Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Η αποτυχημένη πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό την οδηγεί στην οικονομική κατάρρευση και διεθνή απομόνωση.
Για πρώτη φορά ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου ζουν περίπου ένα εκατομμύριο Χριστιανοί και τέλεσε τη θεία λειτουργία στο Άμπου Ντάμπι μπροστά σε 150.000 πιστούς. Μέχρι τώρα η Τουρκία μονοπωλούσε το διαθρησκευτικό διάλογο, διατηρώντας το ρόλο του ηγέτη του ισλαμικού κόσμου. Φαίνεται το άνοιγμα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προς τη Δύση και τον Χριστιανισμό παραγκώνισαν την Άγκυρα.
Ο σουλτάνος έλεγε “δεν μπορεί να κουνηθεί φύλλο στη Μέση Ανατολή χωρίς την Τουρκία”, αλλά όλα τα υποχθόνια σχέδια του ναυάγησαν παταγωδώς.
Υποστήριξε τους Αδελφούς Μουσουλμάνους στην Αίγυπτο για να υλοποιήσει τα οθωμανικά όνειρα του, αλλά δεν τα κατάφερε.
Στη συνέχεια αναμείχθηκε στη Λιβύη για να κριθεί ανεπιθύμητη στη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο Παλέρμο της Ιταλίας , όπου αναζητήθηκε λύση για τα προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα μετά την ανατροπή του Καντάφι.
Τέλος , έμπλεξε στον εμφύλιο της Συρίας με στόχο να επεκτείνει τα εδάφη της , με το πρόσχημα της “ενδιάμεσης περιοχής”, για την προστασία και την ασφάλεια των συνόρων της. Ανείπωτη η χαρά της Άγκυρας μετά την ανακοίνωση του Τράμπ για απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή. Πίστεψε ότι θα της ανοίξουν διάπλατα την πόρτα για να εισβάλει, όμως κι εδώ δεν την θέλει κανείς.
Ανατολικά του Ευφράτη θα εγκατασταθεί πολυεθνική δύναμη που θα αποτελείται από στρατιώτες της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιγύπτου, της Αγγλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιορδανίας.
Ο γνωστός αρθρογράφος Ιμπραχήμ Καραγκιούλ που θεωρείται η φωνή του Ερντογάν, αναφερόμενος στην εξέλιξη αυτή ισχυρίστηκε ότι “μετά την εγκατάσταση της πολυεθνικής δύναμης θα αρχίσει η αποσταθεροποίηση της Τουρκίας. Αυτή θα είναι η πρώτη πράξη έναρξης του τουρκικού μετώπου”.
Ο Πρόεδρος Τραμπ μιλά συνεχώς για την αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός αραβικού ΝΑΤΟ. Πολλοί αναλυτές , γνώστες του Μεσανατολικού ζητήματος εξέφρασαν τις απόψεις τους για το θέμα αυτό. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Al Mayadeen που ιδρύθηκε στη Βηρυτό το 2011 ζήτησε τη γνώμη διακεκριμένων συγγραφέων για το θέμα του ΝΑΤΟ. Ένας από αυτούς ο Λιβανέζος Faisal Jaloul που ζει στη Γαλλία υποστήριξε τα εξής:
” Στη Μέση Ανατολή υπάρχουν τη στιγμή αυτή τρεις άξονες:
1-Ένας αντιαμερικανικός και αντι-ισραηλινός που εκδηλώνεται με αντιδράσεις στην Συρία, Λίβανο, Παλαιστίνη, Υεμένη
2-Τουρκία, Κατάρ, Αδελφοί Μουσουλμάνοι
3-Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτο και Μπαχρέιν.
Ο δεύτερος άξονας διατηρεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα. Ο τρίτος αξιοποιεί και επωφελείται από τις οικονομικές, στρατιωτικές και επικοινωνιακές σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία.
Ο δεύτερος άξονας έχει μια σημαντική αδυναμία. Οι Άραβες φοβούνται την επιστροφή των Οθωμανών που τους τυράννησαν επί τετρακόσια χρόνια. Έτσι, ο τρίτος άξονας έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να ηγηθεί του αραβικού κόσμου.”
Επίσης, ο συγγραφέας Ahmat Fal Sibai επικαλείται τις δηλώσεις εμπειρογνώμονα του Ινστιτούτου Στρατηγικής και Ασφάλειας της Ιερουσαλήμ, ο οποίος τονίζει ότι μετά την απόσυρση των Αμερικανών, το Ισραήλ θα αναλάβει την ηγεσία του αραβικού ΝΑΤΟ…..
Οι εξελίξεις στην περιοχή μας τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα κι εμείς ζούμε εγκλωβισμένοι στον μικρόκοσμο μας μακριά από όλα τα τεκταινόμενα.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου