Όπλα μέσω Αφρίν πουλάει η Τουρκία, καθώς χρησιμοποιεί την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» για την διαφήμιση των οπλικών συστημάτων που παράγει η τουρκική αμυντική βιομηχανία. Η εισβολή στο κουρδικό καντόνι φέρνει και πάλι στο προσκήνιο την τουρκική αμυντική βιομηχανία, καθώς πολλά από τα όπλα και τα πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν, έχουν παραχθεί από αυτήν.
Τον περασμένο μήνα ο πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντίριμ είχε επισημάνει ότι τα τρία τέταρτα των οπλικών συστημάτων και του εξοπλισμού που χρησιμοποιούνται στην επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» παράγονται από τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες. Το γεγονός ότι ένας τακτικός στρατός μπορεί να αυτοτροφοδοτείται και να μην εξαρτάται -σε μεγάλο ποσοστό από άλλες χώρες- του δίνει σημαντικό πλεονέκτημα.
Η Τουρκία σε αυτόν τον τομέα έχει κάνει άλματα. Ενώ ο ανταγωνισμός με την Ελλάδα σε εξοπλισμούς είχε ως αποτέλεσμα την εντυπωσιακή ανάπτυξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, στην Ελλάδα, αντιθέτως, τα εξοπλιστικά προγράμματα όχι μόνο δεν οικοδόμησαν αξιόλογη αμυντική βιομηχανία, αλλά εκφυλίστηκαν σε κυνήγι μίζας. Το αποτέλεσμα είναι ότι ακόμα και οι αμυντικές βιομηχανίες που υπήρχαν να έχουν απαξιωθεί.
Σύμφωνα με δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, η εκεί αμυντική βιομηχανία πέρυσι ήταν σε θέση να καλύπτει άνω του 60% των εγχώριων αναγκών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Παράλληλα ανέπτυξε μια πολιτική εξαγωγών με σημαντικά αποτελέσματα. Το τουρκικό υφυπουργείο αμυντικής βιομηχανίας (SSM) ανακοίνωσε ότι το 2017 η Τουρκία εξήγαγε αμυντικά συστήματα αξίας 1,72 δισ δολαρίων, ενώ το 2016 το αντίστοιχο ποσό ήταν 1,66 δισ. Δηλαδή σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 3,72%.
Φέτος το ποσοστό αναμένεται να ανέβει σημαντικά. Οι τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες, μόνο από την ενισχυμένη παρουσία τους στην έκθεση DIMDEX στην Ντόχα του Κατάρ, έκλεισαν συμβόλαια άνω των 800 εκατ. δολαρίων. Αξιοσημείωτη είναι η συμφωνία για την πώληση του τουρκικού drone Bayraktar TB2, η οποία είναι και η πρώτη εξαγωγική συμφωνία που υπογράφηκε για το τουρκικό οπλικό σύστημα. Αγοραστής είναι το Κατάρ.
Η συμμετοχή του μη επανδρωμένου αεροσκάφους Bayraktar TB2 στις επιχειρήσεις στο Αφρίν διαφημίστηκε πολύ ως ιδιαιτέρως αποτελεσματικό. Σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιοποιηθεί μπορεί να φέρει και το “έξυπνο” σύστημα πυρομαχικών MAM-L. Κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων οι Κούρδοι κατέρριψαν τουλάχιστον ένα από αυτά τα αεροσκάφη.
Τα εξοπλιστικά προγράμματα
Τα προγράμματα στα οποία έχει επενδύσει η τουρκική βιομηχανία είναι επιγραμματικά τα ακόλουθα:
Εθνικό πρόγραμμα ΑΤΑΚ για 91 επιθετικά ελικόπτερα τύπου Τ129 (σε συνεργασία με την Agusta Westland) που θα κατασκευαστούν στην Τουρκία.
Εθνικό πρόγραμμα ΑΝΚΑ της ΤΑΙ (Turkish Aerospace Industries) τριών συστημάτων, αποτελούμενα από 10 UAV (Unmanned Aerial Vehicle) μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Από αυτό το πρόγραμμα θα προκύψει αργότερα και η οπλισμένη έκδοση (UCAV – Unmanned Aerial Combat Vehicle).
Εθνικό πρόγραμμα ALTAY που αφορά στην εγχώρια κατασκευή 250 νέων αρμάτων για τον τουρκικό Στρατό Ξηράς.
Εθνικό πρόγραμμα ναυπηγήσεως του εθνικού πλοίου MILGEM, ως βάση για τη ναυπήγηση οκτώ κορβετών και τεσσάρων φρεγατών για το Τουρκικό Ναυτικό.
