Ένας φουκαράς Αιγύπτιος, μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας συνελήφθη από την τουρκική αστυνομία και σιδηροδέσμιος στάλθηκε στο Κάιρο όπου πιθανότατα θα βασανιστεί και θα εκτελεστεί. Τι συνέβη; Έπαψε ο Ερντογάν να στηρίζει την Μουσουλμανική Αδελφότητα; Δεν είναι φανατικός πολέμιος του Αιγύπτιου προέδρου αλ Σίσι ο οποίος ήρθε στην εξουσία εκδιώκοντας τον ισλαμιστή Μόρσι; Δεν έχει η Άγκυρα παγώσει τις σχέσεις με την Αίγυπτο;
Του Burak Bekdil
Τον Αύγουστο του 2013 έναν μήνα μετά την πτώση του Μόρσι από τον Σίσι, ο Ερντογάν εμφανίστηκε στην τηλεόραση και διάβασε μια επιστολή ενός μέλους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας προς την 17χρονη κόρη του η οποία είχε σκοτωθεί στα γεγονότα του Καΐρου.
Ο Ερντογάν δάκρυσε και η 17χρονη, η Άσμαα, έγινε σύμβολο των Τούρκων ισλαμιστών. Ο Ερντογάν χαιρέτησε τα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας με το σήμα των τεσσάρων δακτύλων (ραμπία). Ο Σίσι προκήρυξε εκλογές και τις κέρδισε. Ο Ερντογάν τις κήρυξε άκυρες και παράνομες.
Ορκίστηκε δε να μην αναγνωρίσει ποτέ το καθεστώς Σίσι, χαρακτηρίζοντάς τον τύραννο και πραξικοπηματία. Τότε τι συνέβη με τον Μοχάμεντ Ανμπτελχαφέζ Αχμέτ Χουσεΐν, το μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που εκδόθηκε στην Αίγυπτο όπου πιθανότατα θα εκτελεστεί;
Ο Χουσεΐν γεννήθηκε το 1991. Είναι γεωπόνος και γνωστός για τους δεσμούς του με την Αδελφότητα από τη νεανική του ηλικία. Είναι ένας από τους 28 καταδικασμένους για τη δολοφονία του γενικού εισαγγελέα της Αιγύπτου. Ο ίδιος καταδικάστηκε ερήμην. Είχε καταφέρει να διαφύγει πρώτα στην Σομαλία και κατόπιν στο Σουδάν.
Σχεδίαζε να καταφύγει στη Μαλαισία μέσω Τουρκίας. Μέσω φίλων θα περνούσε παράνομα στη χώρα καθώς η τουρκική πρεσβεία στην Σομαλία δεν του χορήγησε βίζα. Το βράδυ της 19ης Ιανουαρίου 2019 ο Χουσεΐν έφτασε στην Κωνσταντινούπολη με εισιτήριο για το Κάιρο όπου φυσικά δεν θα μετέβαινε. Ο Χουσεΐν αιτήθηκε πάλι βίζα, αλλά δεν του χορηγήθηκε παρά τις εκκλήσεις τους ότι αν επέστρεφε στην Αίγυπτο θα εκτελούνταν.
Οι Τούρκοι απάντησαν ότι δεν είχαν κάποια απόδειξη ότι θα εκτελούνταν και δεν τον βοήθησαν. Τον έβαλαν μάλιστα στο αεροπλάνο για το Κάιρο όπου και συνελήφθη κατά την άφιξή του. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, σε Αίγυπτο και Τουρκία, όπως είναι φυσικό, εξοργίστηκαν και κατηγόρησαν τον Ερντογάν για το μεγάλο αυτό λάθος.
