρίς να χρειάζεται να κατασκοπεύουν στην Ρωσία, Κριμαία, Αλγερία, στην Κίνα ή στη Λευκορωσία που τους έχουν ( μελλοντικά και η Ινδία, ίσως και η Αίγυπτος, Κατάρ κ.ά ).

Σκοπός η λήψη αντίμετρων για να μην εγκλωβίζονται τα F35 απ′ αυτούς, αφού οι τεχνικοί των ΗΠΑ, έχοντάς τους στα χέρια τους, θα βρουν τον τρόπο.

Στη συνέχεια οι ΗΠΑ θα πωλήσουν και Patriot στην Τουρκία, και φυσικά και F35, αφού Νομικά / Δικαστικά και παρά τον CAATSA, δηλ. το νόμο για την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (Countering America′s Adversaries Through Sanctions Act), η Τουρκία πιθανολογώ θα δικαιωθεί. Εξάλλου δεν είδαμε κυρώσεις κατά της Ινδίας που πήρε S400.

Στα πιθανολογούμενα παραπάνω πλαίσια βγαίνουν όλοι κερδισμένοι: Οι ΗΠΑ θα έχουν μέσω Τουρκίας S400 στα χέρια τους (σε βαθιά αποθήκευση είτε στην Τουρκία, είτε στο Κατάρ, σύμμαχο της Τουρκίας, που θέλει να πάρει S400, - και μάλλον πλήρωσε αυτούς της Τουρκίας - ), θα πωλήσουν και Patriot στην Τουρκία και φυσικά αφού θα έχει λυθεί το όλο θέμα , θα συνεχιστεί και το Project F35.

Από την άλλη, η Ρωσία θα έχει ”μπεί στο μάτι ” του ΝΑΤΟ πως παρά τις κυρώσεις, αυτή πουλάει στρατιωτικά προϊόντα, σε συμμάχους και μέλη του ΝΑΤΟ, θα έχει πουλήσει την ήδη παλιά τεχνολογία της ( S400, για να μην της ξεμείνει το εμπόρευμα ) ενώ η ίδια βρίσκεται ήδη σε άλλο επίπεδο (S500ή 55R6M ”Triumfator-M″ κ.ά), η δε Τουρκία με τις αγορές αυτές S400, Patriot, F35 παρότι της στοίχησαν ακριβά, στο στρατηγικό και ηθικό σκέλος υπεροχής αποδεικνύει πως δεν είναι τυχαία G20, βασικός πυλώνας του ΝΑΤΟ, μεγάλος αγοραστής οπλικών συστημάτων και επομένως ισχυρή δύναμη στην περιοχή, αλλά και παγκόσμια.

Θα έχουμε ένα Kazan -Kazan, win - win για όλους λοιπόν. ΗΠΑ. Ρωσία , Τουρκία . Σχέσεις και συμμαχίες συμφερόντων που δεν χαλάνε και όσο ο Τούρκος Πρόεδρος τις αποδέχεται , δεν κινδυνεύει η θέση του.

Ο Ερντογάν, φυσικά και ξέρει τα όριά του, φυσικά και επιμελείται των συμφερόντων της χώρας του και του εαυτού του (εμείς το λέμε πρόκληση, αυτός το λέει επιμέλεια. Εμείς {όχι εγώ}, τον λέμε απρόβλεπτο, αν και είναι πλήρως προβλέψιμος) και φυσικά θα λάβει σε βάθος χρόνου μερίδιο στις διεκδικήσεις του όπου εμείς με τη ”φωνή της λογικής ” θα υπογράψουμε, ενώ τέλος η γείτονα, είτε με Erdoğanιστές είτε με Kemalιστές που πρεσβεύουν τα ίδια, αλλά με διαφορετικό περιτύλιγμα θα έχει καθιερωθεί ( ήδη είναι ) ως ο βασικός παίκτης της ευρύτερης περιοχής, που τίποτα δεν θα γίνεται εάν δεν ερωτάται.

Μεταξύ Τουρκίας- Ελλάδας, πάντα η ζυγαριά των δυτικών συμφερόντων θα γέρνει υπέρ της Τουρκίας στο τέλος, διότι έχουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα εκεί. Δημόσια έργα, προϊόντα χωρίς δασμούς, αυτοκινητοβιομηχανία, πυρηνικά εργοστάσια, αγωγοί, οπλικά συστήματα, γεωπολιτικός σύμμαχος, πρόσφυγες κλπ.

Τα περί νόμων, κυρώσεων της Δύσης και των ΗΠΑ κλπ, καθώς και τις δυτικότροπες ρηχές αναλύσεις περί ”χαστουκιών″, λόγω ιστορικής γνώσης, δασκάλων μου και εμπειρίας μου από το 1985, δεν τα ενστερνίζομαι.