Τοποθέτηση σε τροχιά, έως το 2023, δορυφόρων διαφόρων κατηγοριών (π.χ. τηλεπικοινωνιακούς, παρατηρήσεως, επιτηρήσεως για συλλογή πληροφοριών από το διάστημα σε στρατηγικό και τακτικό επίπεδο). Παράλληλη δημιουργία κέντρου εκτοξεύσεως δορυφόρων, σχεδίαση και ανάπτυξη σειράς εθνικών δορυφόρων και σχετικών συστημάτων για στρατιωτική χρήση και για προσδιορισμό θέσεως (αντίστοιχο GPS).
Εθνικό πρόγραμμα αναπτύξεως πυραύλων εμβέλειας έως 2.500 χλμ (δυνατότητα εξοπλισμού των και με χημικές κεφαλές).
Έχει ήδη δημιουργηθεί Διεύθυνση Άμυνας Κυβερνοχώρου και ανάλογη υποδομή.
Ανάπτυξη συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, κρυπτογραφικών συσκευών, διακλαδική προστασία επικοινωνιών των μονάδων με τα επιτελεία, κέντρα ακροάσεως, αισθητήρες, παρεμβολείς κ.λπ.. Ένα από τα επιτεύγματα του τουρκικού ιδρύματος επιστημονικών και τεχνολογικών ερευνών (TUBITAK) είναι το στρατηγικού χαρακτήρα ψηφιακού δικτύου επικοινωνιών TAFICS (Ολοκληρωμένο Σύστημα Επικοινωνιών). Χρησιμοποιείται για την συνεργασία των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, την επικοινωνία με φωνητικά δεδομένα, την αποστολή εγγράφων, εικόνων, φωτογραφιών, υψηλής ποιότητας και ταχύτητας.
Ταχεία ανάπτυξη της ρομποτικής με έμφαση στις στρατιωτικές ανάγκες, η οποία οργανώνεται, εξελίσσεται και υποστηρίζεται από το TUBITAK.
Μη επανδρωμένα αεροχήματα σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.
Προοπτική απόκτησης 100 μαχητικών αεροσκαφών F-35Α, καθώς και σχεδίαση και ανάπτυξη εθνικού μαχητικού αεροσκάφους. Ειδικά, το ζήτημα του συνολικού αριθμού F-35A θα έχει άμεση σχέση με την προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400.
Ολοκλήρωση παραδόσεων των νέων F-16 Block 50+ (Peace Onyx IV) και μαζικός εκσυγχρονισμός 165 μαχητικών (97 F-16 Block 40, 68 F-16 Block 50) σε επίπεδο Block 50+.
Πρόγραμμα προμήθειας τεσσάρων αεροσκαφών εγκαίρου προειδοποιήσεως και ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) τύπου Β737.
Προμήθεια 10 μεταφορικών αεροσκαφών τύπου Α400Μ, δύο αεροσκαφών διοίκησης και ελέγχου τύπου Gulfstream, ανάπτυξη και κατασκευή αεροσκαφών βασικής εκπαίδευσης (Hurkus), καθώς και αρκετά προγράμματα εκσυγχρονισμού παλαιότερων τύπων μαχητικών και μεταφορικών.
Ανανέωση ελικοπτέρων γενικής χρήσεως με το T70 της Sikorsky στο πλαίσιο συμπαραγωγής, η οποία θα αποδώσει 121 μονάδες για τις Ένοπλες Δυνάμεις και άλλες κρατικές υπηρεσίες, όπως η ΜΙΤ και η Στρατοχωροφυλακή.
Επαύξηση δυνατοτήτων στον τομέα της αερομεταφοράς συντελείται με προμήθεια οκτώ CH-57F Chinook, τα οποία για πρώτη φορά εισάγονται στο τουρκικό οπλοστάσιο.
Πρόγραμμα προμήθειας 15 ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης για τις ανάγκες της Διοίκησης Ασφάλειας Ακτών.
Ναυπήγηση έξι υποβρυχίων Type 214 σε τουρκικά ναυπηγεία.
Ναυπήγηση 16 περιπολικών τύπου P1200.
Τέσσερα σκάφη μεταφοράς ομάδων υποβρυχίων καταστροφών τύπου MRTP22U.
Δύο αποβατικά πλοία LST και οκτώ ταχέα αποβατικά LCT, ένα πλοίο διασώσεως υποβρυχίων και ένα βοηθητικό.
