Του Νίκου Μελέτη
«Κολλημένος» με τους οκτώ φυγάδες Τούρκους αξιωματικούς, οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, και την σκληρή γραμμή σε Κυπριακό και ενεργειακό γίγνεσθαι στην Ανατολική Μεσόγειο εμφανίστηκε και πάλι ο Τούρκος ηγέτης, Ταγίπ Ερντογάν στη δεύτερη σε δυόμιση μήνες συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Μια συνάντηση που απλώς επιβεβαιώνει τα σοβαρά εμπόδια που υπάρχουν για την αποκατάσταση ενός modus vivendi στις διμερείς σχέσεις και μεγαλώνει την αμηχανία της Αθήνας που δεν κατορθώνει να βρει διαδρόμους συνεννόησης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βήματα που θα αποκαθιστούσαν την ηρεμία στο Αιγαίο και θα απέτρεπαν το ενδεχόμενο ανεπιθύμητων και επικίνδυνων εμπλοκών είτε στο Αιγαίο είτε στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι διαρροές ελληνικών κυβερνητικών πηγών, ότι συζητήθηκε η εφαρμογή των παλιών ΜΟΕ και η... επικοινωνία σε στρατιωτικό επίπεδο είναι αμήχανες δηλώσεις καθώς φυσικά τα ΜΟΕ από το 1988 ελάχιστα συνέβαλαν στην μείωση της έντασης, αλλά αντιθέτως χρησιμοποιήθηκαν από την Τουρκία ως όχημα για να αμφισβητεί εμπράκτως, αλλά εκ του ασφαλούς τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα…
Η ατζέντα του Ταγίπ Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος έχει αλλάξει. Η δίωξη και εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων του, όπως θεωρεί ότι είναι οι οπαδοί του Γκιουλέν είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων του και έχει προσδώσει σε αυτή την επιχείρηση και ιδεολογικό περιεχόμενο.
Δεν είναι τυχαίο ότι το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση στον ΟΗΕ το αφιέρωσε στην Συρία και στην αντιμετώπιση της «τρομοκρατικής οργάνωσης του Γκιουλέν» στηλιτεύοντας τις χώρες που δίνουν καταφύγιο και δεν παραδίδουν στις τουρκικές αρχές, μέλη της οργάνωσης, φωτογραφίζοντας την Ελλάδα…
Η Αθήνα ήδη από την προηγούμενη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Ερντογάν τον Ιούλιο υποσχέθηκε ότι θα συνεργαστεί πλήρως σε θέματα ασφάλειας, κάτι που μεταφράζεται ότι πλέον κανένας από όσους θεωρούνται πολιτικοί αντίπαλοι του Ερντογανικού καθεστώτος δεν θα βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο στην Ελλάδα. Αυτό δεν φαίνεται να είναι αρκετό για την Άγκυρα.
Στο μεταναστευτικό η συζήτηση φυσικά δεν ήταν τίποτα περισσότερο παρά ευχολόγιο, καθώς είναι προφανές ότι ο κ. Ερντογάν, με όπλο τα 3 εκατομμύρια πρόσφυγες που φιλοξενεί στη χώρα του, δεν θα κάνει το παζάρι με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά με την Α. Μέρκελ με την οποία θα συναντηθεί την Παρασκευή στο Βερολίνο. Η Ελλάδα απλώς μετά και τους τραγικά λανθασμένους χειρισμούς του 2015-2016 είναι έρμαιο των διαθέσεων του Ταγίπ Ερντογάν και των παζαριών του με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.
Σε ότι αφορά στο Κυπριακό, όπου ο κ. Ερντογάν εξέφρασε δημοσίως πριν μερικές ημέρες τις θέσεις του, για διατήρηση αν όχι και αύξηση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στο νησί και εξαπολύοντας απειλές, με την αναφορά στην «απόσταση λίγων λεπτών που χωρίζει την Ανατολική Μεσόγειο από την Τουρκία», γνώριζε ότι δεν αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία ούτε βεβαίως επιτρέπει στην ελληνική πλευρά να μιλήσει για βάση συνομιλιών στο πλαίσιο Γκουτιέρες, το οποίο σύμφωνα με την ελληνική αντίληψη προέβλεπε ακριβώς χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων και κατάργησης των Εγγυήσεων.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών Εγγυητριών Δυνάμεων, Ελλάδας, Βρετανίας και Τουρκίας συναντήθηκαν χθες στην Νέα Υόρκη, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει σημείο σύγκλισης που θα επέτρεπε την έναρξη διαδικασίας για την επανάληψη των συνομιλιών και σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης με την συμμετοχή των Εγγυητριών Δυνάμεων, της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Τουρκοκυπρίων.
Ενόψει της έναρξης γεωτρήσεων τον επόμενο μήνα στην Κυπριακή ΑΟΖ στο Οικόπεδο 10 από την EXXON MOBIL είναι εξαιρετικά σημαντικές οι συναντήσεις που θα έχει ο Αμερικανός ΥΦΥΠΕΞ Γουές Μίτσελ με τους υπουργούς εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου Ν. Κοτζιά και Ν. Χριστοδουλίδη, οι οποίοι μάλιστα αναμένεται να προσκληθούν για επίσκεψη στην Ουάσιγκτον και συνομιλίες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σε ότι αφορά τα φληναφήματα περί συζήτησης του θέματος της θεολογικής Σχολής της Χάλκης, θα πρέπει ίσως οι ελληνικές κυβερνήσεις να αντιληφθούν ότι αποτελεί προσβολή και μόνο η αναφορά του θέματος καθώς ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν έχει εμπαίξει όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις από το 2003 και μετά αλλά και τους ίδιους τους Αμερικανούς προέδρους Μπους και Ομπάμα υποσχόμενος ότι θα... εξετάσει το θέμα της Χάλκης. Ένα ζήτημα που παγίως και με απαράδεκτο τρόπο συνέδεε (όπως έχει αποκαλυφθεί και από απόρρητα έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) με απαιτήσεις στην Θράκη με πρώτη την εκλογή των μουφτήδων και αναγνώριση της «τουρκικής» ταυτότητας της μειονότητας.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου