Της Μαρίνας Χατζηκώστα
Να παραστεί στη διάσκεψη είχε κληθεί και η Άγκυρα, ωστόσο η Τουρκία απάντησε πως δεν είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει «στη συμμαχία που προσπαθούν να συγκροτήσουν οι ΗΠΑ εναντίον του Ιράν»
Αργά και μεθοδικά, με την απόλυτη συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών και της ισχύος τους, το Ισραήλ καταφέρνει να συσπειρώσει τα αραβικά κράτη σουνιτικού δόγματος εναντίον του Ιράν. Έχοντας την πλήρη ανάγκη να αποκτήσουν δυνατές συμμαχίες με τη Δύση, τα κράτη αυτά, με πρώτο τη Σαουδική Αραβία των εκσυγχρονισμένων ουαχαμπιστών, βλέπουν τον κοινό εχθρό και κάθονται στο ίδιο τραπέζι διαλόγου με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, για να συζητήσουν το μέλλον της Μέσης Ανατολής. Η διεθνής διάσκεψη πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία και σε αυτήν συμμετείχαν σχεδόν όλα τα φίλα προσκείμενα στο Ριάντ κράτη της Μέσης Ανατολής και του αραβικού κόσμου, αλλά και ισχυρά ευρωπαϊκά κράτη. Συνολικά συμμετείχαν 60 κράτη.
Η στοχοποίηση του Ιράν
Από την έναρξη ήδη της διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή το Ιράν βρέθηκε στο στόχαστρο. Πρώτος ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter βίντεο, στο οποίο αναφέρει πως το σημαντικό σε αυτήν τη διάσκεψη, που δεν είναι μυστική όπως κάποιες άλλες, «είναι πως πρόκειται για μιαν ανοικτή συζήτηση, με αντιπροσώπους ηγετικών αραβικών χωρών, που κάθονται στο ίδιο τραπέζι με το Ισραήλ για να προωθήσουν ένα κοινό συμφέρον, τον πόλεμο με το Ιράν».
Σε απόλυτη ευθυγράμμιση λίγο αργότερα και ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πενς, ο οποίος από το βήμα της διεθνούς διάσκεψης κατονόμασε το Ιράν ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο στη Μέση Ανατολή. Το πήγε ωστόσο κι ένα βήμα παραπέρα, αναφέροντας πως το ιρανικό καθεστώς ετοιμάζει «ένα νέο ολοκαύτωμα» στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, λόγω των φιλοδοξιών του.
«Δυστυχώς, ορισμένοι από τους ηγετικούς Ευρωπαίους εταίρους μας δεν ήταν και τόσο συνεργάσιμοι. Στην πραγματικότητα, έχουν ηγηθεί της προσπάθειας να δημιουργηθούν μηχανισμοί για να καταστρέψουν τις κυρώσεις μας», είπε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Κάλεσε μάλιστα τους Ευρωπαίους εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών να «αποσυρθούν από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και να συνταχθούν μαζί μας στην άσκηση της απαραίτητης οικονομικής και διπλωματικής πίεσης για να δώσουμε στον ιρανικό λαό, στην περιοχή και στον κόσμο την ειρήνη, την ασφάλεια και την ελευθερία που αξίζουν».
Η απάντηση του Ιράν
Αν και το επίμαχο βίντεο με τον Νετανιάχου ως δια μαγείας εξαφανίστηκε από το Twitter, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, πρόλαβε να το αναρτήσει και να σχολιάσει πως «πάντα ξέραμε τις παραισθήσεις του Νετανιάχου. Τώρα ο κόσμος όλος -κι όσοι παρευρίσκονται στο τσίρκο της Βαρσοβίας- γνωρίζουν επίσης». Ακολούθως το γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού εξέδωσε διόρθωση της ανακοίνωσης του Νετανιάχου, αντικαθιστώντας τη φράση «πόλεμος με το Ιράν» με τη φράση «αντιμετώπιση του Ιράν».
Η απειλή που προηγήθηκε
Δύο μέρες νωρίτερα, ανήμερα την 40ή επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης, ο ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης είχε δήλωσε ότι το Ιράν θα ισοπεδώσει πόλεις στο Ισραήλ, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιτεθούν στην Ισλαμική Δημοκρατία. Ο Γιαντολάχ Ζαβανί, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν το θάρρος να ρίξουν ούτε μια σφαίρα εναντίον μας παρά τον αμυντικό και στρατιωτικό εξοπλισμό τους. Όμως, αν μας επιτεθούν, θα ισοπεδώσουμε το Τελ Αβίβ και τη Χάιφα».