Ναυπήγηση ενός πλοίου αμφίβιας εφόδου LPD με δυνατότητα μεταφοράς ενός τάγματος πεζοναυτών, ελικοπτέρων, αεροστρώμνων και ικανού αριθμού τεθωρακισμένων οχημάτων ΤΟΜΠ και ΤΟΜΑ.
Ανάπτυξη τεχνολογιών υποβρύχιων οπλικών συστημάτων όπως το Ahtapot της Aselsan, το οποίο θα καλύψει απαιτήσεις στον τομέα αποστολών παράκτιας ασφάλειας.
Το Πολεμικό Ναυτικό έχει διακηρύξει την πρόθεσή του να εξετάσει σοβαρά την προοπτική προμήθειας ενός μικρού αεροπλανοφόρου εκτοπίσματος έως 40.000 τόνων, από το οποίο θα μπορούν να απογειώνονται-προσγειώνονται αεροσκάφη VSTOL.
Ενίσχυση της Διοικήσεως Ασφαλείας Ακτών με ναυπήγηση νέων συγχρόνων περιπολικών πλοίων ποικίλου εκτοπίσματος, με αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες. Επίσης, με αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και με το ολοκληρωμένο σύστημα επιτηρήσεως θαλασσίων περιοχών «Μακρύς Ορίζων».
Ναυπηγήσεις πλοίων ερευνών (Barbaros), συλλογής πληροφοριών, ωκεανογραφικών, διασώσεως υποβρυχίων, εκπαιδευτικών κ.λπ.
Εθνικά προγράμματα αναπτύξεως όπλων και αισθητήρων (κυρίως της TUBITAK), όπως το βλήμα cruise SOM (150-200 χλμ), βόμβες και πυρομαχικά διαφόρων ειδών και δυνατοτήτων (σκοπός η αυτάρκεια), τορπίλη (AKYA), αντιαεροπορικά βλήματα, αντιαρματικά βλήματα (προσαρμόζονται και σε επιθετικά ελικόπτερα και UAV), τυφέκια ελευθέρων σκοπευτών κ.λπ..
Κατασκευή πλωτών γεφυρών εφόδου Samur, ΠΕΠ και πυροβόλων (370 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα τύπου Firtina των 155 χιλιοστών, 160 ρυμουλκούμενα Panter 155 χιλιοστών κ.λπ.). Παράδοση 12 αμφιβίων τεθωρακισμένων οχημάτων μηχανικού και προμήθεια 36 γεφυρών Leguan.
Συνολικά 336 τακτικά τεθωρακισμένα τροχοφόρα οχήματα μαζί με 1.075 οχήματα που είναι φορείς όπλων και 2.720 τροχοφόρων οχημάτων, έρχονται να προστεθούν στο δυναμικό του Στρατού. Το όχημα PARS (8×8), το ARMA και το ΤΟΜΑ Tulpar που θα συνοδεύει τα άρματα ALTAY, το οποίο ενσωματώνει 100% τουρκικά όπλα, αισθητήρες και συστήματα, σχεδίασης Otokar.
Ο τομέας της αντιαεροπορικής άμυνας, επίσης, τελεί υπό πλήρη αναβάθμιση. Η τουρκική βιομηχανία μετέχει ενεργά στην «εθνικοποίηση» όπλων και συστημάτων. Αναμένεται η επιλογή του νέου αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς, καθώς και η προμήθεια τριών πυροβολαρχιών για μεσαία ύψη. Επίσης η προμήθεια 45 αντιαεροπορικών εκτοξευτών για χαμηλά ύψη με σκοπό την προστασία βάσεων και λιμανιών. Η κατασκευή 42 αντιαεροπορικών συστημάτων αυτοκινούμενων πυροβόλων συν τα συστήματα ελέγχου.
Η ανάπτυξη ενός εθνικού διακλαδικού αντιαεροπορικού βλήματος συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον φιλόδοξων και δαπανηρών προγραμμάτων που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας το επιστημονικό προσωπικό του TUBITAK.
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η Τουρκία έχει δρομολογήσει μία δέσμη ιδιαιτέρως φιλόδοξων εξοπλιστικών προγραμμάτων με τριπλό σκοπό: Πρώτον, να αναβαθμίσει ποιοτικά το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεών της. Δεύτερον, να συρρικνώσει την εξάρτησή της από εισαγωγές οπλικών συστημάτων. Τρίτον, να μετατραπεί σε σημαντικό εξαγωγέα όπλων και κατ’ αυτό τον τρόπο να μετατρέψει την αμυντική βιομηχανία σε δυναμικό βραχίονα της τουρκικής οικονομίας.
Δημοσίευση σχολίου