Το λάθος όμως ήταν ότι η κυβέρνηση Ερντογάν δεν ανέμενε την άφιξη του Χουσεΐν και για αυτό η αρμόδια υπηρεσία του συμπεριφέρθηκε ως κάποιον που επιχείρησε να περάσει παράνομα στην χώρα. Αν οι αρχές γνώριζαν ότι ήταν μέλος της Αδελφότητας δεν θα τον έπιαναν;
Ή μήπως ο Ερντογάν αποφάσισε να τείνει κλάδο ελαίας στον Σίσι, αλλάζοντας πολιτική έναντι της Αιγύπτου εγκαταλείποντας την Αδελφότητα; Είναι η έκδοση του Χουσεΐν κίνηση προς ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων; Η ασφαλής εξαγωγή συμπερασμάτων δεν είναι εύκολη. Μια σειρά από λόγους δείχνει ότι ο Χουσεΐν δεν εκδόθηκε διότι η Άγκυρα αποφάσισε να αλλάξει πολιτική έναντι των ισλαμιστών.
Ο Ερντογάν δεν φαίνεται ικανός για μια τόσο μεγάλη στροφή. Εξάλλου έχει μπροστά του κρίσιμες δημοτικές εκλογές και δεν είναι λογικό να προσβάλει το ισλαμικό του ακροατήριο. Όπως σε κάθε προεκλογική περίοδο ο Ερντογάν προβλέπεται να υψώσει τους τόνους κατά του Ισραήλ, στηρίζοντας την Χαμάς και την Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Επίσης υπάρχει και το Κατάρ, ο περιφερειακός σύμμαχος του Ερντογάν που συνδέεται με την Μουσουλμανική Αδελφότητα. Εκεί ζει ο καταζητούμενος από την Αίγυπτο ιμάμης Γιουσούφ αλ Καρανταουί, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τον Ερντογάν σουλτάνο, υπερασπιστή του Ισλάμ, του κορανίου και της Σαρία.
Η έκδοση του Χουσεΐν εξάλλου φαίνεται περισσότερο ως τουρκικό γραφειοκρατικό λάθος. Ίσως τα πράγματα για αυτόν να ήταν καλύτερο αν δεν προσπαθούσε να εισέλθει παράνομα στην Τουρκία και μιλούσε ξεκάθαρα στην τουρκική πρεσβεία στην Σομαλία. Ίσως οι αρχές να πίστεψαν ότι δεν είναι μέλος της Αδελφότητας αλλά του Ισλαμικού Κράτους. Καθώς ο Χουσεΐν δεν είχε επίσημα έγγραφα μαζί του κανείς δεν ήθελε να αναλάβει την ευθύνη.
Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης διέψευσε ότι ο Χουσεΐν είχε ζητήσει άσυλο. Ο Ερντογάν έλεγε πάντοτε ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Εξάλλου διατηρεί πάντα τις επαφές του με αυτή. Τουρκική οργάνωση στη Γερμανία κάλεσε στις αρχές Ιανουαρίου μέλη της Αδελφότητας να μιλήσουν σε εκδήλωση.
Η κόντρα του Ερντογάν με τον Σίσι είναι βαθιά. Ο Ερντογάν έχει βαθιές ιδεολογικές σχέσεις με την Αδελφότητα. Από το 2015 η Τουρκία αποτελεί ασφαλή παράδεισο για τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Πέρυσι άλλωστε διοργανώθηκε γιορτή στην Κωνσταντινούπολη για τα 90α γενέθλια της Αδελφότητας, στην οποία συμμετείχε το μέλος της Χαμάς Χαλέντ Μασαάλ, αλλά και ο σύμβουλος του Ερντογάν Γιασίν Ακτάι.
Σύμφωνα με Σύρο δημοσιογράφο τα σημαντικότερα στελέχη της Αδελφότητας ζουν στη Τουρκία. Ο ίδιος υπολογίζει ότι ζουν στην χώρα 2.000 υψηλόβαθμα στελέχη της Αδελφότητας η οποία ελέγχει επίσης 10 τηλεοπτικούς και πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ο Ερντογάν δεν φαίνεται τελικά να αλλάζει.
Gatestone Institute
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου