Οι «Επιχειρήσεις επιρροής» και η «δημόσια διπλωματία» (είναι κι αυτή μέσα στις ίδιες επιχειρήσεις επιρροής κυρίως για την προώθηση (promotion) της χώρας τους ακόμη και με ταξίδια δωρεάν σε εκπροσώπους του τύπου άλλων χωρών- ανάμεσα σ’ αυτές και η Ελλάδα- δεν σταματούν ποτέ για την Άγκυρα.
Ίσως η ομάδα εργασίας που δουλεύει πάνω σ’ αυτά τα κομμάτια να έχει μελετήσει πολύ καλά τι είναι εκείνο που επηρεάζει περισσότερο τον πολίτη, ακόμη και του γειτονικού κράτους.
Την στιγμή που τα ΜΜΕ στην Τουρκία, δεν θεωρούνται απλώς, αλλά είναι καθοδηγούμενα από την κυβέρνηση, ενώ όσα δεν ακολουθούσαν πιστά το γράμμα του νόμου, εκπρόσωποί τους υπέστησαν φυλακίσεις , διώξεις μέχρι και λουκέτο σε κάποια από αυτά που δεν ικανοποιούν την Ισλαμιστική πολιτική, κάποιοι φαίνεται να παίρνουν τα εύσημα και είναι όσοι φροντίζουν να «χτυπούν» την κατάλληλη στιγμή.
Πηγές από το Ελληνικό πεντάγωνο ανέφεραν ότι οι παρατηρήσεις που έχουν γίνει λένε πως ακόμη και σε επικοινωνιακό επίπεδο η Άγκυρα επιθυμεί να «τσεκάρει» τα Ελληνικά αντανακλαστικά σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ίσως και καταστάσεις προσωρινής σύγχυσης.
Πως προσπαθεί να πετύχει κάτι τέτοιο; Μέσω δημοσιεύσεων της «τελευταίας στιγμής» που μοναδικό σκοπό έχουν την προβολή κυρίως στους Ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με δημοσιεύσεις των «τελευταίων ωρών», οι οποίες όλος τυχαίως- όπως έχει μελετήσει το Ελληνικό επιτελείο- βγαίνουν στον αέρα πριν τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων.
Πρώτο συμπέρασμα είναι πως την Άγκυρα την απασχολεί κυρίως το τηλεοπτικό κοινό στην Ελλάδα. Δεύτερον, να «παίξει» ψηλά η είδηση. Αν δεν τους ενδιέφεραν οι fun των τηλεοπτικών ειδήσεων, τότε για ποιον λόγο να μην «έβγαζαν» την είδηση τη στιγμή που γίνεται κάτι ή αρκετά νωρίτερα που θα υπήρχε η αναπαραγωγή μέσω των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων.
Το τρίτο συμπέρασμα είναι η προσπάθεια της πειθούς και προκύπτει μέσα από τις διάφορες στιγμές που έχουν καταγραφεί. Το επεξεργασμένο υλικό (θα εξηγήσουμε και πιο κάτω τι μας είπε ανώτατος Αξιωματικός για συγκεκριμένη λήψη εικόνας) το οποίο πολλές φορές συνοδεύει την είδηση που βγαίνει προς δημοσίευση, παίζει τον ρόλο του πειστηρίου. Είναι όμως;
Οι «Επιχειρήσεις επιρροής» του έκτακτου περιστατικού
Μια από τις κραυγαλέες περιπτώσεις που μπορεί να καταγραφεί είναι η τελευταία ανάρτηση του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της γειτονικής χώρας, το οποίο αναφέρθηκε σε περιστατικό παρενόχλησης από την Πυραυλάκατο «Κρυσταλλίδης» προς τουρκική Κορβέτα.
Μπορεί το Πολεμικό Ναυτικό να μην επιβεβαιώνει το περιστατικό επίσημα, ωστόσο πηγές, μας ρώτησαν κάτι βασικό για το οπτικό υλικό: αν είδαμε καθόλου στεριά στο βίντεο. Η απάντηση φυσικά ήταν αρνητική, για να συμπληρώσει η πηγή μας πως η στεριά από εκεί που ήταν το Τουρκικό πολεμικό σκάφος ήταν μόλις στα 3 ναυτικά μίλια. Αυτό είναι το λεγόμενο «stratcom» που κάνουν, η επικοινωνιακή πολιτική τους, που θέλει να πει πως το πλοίο τους δήθεν δέχτηκε παρενόχληση στα διεθνή ύδατα, ενώ αυτό βρίσκονταν στα Εθνικά Χωρικά Ύδατα.
