GuidePedia

0

Ο ισχυρός ηγέτης της Τουρκίας μπορεί να μην είναι αρκετά ισχυρός για να επιβιώσει από τις πρόωρες εκλογές, γράφει το αμερικάνικο think tank Foreign Policy προβλέποντας τη μεγάλη τρικυμία που έρχεται με αιχμή την οικονομική κατάσταση της χώρας.

“Το κύριο κίνητρο για τις πρώτες εκλογές έκτακτης ανάγκης σχετίζεται πραγματικά με τις προοπτικές της οικονομίας”, δήλωσε ο Sinan Ulgen, ειδικός της Τουρκίας στο Carnegie Endowment, στο Foreign Policy. “Νομίζω ότι υπάρχει μια αναγνώριση εντός της κυβέρνησης ότι η οικονομία θα εισέλθει σε μια πιο ταραχώδη περίοδο. Προφανώς, μια επιβράδυνση θα επηρέαζε τη δημοτικότητα του Ερντογάν.”

Η στροφή Ερντογάν στις πρόωρες εκλογές, έρχεται εν μέσω αυξανόμενων οικονομικών προβλημάτων. Η τουρκική λίρα πέφτει και ο πληθωρισμός αυξάνεται συνεχώς, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών και αναγκάζοντας την Τουρκία να ανεβάσει τα επιτόκια. Η Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης.

Η κίνηση αυτή θα ενισχύσει τη λίρα, αλλά θα βλάψει τον τομέα της ακίνητης περιουσίας της Τουρκίας, καθώς και τις αγωνιζόμενες, πρόσφατα αστικοποιημένες κατώτερες μεσαίες τάξεις, οι οποίες ζουν από απλά πιστωτικά μέσα. Και οι δύο εκλογικές βάσεις αποτελούν πυλώνες του Erdogan και της δύναμης του AKP.

Επιπλέον, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Τουρκίας, η Halkbank, υπόκειται σε ενδεχόμενα δρακόντεια πρόστιμα από τις ΗΠΑ, για παραβίαση των διεθνών κυρώσεων του Ιράν, σε μια περίεργη υπόθεση που περιλαμβάνει τεράστιες ποσότητες χρυσού που ανταλλάσσονται με παράνομη ρευστότητα, η οποία τώρα ολοκληρώνεται από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη.

Στις 7 Μαΐου, ένας δικαστής θα αναγνώσει την ποινή σε έναν πρώην αναπληρωτή γενικό διευθυντή της τράπεζας που καταδικάστηκε τον Ιανουάριο για παραβίαση των αμερικανικών νόμων. Οι κυρώσεις εναντίον της κυρίως κρατικής τράπεζας θα μπορούσαν να βλάψουν περαιτέρω την οικονομία με την τρομοκράτηση επενδυτών και θα μπορούσαν να βλάψουν τη φήμη του Ερντογάν.

“Η άποψη του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών θα είναι: Αυτή είναι η ευκαιρία να στείλουμε ένα τεράστιο μήνυμα στις τουρκικές χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές, στις τουρκικές τράπεζες και στις τράπεζες εκτός Τουρκίας”, λέει ο Richard Nephew, πρώην ειδικός κυρώσεων στο υπουργείο Εξωτερικών που τώρα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Columbia.

Οπως φαίνεται, οι ΗΠΑ συνεχώς χτυπάνε τον Ερντογάν σε όλα τα επίπεδα. Οι κινήσεις λίγο πριν τις εκλογές δεν είναι τυχαίες.

Μόλις χθες, η επιτροπή διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ δήλωσε την 1η Μαΐου πως ανθρακονήματα και συρματόσχοινα που εισάγονται από πέντε χώρες μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, πλήττουν τους παραγωγούς στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Για αυτό τον λόγο αποφασίστηκε να «κλειδώσουν» τους δασμούς στο 147.63% στο προϊόντα αυτά για 5 χρόνια.

Το 2016 οι εισαγωγές στις ΗΠΑ από την Τουρκία, σε αυτά τα προϊόντα έφτασαν 41.5 εκατομμύρια δολάρια.

Πρόκειται για ένα μεγαλοπρεπέστατο άδειασμα και χτύπημα από τον Ν. Τραμπ στον Ρ. Τ. Ερντογάν.

Ολα αυτά αφού προηγήθηκε νέο χτύπημα στην τουρκική οικονομία λίγες ώρες νωρίτερα.

Από εδώ και πέρα η Τουρκία μπαίνει σε τροχιά περιδήνησης. Το ζήτημα είναι εάν οι ΗΠΑ απλά θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα στον Ερντογαν, ή εάν προετοιμάζουν πλέον την επόμενη ημέρα στη Τουρκία με μια άλλη ενδεχομένων Κυβέρνηση.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top