Αμέσως μετά την επίθεση εναντίον μελών των Φρουρών της Επανάστασης, από μισθοφορική τρομοκρατική οργάνωση, που προφανώς όχι τυχαία διεξήχθη λίγες ώρες μετά τη λεκτική επίθεση των Νετανιάχου και Πενς, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δεσμεύθηκε να πάρει εκδίκηση, ενώ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι στηρίζουν «την τρομοκρατία».
Πρόσθεσε δε, βάζοντας στο κέντρο του στοχάστρου ξανά το Ισραήλ, πως «η βασική πηγή της τρομοκρατίας στην περιοχή είναι οι ΗΠΑ, οι σιωνιστές και κάποιες πετρελαϊκές χώρες που τους χρηματοδοτούν». Δεν δίστασε μάλιστα να προειδοποιήσει ότι η υπεράσπιση της Ισλαμικής Επανάστασης δεν θα περιοριστεί εντός των ιρανικών συνόρων, αλλά και εκτός.
Τουρκία και Παλαιστίνιοι
Να αντιπαραταχθούν στο πλευρό των Ιρανών αποφάσισαν πρώτοι οι Παλαιστίνιοι, με τουρκικό δάκτυλο. Η παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε άμεσα, όχι μόνο τις δηλώσεις του Νετανιάχου που θα ήταν το προφανές, αλλά ολόκληρη τη διεθνή διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή και κατήγγειλε πως ο πρώτος στόχος των συμμετεχόντων είναι να νομιμοποιήσει την ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών. Αρχικά, με αποδοχή του Τελ Αβίβ, οι Παλαιστίνιοι είχαν κληθεί να συμμετέχουν στη διάσκεψη, ωστόσο η Ραμάλα απέκλεισε το ενδεχόμενο να συναινέσει σε λύσεις που εξυπηρετούν το Ισραήλ και την εδραίωσή του στην περιοχή.
Να παραστεί στη διάσκεψη είχε κληθεί και η Άγκυρα, ωστόσο η Τουρκία απάντησε πως δεν είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει «στη συμμαχία που προσπαθούν να συγκροτήσουν οι ΗΠΑ εναντίον του Ιράν». Την ίδια μέρα, με την έναρξη της διασκέψεως για τη Μέση Ανατολή, ωστόσο, ο Ταγίπ Ερντογάν ταξίδεψε μέχρι το Σότζι για να συμμετάσχει στον διάλογο για τη Συρία, στο ίδιο τραπέζι με τους συμμάχους του, Ιράν και Ρωσία.
Η «ατζέντα» της Διάσκεψης
Η Τουρκία και η Παλαιστίνη δεν είναι οι μόνες χώρες που αμφισβήτησαν, όμως, τους σκοπούς της διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή. Αρκετοί είναι οι διεθνείς, εγνωσμένου κύρους, αναλυτές, οι οποίοι διερωτώνται δημόσια για τις σκοπιμότητες και τα αποτελέσματα αυτής. Ακόμη και χώρες που συμμετείχαν, κυρίως από την ΕΕ, αποφάσισαν να μην παραστούν σε επίπεδο αρχηγού κράτους, αλλά διά των αντιπροσώπων τους, δεύτερης και τρίτης διαλογής. Ρωσία και Κίνα δεν συμμετέχουν.
Η ατζέντα της διάσκεψης με θέματα το Παλαιστινιακό, το Συριακό, τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους και τον πόλεμο στην Υεμένη, δεν πείθει ιδιαιτέρως. Απούσα και η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε., η Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία επικαλέστηκε το βεβαρημένο πρόγραμμά της.
Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η Μέση Ανατολή έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, των οποίων ηγούνται οι ισχυροί της Δύσης. Στο μεν πρώτο είναι ο άξονας Ρωσίας-Ιράν-Τουρκίας που συνεδρίασαν στο Σότσι, στο δε δεύτερο ΗΠΑ, Ισραήλ και οι σύμμαχοι στη Συρία (βλέπε Κούρδοι) και στην ευρύτερη περιοχή (βλέπε Σαουδική Αραβία). Οι εντάσεις έχουν κορυφωθεί σε διπλωματικό επίπεδο, ωστόσο πραγματικός πόλεμος δεν αναμένεται, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η βολιδοσκόπηση στις αλλαγές των ισορροπιών.
Σημερινή
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου