GuidePedia

0

Η αμερικανική κυβέρνηση, μέχρι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, διαφωνεί κάθετα και οριζόντια με την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει στην εγκατάσταση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 στο έδαφος της.

Θεωρεί την απόφαση για την αγορά των S-400 αντισυμμαχική ενέργεια και είναι βέβαιο ότι η Τουρκία θα υποστεί κυρώσεις στο πλαίσιο του σχετικού και πολύ αυστηρού νόμου που ψηφίστηκε για τη Ρωσία και ειδικά για ρωσικές εταιρείες. Μία εξ αυτών, είναι η εταιρεία που κατασκευάζει τους S-400, η Αλμάζ Άντεϊ. Ο νόμος προβλέπει συνέπειες για τις χώρες που δεν συμμορφώνονται με τους αμερικανικούς κανόνες.

Παρά το γεγονός ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια αυτή τη στιγμή για να βελτιωθούν οι σχέσεις, μετά και την απελευθέρωση του Πάστορα Μπράνσον, η υπόθεση των S-400 αναμένεται να ξεκινήσει νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας.

Πέρα από τους αμερικανικούς φόβους, υπάρχουν και ισραηλινοί καθώς όπως έχει αποκαλύψει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, ο Μ. Νετανιάχου δε βλέπει με καλό μάτι την ταυτόχρονη απόκτηση από την Τουρκία μαχητικών stealth F-35, μαζί με το υπερσύγχρονο βαλλιστικό ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400.

Η Τουρκία εδώ και πολλά χρόνια συμμετέχει ενεργά στην κατασκευή του αμερικανικού αεροσκάφους 5ης γενιάς F-35 παντοιοτρόπως, ενώ έχει παραγγείλει 100 μονάδες αυτού μαχητικού.

Το αεροσκάφος F-35 είναι μοναδικά υπερσύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος από όλες τις απόψεις, με προχωρημένο σύστημα πυρός και για αυτό όσες χώρες το διαθέτουν θέλουν να μοιραστούν εμπειρία και γνώσεις για την καλύτερη επιχειρησιακή αξιοποίηση του.

Ανάλογες συμφωνίες έχουν υπογραφεί και με τις υπόλοιπες χώρες που θα ή έχουν εντάξει στο δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων τους το F-35.

Η τουρκική αεροπορία όμως κινείται σε εντελώς αντίθετη λογική, κυρίως λόγω καθεστώτος Ερντογάν.

Το πιο σημαντικό που φοβούνται οι ΗΠΑ, είναι ότι ο Τούρκος ηγέτης σε περίπτωση απόκτησης αυτών των αεροσκαφών, ενδεχομένως να τα «μοσχοπουλήσει» στην Μόσχα, έναντι ισχυρότατου ανταλλάγματος, το οποίο δεν θα αρέσει καθόλου στο Λευκό Οίκο.

Οι Τούρκοι σήμερα, είναι στην ίδια μοίρα που είχαν οι Αμερικανοί τους Βρετανούς διπλούς πράκτορες την παλαιά εποχή του ψυχρού πολέμου.

Έτσι τους αντιμετωπίζουν στο ΝΑΤΟ και όχι μόνο σε ότι αφορά το μαχητικό F-35, μιλάμε για συνολική τουρκική στρατιωτική αναξιοπιστία.

ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μην προμηθεύσουν στην Τουρκία ούτε F35, ούτε Patriot μετά την απόφαση Ερντογάν να μην κάνει πίσω στην αγορά πυραύλων S400 από τη Ρωσία. Ο ανταποκριτής του OPEN TV στην Ουάσιγκτον Μιχάλης Ιγνατίου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με την Έλλη Στάη είπε ότι «πλέον ξεκαθάρισε το θέμα των S400, καθώς Τουρκία και ΗΠΑ παραμένουν σταθερές στις θέσεις τους.

Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προχωρά με την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος. Η αμερικανική κυβέρνηση απάντησε ότι σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να προχωρήσει στην πώληση πολεμικού υλικού στην Τουρκία. Αυτό επηρεάζει το σύστημα Patriot και τα F-35», τόνισε.

Παράλληλα ο Μιχάλης Ιγνατίου πρόσθεσε ότι «οι Αμερικανοί έκαναν μία τελευταία προσπάθεια, προτείνοντας την ακύρωση της παραγγελίας των S400 και ως αντάλλαγμα να πάρουν τους Patriot και τα F35. Όμως, η τουρκική απάντηση ήταν αρνητική».

Ακόμη συμπλήρωσε ότι «πολλοί διπλωμάτες στην Ουάσινγκτον πιστεύουν ότι δεν θα αλλάξουν τα πράγματα, αλλά θα πρέπει άπαντες να είναι προσεκτικοί, καθώς έχουμε να κάνουμε με δύο απρόβλεπτους ηγέτες τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Ταγίπ Ερντογάν. Χθες η Αμερικανίδα πρέσβης στο ΝΑΤΟ ανέβασε τους τόνους, καθώς αναφαίνεται ότι πρόβλημα με την Τουρκία έχουν και οι Δυτικοί σύμμαχοι και όχι μόνοι οι Δυτικοί».

Κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου προβλέπονται ισχυρές κυρώσεις προς την Τουρκία. «Υπάρχει ένας νόμος που ο Τραμπ επέμενε να περάσει από τη Βουλή και το Κογκρέσο. Πρόκειται για έναν νόμο που χρησιμοποιείται για χώρες που βρίσκονται απέναντι στα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Χρησιμοποιήθηκε για τη Ρωσία, για το Ιράν και για τη Βόρεια Κορέα» ανέφερε χαρακτηριστικά.



πηγή


 Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top