* Είναι γνωστό πως ο Πρόεδρος Donald John Trump έχει συχνές συγκρούσεις/ conflicts με τους Γερουσιαστές ή/και τη Βουλή των αντιπροσώπων. Μάλιστα δεν δίστασε να ”κλείσει ” το κράτος στα πλαίσια της σύγκρουσης αυτής. Αυτό συμβαίνει γιατί οι Δημοκρατικοί έχουν 51 από τους 100 γερουσιαστές, και 192 από τις 425 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν 47 έδρες στη Γερουσία και 242 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Όμως συχνά οι συγκρούσεις αυτές φτάνουν στο Ανώτατο Δικαστήριο. Όπως προκύπτει από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ - Ηνωμένες Πολιτείες. v. Curtiss-Wright Export Corporation (1936), ο Πρόεδρος έχει εκτεταμένη εξουσία στις εξωτερικές υποθέσεις μιάς και είναι ”το μοναδικό όργανο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στον τομέα των διεθνών σχέσεων” και «Αυτός, όχι το Κογκρέσο, έχει την καλύτερη εικόνα να γνωρίζει τις συνθήκες που επικρατούν στις ξένες χώρες και ειδικά σε καιρό κρίσης και πολέμου». Tην παραπάνω και παρόμοιες σύγχρονες αποφάσεις θα χρησιμοποιήσει ο Πρόεδρος D.Trump κατά του κογκρέσου όταν αυτό θα ζητήσει εφαρμογή του νόμου : Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act, CAATSA για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Δηλ. ο Πρόεδρος, θα επιμείνει πως έστω και εάν η Τουρκία αγόρασε S400, ωθήθηκε σε αυτό, λόγω άρνησης της κυβέρνησης Ομπάμα να πωλήσει patriot στην Τουρκία, άρα φταίνε οι ΗΠΑ για την εν λόγω στάση. Θα ζητήσει ανοχή, μη εφαρμογή του CAATSA , επειδή αυτός ( δηλ ο Πρόεδρος) ξέρει καλύτερα την εξωτερική πολιτική και το συμφέρον της χώρας, ενώ θα τους παρουσιάσει προσύμφωνο με το οποίο η Τουρκία θα αγοράσει patriot , άρα συμφέρον των ΗΠΑ, βάζοντας τους S400 σε ”βαθιά κατάψυξη ” . Άμεσα λοιπόν λύνεται και το θέμα των F35 , τα οποία εάν οι ΗΠΑ δεν δώσουν στην Τουρκία, αυτή θα προσφύγει στα δικαστήρια για αποζημίωση. Εν κατακλείδι , θα έχει γίνει μια συμφωνία όπου οι Ρώσοι θα έχουν πωλήσει, οι ΗΠΑ θα πωλήσουν και η Τουρκία θα αναβαθμιστεί σε άτρωτη στρατιωτική δύναμη. Υπόθεση, λοιπόν Kazan Kazan / win win, όπου όλα τα μέρη θα έχουν κερδίσει.

* *Η Τουρκία μετέχει ώς μέτοχος , στην πλέον υγιή Τράπεζα στον κόσμο, σύμφωνα με το ΔΝΤ την Ισλαμική Αναπτυξιακή IsDB. Θα αφήσουν να πτωχεύσει βασικός μέτοχος αυτής της Τράπεζας και μετά να καταρρεύσει η Τράπεζα αυτή; Προς το παρόν δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις.

** *Ενδιαφέρον έχει πως ο Τουρκικός Τύπος και η κοινή γνώμη της γείτονος, θεωρεί την Ελλάδα/Ελληνες καταφερτζήδες και άριστους διπλωμάτες, ενώ εμείς πάλι από τη μεριά μας θεωρούμε την Τουρκία ως τέτοια. Όσο δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, θεωρώ πως αμφότεροι κάνουν καλά τη δουλειά τους. Εξάλλου όπως αναφέρει ο Αριστοτέλης: Η Ειρήνη δεν είναι το μη πόλεμος, αλλά η εξισορρόπηση δυνάμεων. Παρά τους βερμπαλισμούς του Τούρκου Προέδρου η Ελλάδα έχει αυτή την εξισορρόπηση, κάτι που χάνει όποτε Κυβερνούν οι Κεμαλιστές. Ας τα σκεφτόμαστε αυτά πριν μας πιάνουν ”δημοκρατικές ευαισθησίες ″ υπέρ των Κεμαλιστών .

*Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου - Οθωμανολόγος 

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top