Το βίντεο με την δήθεν παρενόχληση από την Πυραυλάκατο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού αναρτήθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας περίπου τρεις ώρες πριν την έναρξη των κεντρικών ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών της Ελλάδας κι αυτό αναδεικνύει την προσπάθεια από την πλευρά της Τουρκίας να υπάρχει, σχετικά, μικρός χρόνος αντίδρασης μιας απάντησης από Ελληνικής πλευράς.
Ταυτόχρονα όμως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το αυταπόδεικτο περιστατικό, δεν είχε γίνει καν τη μέρα στην οποία αναφέρονταν οι γείτονές μας και συνάδελφοι δημοσιογράφοι από την Τουρκία, αλλά μια άλλη μέρα κατά την οποία το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό κατέγραφε σωρεία παραβατικών κινήσεων στο Αιγαίο.
Η περίπτωση της «εκδίωξης» Ελληνικού Πολεμικού πλοίου από Τουρκικά νερά
Με παρόμοιο τρόπο, όπως της Πυραυλακάτου «Κρυσταλλίδης», η Άγκυρα και πάλι δια μέσου του κρατικού πρακτορείου της Τουρκίας, είχε δημοσιεύσει τον περασμένο Νοέμβριο του 2018 ένα ακόμη περιστατικό, ξανά σχεδόν δυο ώρες από την έναρξη των δελτίων τηλεοπτικών σταθμών.
Σύμφωνα με την είδηση- που είχε διαψευστεί κατηγορηματικά από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού- το περιστατικό είχε γίνει στ’ ανοιχτά της Εφέσου, όταν Πολεμικό πλοίο της Ελλάδας έπλεε σε Τουρκικά Χωρικά ύδατα και σκάφος της Τουρκικής ακτοφυλακής έσπευσε να το απομακρύνει.
Η Άγκυρα τότε μέσω του κρατικού πρακτορείου πετούσε γι’ ακόμη μια φορά την μπάλα στην εξέδρα καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες την είχαν καλέσει για πολλοστή φορά να μην προχωρήσει σε προκλήσεις στην Αν. Μεσόγειο μιας και το ερευνητικό «Barbaros έπλεε κοντά στο οικόπεδο 4 συνοδεία πολεμικών σκαφών και την Ελληνική φρεγάτα «Ψαρά» να στήνει το πλωτό τείχος στο όριο της υφαλοκρηπίδας. Την περίοδο εκείνη ζούσαμε ήδη την τεταμένη κατάσταση όχι μόνο σε ρητορικό επίπεδο και τις απειλές των Τούρκων αξιωματούχων περί θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ.
Η βολή τορπίλης και η Μαύρη Θάλασσα
Όμως και η επίσημη ιστοσελίδα του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού είχε μπει στο παρελθόν στο πλαίσιο των «επιχειρήσεων επιρροής», με βίντεο που φυσικά είχαν αναπαράξει το σύνολο τους τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας, με πρώτο φυσικά το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.
Τον Οκτώβριο του 2018 η ανάρτηση οπτικού υλικού με βολή τορπίλης που άφηνε υπονοούμενα πως θα μπορούσε να γίνει ακόμη και στα πέριξ της Κυπριακής ΑΟΖ που έπλεε το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας και είχε απέναντί του Ελληνική φρεγάτα να φράζει τον παράνομο πλου προς την Ελληνική υφαλοκρηπίδα, είχε γίνει και πάλι τη στιγμή που ήθελε η Άγκυρα, αλλά αυτή τη φορά πριν τα δελτία ειδήσεων του μεσημεριού.
Η ψυχραιμία στο Πολεμικό Ναυτικό, είχε δείξει την αλήθεια ποια ήταν τελικά και που είχε γίνει η βολή τορπίλης προς το πλοίο που καταστράφηκε καταλήγοντας στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας.
Τέλος να θυμίσουμε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά περιστατικά που δημοσιεύτηκε γι’ ακόμη μια φορά δια μέσου του κρατικού πρακτορείου της Τουρκίας. Ήταν ο εμβολισμός του πλωτού ανοιχτής θαλάσσης «Γαύδος», μια από τις πλέον θρασύτητες κινήσεις που λίγο έλειψε ν’ ανάψουν τη σπίθα ανάμεσα στις δυο χώρες.
HELLAS JOURNAL
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου