GuidePedia

0

Το συμβόλαιο αγοράς του ρωσικής κατασκευής συστήματος αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής άμυνας, μακρού βεληνεκούς, S-400 Triumf, θα προχωρήσει κανονικά καθώς αποτελεί αναφαίρετο “κυριαρχικό δικαίωμα” της Τουρκίας και δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να το αναστρέψει! Εάν υπήρχε έστω και ελάχιστη αμφιβολία λόγω των ενστάσεων, συνοδεία ευθύτατων απειλών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πλέον διαλύθηκε μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την ολοκλήρωση των επαφών στη Μόσχα μεταξύ των αντιπροσωπειών Τουρκίας και Ρωσίας, αλλά και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τις σχετικές ανακοινώσεις μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αλλά και το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι δυο πλευρές έχουν οριστικοποιήσει τον “οδικό χάρτη” ολοκλήρωσης – υλοποίησης του επίμαχου συμβολαίου και πως κανείς δεν μπορεί αν ζητάει από την Τουρκία να παρακάμψει και να εγκαταλείψει τις συμβατικές δεσμεύσεις της.

Στη Μόσχα διεξήχθη και το Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία, όπου συζητήθηκε πλήθος θεμάτων, με προεξάρχοντα την αμυντική – εξοπλιστική συνεργασία και τα ενεργειακά. Το πρώτο θέμα προφανώς θα δώσει περισσότερες ανακοινώσεις που θα αποτελέσουν έμμεση αλλά σαφή απάντηση – του στιλ “υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια”! – στις αμερικανικές απειλές.

Το δεύτερο θα έχει επίσης τον ίδιο χαρακτήρα και πέραν της απλής συνεργασίας στον πυρηνικό τομέα, με την κατασκευή εργοστασίων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, πλέον θα πρέπει να προσεχθεί πολύ… και από πολλούς. Πέραν του οικονομικού συμφέροντος, αφού η κατασκευή είναι έργο δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, ίσως και να αλλάζουν οι υπολογισμοί των εμπλεκομένων, Ρωσίας και Τουρκίας, αναφορικά με τη γνωστή αν και ανομολόγητη τουρκική επιθυμία για απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου…

Ο Ερντογάν προσκάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν να παραβρεθεί στην επόμενη σύγκλιση του Συμβουλίου Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία, με σκοππό να ανταποδόσει τη φιλοξενία που, όπως είπε, απόλαυσε στη ρωσικής πρωτεύουσα.

Είναι φυσικό, ότι ενδιαφερόμενα μέσα ενημέρωσης βρίσκουν την αφορμή να διαφημίσουν το ρωσικό σύστημα, αναφέροντας ότι το S-400 Triumf (κωδικοποίηση NATO: SA-21 Growler) που έχει τεθεί σε υπηρεσία από το 2007, είναι σχεδιασμένο να αντιμετωπίζει αεροσκάφη, βαλλιστικά βλήματα (με ταχύτητα 4,8 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο…) και πυραύλους κρουζ, ενώ εντύπωση προκαλεί η αναφορά στην ικανότητα εξουδετέρωσης “στόχων επιφανείας” (surface targets).

Το μέγιστο βεληνεκές του είναι, σύμφωνα πάντα με τις αναφορές, από 400 χιλιόμετρα (249 μίλια) μέχρι και μόλις 60 χιλιόμετρα (37 μίλια). Το ραντάρ του συστήματος φέρεται να μπορεί να “βλέπει” στόχους σε απόσταση 600 χιλιομέτρων (373 μίλια).

Οι πύραυλοι αναχαίτισης 48N6E3 (εδάφους-αέρος) λέγεται ότι μπορούν να πλήξουν αεροδυναμικούς στόχους σε ύψη από 10 χιλιόμετρα έως 27 χιλιόμετρα και “βαλλιστικές απειλές” σε ύψη από μόλις 2.000 έως 25 χιλιόμετρα.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top