Η Τουρκία απειλεί «θεούς και δαίμονες» εάν συνεχιστεί η δραστηριοποίηση των ξένων ενεργειακών κολοσσών στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά φαίνεται ότι δεν ιδρώνει το αυτί των ενδιαφερομένων εταιρειών, της αμερικανικής Exxon Mobil και της γαλλικής TOTAL. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, δεν θα επιχειρήσει να ενοχλήσει τα πλοία των δύο εταιρειών, που αναμένεται να «τρυπήσουν», στο οικόπεδo 10 η Exxon Mobil, το Νοέμβριο, και στο τεμάχιο 6 η TOTAL, τον ερχόμενο Ιανουάριο.
Ειδικά οι Αμερικανοί φέρονται να είναι πεπεισμένοι ότι τα τουρκικά πολεμικά, που τόσο πολύ τα διαφημίζει ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας, δεν θα τολμήσουν να πλεύσουν προς την περιοχή όπου θα βρίσκεται το πλοίο-γεωτρύπανο της αμερικανικής εταιρείας.
Κοιτάζοντας κανείς το θέμα γεωστρατηγικά, και παρά την απελευθέρωση του Πάστορα Άντριου Μπράνσον, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία συνεχίζουν να οδεύουν σε μετωπική σύγκρουση, μία εξέλιξη που απεύχονται στην Ουάσιγκτον. Οι κυρώσεις στο Ιράν και οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι δύο θέματα για τα οποία η Τουρκία αισθάνεται «προδομένη» από την Αμερική, ένας ισχυρισμός εντελώς λανθασμένος, διότι: Για το μεν Ιράν, οι Τούρκοι συνελήφθησαν ψευδόμενοι όταν έσπασαν το αμερικανικό εμπάργκο δημιουργώντας ένα ύποπτο σχέδιο αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου και πληρώνοντας σε χρυσό τους Μουλάδες της Τεχεράνης. Για δε την Κύπρο, στην Άγκυρα παραπονούνται ότι οι Αμερικανοί σταμάτησαν να πιέζουν τη Λευκωσία για τη (φιλοτουρκική) λύση του Κυπριακού, επειδή άρχισαν να σκέφτονται στρατηγικά και μακροπρόθεσμα, και επειδή η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ επηρεάζεται για τα θέματα της περιοχής από τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Η Αμερική έχει απαιτήσει απ’ όλες τις χώρες συμμάχους της να σεβαστούν και να τηρήσουν τις νέες κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης. Μία χώρα που γρήγορα ευθυγραμμίστηκε ήταν και η Ελλάδα. Η Τουρκία, δια του Ταγίπ Ερντογάν, απαίτησε να της δοθεί το δικαίωμα να συνεχίσει να αγοράζει πετρέλαιο επειδή είναι πιο …φθηνό! Εάν η Ουάσιγκτον το αποδεχθεί είναι ως «να φτύνει στα μούτρα της», όπως το έθεσε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης, διότι αυτόματα καταργεί τις δικές της κυρώσεις. Πως θα σταθεί ο Πρόεδρος Τραμπ, όταν επιβάλλει κυρώσεις, τις οποίες πιστεύει, αλλά την ίδια στιγμή επιτρέπει σε μία μόνο χώρα, την Τουρκία, να τις παραβιάζει; Αυτό είναι ένα σημείο τριβής, που θα μπορούσε να οδηγήσει τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις σε νέα, μεγαλύτερη, κρίση. Η Κύπρος -όπως και η Ελλάδα- είναι δύο «οικόπεδα» στη Μεσόγειο με μεγάλη στρατηγική σημασία.
Για την ώρα η Αμερική έχει επικεντρωθεί στην ενέργεια, για να μην επιτρέψει τη ρωσική διείσδυση στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει στείλει 28 πολεμικά πλοία στην περιοχή, με τη δικαιολογία της ασφάλειας της Συρίας. Από τις μέχρι τώρα κινήσεις τους, οι Αμερικανοί δείχνουν αποφασισμένοι να εργαστούν στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και στα Βαλκάνια, για να αποκλείσουν την ρωσική διείσδυση. Δεν επιθυμούν να αφήσουν τον παραμικρό «χώρο» στη Μόσχα και το σχέδιο τους είναι να της αποκλείσουν κάθε πρόσβαση. Είναι όμως δυνατόν;
Παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί έχουν «αλώσει» το νησί, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής συμμαχίας, που θα αποτελείται από πιστούς φίλους των ΗΠΑ, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ελλάδα, ακόμα και η Ιταλία, η Ρωσία ασκεί έλεγχο ακόμα στην οικονομική ζωή της Κύπρου. Και για το θέμα αυτό, όπως και πολλά άλλα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, που θεωρείται ο εμπνευστής της νέας στρατηγικής, θα αναλάβει να «νουθετήσει» τους αξιωματούχους της κυπριακής κυβέρνησης, που θα συναντήσει την 1η Νοεμβρίου, όταν θα φτάνει κοντά στην κυπριακή ΑΟΖ το γεωτρύπανο της Exxon Mobil.
Δημοσίευση σχολίου